13 tips om je jas te beschermen tegen ongedierte

Heb je net een nieuwe jas gekocht, zie je alweer een paar gaatjes in het materiaal. Motten en ander ongedierte zijn enorm vervelend wanneer ze in je kleding en jassen gaan zitten. Het zijn met name motten die het heerlijk vinden om te knabbelen aan het zachte materiaal van je fijne warme jas. Deze nachtvlinders komen regelmatig voor in huizen en zoeken een warm plekje om eitjes te leggen. In dit artikel lees je meer over motten en ander ongedierte in je huis en hoe je ervan afkomt of hoe je ze juist tegengaat om je jas te beschermen.

Wat voor ongedierte in je jas?

Wanneer je ook maar een beetje de kriebels krijgt van ongedierte moet je misschien niet verder lezen. Wil je echter je jassen vrij hebben van motten en andere beestjes dan is het toch verstandig om dit artikel over je jas beschermen tegen ongedierte door te nemen. In je kleding kun je namelijk last hebben van verschillende soorten insecten en hun eitjes. Bij motten zorgen de larven namelijk voor de meeste schade aan kleding, jassen en materialen. Zij tasten dierlijke producten en onderdelen aan, zoals wollen stoffen (een wollen jas), vloerbedekkingen, tapijt en bont. Hoewel de kledingmot het meest voorkomt, kun je het volgende ongedierte ook zeker ontdekken in je jas:

 • Bedwantsen
 • Bruine huismot
 • Kleerluizen.
 • Pelsmot.
 • Zilvervisjes
 • Vlooien.

Hoewel je de meeste beestjes wel weg krijgt door kleding heet te wassen, is het voor sommige kleding niet de bedoeling dat je het op 60 of 90 graden wast. Wat moet je er in zo'n geval mee als je bijvoorbeeld nog wel jaren van een mooie jas wilt genieten? In dit artikel lees je meer over hoe je motten en ander ongedierte tegen kunt gaan én vind je enkele tips wanneer dergelijke beestjes toch je huis zijn binnen gekomen.

Hoe herken je ongedierte en motten in je kleding?

Het is niet heel moeilijk om te ontdekken dat je te maken hebt met ongedierte zoals motten of zilvervisjes in je kleding. In de meeste gevallen zie je de beestjes namelijk gewoon. Trek je de kledingkast open en komt er direct een motje vliegend op je af? Grote kans dat er dan meer motten aanwezig zijn of dat er in ieder geval eitjes zijn gelegd. Meestal zie je dergelijke beestjes wanneer het donker is, omdat ze niet van licht houden. Heb je geen motten of andere beestjes gezien, maar zitten er wel gaatjes in je wollen jas of kleding? Ook dan is de kans groot dat er ongedierte in je kledingkast aanwezig is. 

Heb je echter het idee dat er motten of andere beestjes aanwezig zijn in je huis, maar weet je dat niet zeker? Dan kun je twee dingen doen om te checken of dit zo is:

  • Leg een A4'tje onderin de kast - wanneer dit A4'tje vies wordt met korrels afval dan zitten er motten in je kast.
  • Zet een doos met (onbehandelde) wol in de kast of in de ruimte waar de kast staat. Maak hier gaatjes in waar motten hun larven in kunnen leggen. Check dit na een paar dagen en je ziet of er wel of geen larven in de gaatjes zitten.

Voorkom motten en ongedierte in je huis met deze tips

Het klinkt logisch: om je jas te beschermen tegen ongedierte moet je ervoor zorgen dat dat ongedierte op geen moment je huis binnen kan dringen. Motten en andere beestjes gaan namelijk vooral in je jas zitten wanneer je zo'n jas tijdelijk hebt opgeslagen in de garage of op zolder. Denk bijvoorbeeld aan je winterjas die je in de zomer ergens anders hangt, omdat je 'm toch niet draagt. Het is belangrijk om zo'n jas goed op te bergen zodat de mot er niet bij kan komen. Voorkom motten en ander ongedierte in ieder geval met de volgende tips.

1. Was je jas en berg zorgvuldig op

Motten vinden het het fijnst om zich te nestelen in een jas met vieze vlekken of vettig materiaal. Daarom is het belangrijk om je jas goed te wassen voordat je de jas opbergt. Volg het waslabel om je jas zo mooi mogelijk te houden en laat de jas na het wassen goed drogen. Vervolgens koop je een kledingzak of -tas waarin je de jas opbergt. Zorg ervoor dat die zak écht goed is afgesloten, zodat er niet alsnog motten bij kunnen komen.

2. Controleer regelmatig je jassen op motten

Misschien houd je er motten niet direct mee tegen, maar je geeft ze wel zo min mogelijk de kans om lekker te knagen aan je jas: controleer je jas regelmatig - ook wanneer de jas is opgeslagen in een kledingzak. Sommig ongedierte is zo klein dat ze (wonder boven wonder) alsnog een weg vinden. Haal daarom eens per paar maanden je jas uit de zak en controleer het geheel op gaatjes, geurtjes en plekken.

