Een jas wassen

Een jas wassen: daar zien best veel mensen tegenop. Want hoe doe je dat eigenlijk? Hoe zorg je ervoor dat de materialen mooi blijven? En welke stappen moet je precies nemen? Jas.nl krijgt veel vragen over het wassen van jassen. Daarom verklappen we onze geheimen om je jas nog een jaartje extra te kunnen dragen.

Stappenplan om een jas te wassen

Een jas wassen hoeft niet moeilijk te zijn. Na het uitvoeren van vijf eenvoudige stappen is je jas weer als nieuw en kan deze weer een seizoen mee.

  1. Verwijder alle vlekken

    vlekken-verwijderen

    Ten eerste is het belangrijk alle vlekken te verwijderen. Je hebt je jas uiteraard altijd buiten aan, en dan komen er wel eens vlekken op. Je kunt het best lauwwarm water gebruiken om de vlek te verwijderen. Dat is veiliger dan heet water. Laat het lauwwarme water goed intrekken en dep een beetje. Je kunt eventueel ook een vlekverwijderaar gebruiken, maar doe dit voorzichtig. Het is een chemisch middel, dus gebruik maak een klein beetje.

  2. Keer de jas binnenstebuiten

    jas binnenstebuiten

    Voordat je je jas wast, is het belangrijk dat je deze binnenstebuiten keert. Doe de jas in de trommel. Voordat je dit doe, maak je de ritsen en knopen dicht. Doe dit ook van alle mogelijke zakken. Door binnenstebuiten te wassen, voorkom je schade aan de stof en aan de wasmachine. Het is een goed idee wat tennisballen mee te laten draaien met de was, maar daar gaan we zo verder op in.

  3. Stop de jas in een netje

    jas in netje

    Als de vlekken zijn verwijderd en je de jas binnenstebuiten hebt gekeerd, stop je de jas in een netje in de wasmachine. Het is zaak goed op te letten bij een jas met nepbont. Er mag geen nepbont meer aan de jas hangen als je deze in de wasmachine doet. Door een netje te gebruiken beschermt de wasmachine tegen eventueel vuil en het zorgt voor een goede rotatie.

  4. Jas in de wasmachine

    jas-in-wasmachine

    Nu je bijna alle stappen hebt genomen, kun je de jas veilig in de wasmachine doen. Het is een goed idee van tevoren het etiket van de wasinstructies te lezen. Hier staat op, op hoeveel graden de jas gewassen moet worden en welke tijd daarvoor staat. Als je je hieraan houdt, krijg je een zo optimaal mogelijk resultaat. Het is niet verstandig om af te wijken van de voorgeschreven specificaties. Zijn die niet aanwezig? Neem dan contact op met het merk.

  5. Laat de jas drogen

    jas laten drogen

    Na het wassen van de jas moet deze drogen. Dit doe je door deze ergens op te hangen. Het is het mooist om de jas buiten te laten drogen. Een droger gebruiken is ook een optie, maar het is ook dan weer een goed idee tennisballen mee te laten draaien. Het drogen van de jas is iets wat de nodige tijd kan kosten, maar het is een belangrijk aspect in het gehele proces. Het kan een dag duren voordat de jas volledig gedroogd is en weer klaar is voor gebruik.

Tips voor het wassen van een jas

Je bereikt een optimaal resultaat, als je deze tips onthoudt en uitvoert:

  • Neem de tijd

    Een jas wassen kan een heel karwei zijn. Doe het daarom als je genoeg tijd hebt. Haastige spoed is zelden goed, en dat geldt zeker voor (winter)jassen wassen. Je wilt immers het liefst de jas volgend jaar ook nog kunnen gebruiken. Onthoud dat je beter niet te veel waspoeder kunt gebruiken.

  • De jas laten reinigen

    Vertrouw je jezelf niet helemaal met het wassen van de jas? Dan is het een goed idee dit te laten doen. Ga op zoek naar een professionele stomerij, waar de jas chemisch gereinigd kan worden. Daar komen giftige stoffen bij vrij; daarom kun je het niet thuis doen. Vaak is een jas laten stomen ook een betere investering dan zelf wassen.

  • Zo maak je een jas weer waterdicht

    Misschien is je jas niet helemaal meer waterdicht. Dan kun je de jas het best impregneren. Dit kun je doen met een speciale spray. Vaak is er ook wasmiddel verkrijgbaar dat impregneer bevat. Zo kan je jas prima nog een jaartje mee.

  • Even wachten met donzen jassen

    Wil je een donzen jas wassen? Dan is het goed even te wachten. Vaak is het mogelijk een donzen jas te wassen in de wasmachine, maar wel op een speciaal programma. De volgende tip zal ook van pas komen. Door met tennisballen te wassen, voelt de donsjas extra luchtig aan.

  • Je jas wassen met tennisballen

    Zeker bij donzen jassen wassen is het belangrijk dat je je jas wast met een tennisbal. Je laat de tennisbal dan gewoon meedraaien in de trommel. We kunnen je raden de jas altijd te wassen met wat tennisballen. Zo wordt het binnenmateriaal weer mooi verdeeld over de binnenvoering. Gebruik ongeveer 5 tennisballen om mee te laten draaien.

Hoe was je een winterjas?

Hoe was je een winterjas?

De bovenstaande tips zijn bestemd voor alle soorten jassen, maar het kan zijn dat je specifiek een winterjas wilt wassen. Daar gelden aparte tips en tricks voor, omdat er veel verschil kan zijn t.o.v. een normale jas. Dit komt voornamelijk omdat er andere stoffen en materialen gebruikt worden. Binnen dit artikel