3. Plaats horren en hordeuren om ongedierte tegen te gaan

Natuurlijk helpt het ook om het op een andere wijze aan te pakken: plaats horren en eventueel zelfs hordeuren om op die manier ervoor te zorgen dat de kans kleiner wordt dat motten naar binnen kunnen vliegen. Let er op dat je die horren zorgvuldig afsluit zodat de motten en andere beestjes geen kans krijgen.

4. Zorg voor voldoende ventilatie van kast

Heb je je jas opgeborgen in een kledingkast? Slim. Let er dan in ieder geval wel even op dat je die kast regelmatig ventileert. Motten houden namelijk van donkere en vochtige plekken, waardoor een kledingkast ideaal is (helemaal wanneer die kast op zolder of in een garage staat). Ook goed om te weten: de meeste beestjes houden niet van hele erge kou of juist warmte. Plaats je kledingkast op een plek in de zon en de motten zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen.

5. Maak geurbuiltjes met geuren tegen motten

Motten en ander ongedierte vinden bepaalde geurtjes niet aangenaam. Daarom kun je speciale geurbuiltjes in je kast hangen die niet schadelijk zijn voor je jas, maar die er wel voor zorgen dat motten en andere beestjes zullen verdwijnen. De meeste beestjes vinden de geur van lavendel, cederhout, laurier, vlierbloesem of kamfer niet lekker. Op deze natuurlijke manier hoef je niet direct met chemische artikelen aan de slag, wat beter is voor het onderhoud van je jas.

6. Vaker je jas wassen om ongedierte tegen te gaan

Wat je tot slot nog kunt doen om beestjes zoals motten en bedwantsen tegen te gaan is je jas regelmatig wassen. Hierbij gaat het vooral om wollen jassen, waar larven gek op zijn. Motten en larven zijn gek op de geur van menselijk zweet en huidschilfers - iets wat al gauw in een wollen jas wordt opgenomen. Was je jas dus regelmatig om dergelijk ongedierte tegen te gaan.

7. Koop cederhouten kledinghangers

Dat geuren iets kunnen doen om beestjes te weren, weet je dus inmiddels wel. Wanneer je geen tijd hebt of wanneer je niet creatief genoeg bent om geurbuiltjes te maken, is het aan te raden om cederhouten kledinghangers aan te schaffen. Veel ongedierte, zoals motten, vinden de geur van cederhout niet prettig, omdat het giftig voor ze is. De geur zorgt ervoor dat ze uit je kast blijven en geeft de inhoud van je kast een natuurlijk aroma. 

Ongedierte in mijn jas: wat moet ik doen?

Ondanks bovenstaande tips kan het natuurlijk alsnog voorkomen dat motten of andere beestjes je jas hebben gevonden. Dat is vervelend, maar betekent niet dat je je jas direct weg moet gooien. Er is namelijk een aantal stappen dat je op kunt volgen om je jas volledig vrij te maken van motten. Volg daarvoor de volgende tips:

8. Hang je jas buiten in de zon

Hebben motten of ander ongedierte toch de weg naar je jas gevonden dan is het aan te raden om de jas buiten in de zon op te hangen. Motten vinden de zon namelijk vreselijk en ook de larven houden niet van zonlicht. 

9. Leg je jas in de vriezer

Is er geen zon aanwezig? Was je jas dan minstens een half uur op 60 graden (mits dat met je jas kan - check het wasvoorschrift) of leg je jas in een tas of zak in de vriezer. Motten, larven en ander ongedierte zoals bedwantsen en zilvervisjes hebben namelijk een hekel aan kou en zullen een paar nachten in de vriezer niet overleven.

10. Maak kasten extra goed schoon met azijn

Bewaar je je jas in een kledingkast of een andere opbergruimte? Zorg er dan voor dat die ruimte extra goed schoon is door het oppervlakte schoon te maken met een mix van azijn en water. Meng azijn één op één met water en je kunt het met gemak gebruiken voor textiel.

11. Stoom je jassen en kleding volledig

Een groot deel van de jassen, en dan met name warme winterjassen, wordt er niet mooier op wanneer je ze in de wasmachine gooit. Wordt het afgeraden om jouw mooie wollen jas te wassen in de wasmachine? Breng de jas dan naar een stomerij of ga zelf aan de slag met een stoommachine. Doe dit altijd wanneer je nieuwe kleding hebt aangeschaft - meestal ben je zelf degene die motten of eitjes mee naar binnen neemt.

12. Bakje met azijn in je kledingkast

Er is dus een groot aantal geuren waar motten echt een hekel aan hebben. De meeste motten zullen echter niet doodgaan van een geurbuiltje met cederhout of lavendel. Je zult ze er wel mee afschrikken wanneer ze zich nog niet genesteld hebben. Wat echter wel kan helpen, is een bakje met heet water en een flinke scheut azijn. De geur is ook voor mensen niet heel prettig, maar het kan er wel voor zorgen dat motten op een natuurlijke manier zullen verdwijnen.

13. Schaf mottenballen aan tegen ongedierte

Lukt het je niet om op een natuurlijke wijze motten tegen te gaan? Dan is het aan te raden om mottenballen aan te schaffen. Mottenballen zijn ballen waarin het stofje paradichloorbenzeen is verwerkt. Dat is een geur die motten heel erg vies vinden. Het enige nadeel aan mottenballen is dat de geur voor mensen vaak ook niet heel lekker is. Daarnaast zijn er mensen die gevoelig zijn voor dit stofje en last kunnen krijgen van paradichloorbenzeen.

Goed om te weten over ongedierte in je jas

Met bovenstaande tips moet je dus zeker resultaat kunnen zien om ongedierte te voorkomen of te bestrijden in je jas. Er is nog een aantal randzaken dat je moet weten wanneer je hiermee aan de slag gaat. Denk bijvoorbeeld aan de volgende punten wanneer je het idee hebt dat je last hebt van ongedierte in je jas of kleding:

 • Motten houden vooral van natuurlijke materialen zoals wol, leer, veren en bont. Heb je gaatjes in katoenen of linnen jassen? Dan heb je waarschijnlijk te maken met zilvervisjes. Zilvervisjes houden net als motten niet van zonlicht en kou.
 • Je kunt niet al het ongedierte zelf bestrijden. De meeste beestjes houden niet van vrieskou en hitte of zonlicht. Je kunt bedwants en zilvervisjes bijvoorbeeld bestrijden op die manier. Heb je echter te maken met een hardnekkige plaag? In dat geval is het aan te raden om een expert in te schakelen.
 • Bedwantsen kun je uit je jas halen door de jas buiten in het licht op te hangen of door de jas een aantal dagen in de vriezer te stoppen. Je hebt echter nog wel een professioneel team of een expert nodig die de bedwantsen in je huis kan bestrijden.
 • Lavendel is een lekkere geur om op een natuurlijke manier ongedierte tegen te gaan. Het is in je kledingkast een betere geur dan azijn of paradichloorbenzeen.

Vragen over ongedierte in je jas bestrijden

Heb je nog een vraag over dit onderwerp? Hieronder hebben we een aantal vragen en antwoorden voor je verzameld. Mocht jouw vraag er niet tussen staan - schroom dan niet om contact op te nemen met de redactie van Jas.nl.

1. Welke motten bestaan er en welke kunnen je kleding aantasten?

In Nederland bestaat een flink aantal verschillende soorten motten. Er zijn er echter drie waar je voor moet oppassen wanneer het om je kleding gaat: de bruine huismot, de kleermot en de pelsmot. Deze motten vinden jassen die gemaakt zijn van natuurlijke materialen perfect om hun eitjes in te leggen. De larven tasten vervolgens het materiaal aan.

2. Kunnen ratten en muizen ook mijn kleding beschadigen?

Ja, dat kan zeker. Ratten en muizen zijn natuurlijk ook een vorm van ongedierte. Hier heb je echter vaak meer hulp bij nodig, zoals een professionele rattenverdelger. Om ratten en muizen in je huis tegen te gaan, is het aan te raden om je huis zo dicht mogelijk te maken. Zoek kieren en gaten op en zorg ervoor dat deze dicht zitten. Let ook op dat je geen etenswaren laat slingeren - dat is namelijk dé reden voor dit soort beestjes om binnen te gaan zitten. Ze zullen niet zomaar in je kleding gaan zitten, omdat ze kleding zo lekker vinden.

3. Wanneer zijn de meeste beestjes actief in mijn kledingkast?

Ongedierte, zoals motten en zilvervisjes, zijn het meest actief in de nacht. Ze haten daglicht en zijn daarom overdag minder te spotten. Wil je een mot dus op heterdaad betrappen dan moet je een kast open trekken wanneer het donker is.

4. Hoe kan ik ongedierte überhaupt voorkomen in mijn huis?

De meeste dieren zullen naar binnen willen wanneer er iets te eten valt. Daarom is het belangrijk om je huis zo schoon mogelijk te houden. Dat betekent dat je geen afval moet laten slingeren, afvalzakken zo snel mogelijk weg moet brengen en je de afwas zo kort mogelijk op het aanrecht moet laten staan. Beestjes zijn gek op eten, restjes en kruimels, dus zorgt ervoor dat je dat nergens hebt liggen om zo ongedierte tegen te gaan.

5. Ik koop graag tweedehands jassen. Waar moet ik opletten om ongedierte uit mijn huis te houden?

Wat veel mensen niet weten, is dat ze door het kopen van tweedehands jassen, zoals een wollen of leren jas, larven van motten of andere beestjes mee hun huis in nemen. Daarom is het aan te raden om in zo'n geval tweedehands kleding in een afgesloten tas te laten tot je het gaat wassen. Jassen die niet in de wasmachine kunnen, kun je het beste uithangen in de zon of een paar nachten in de vriezer leggen.

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.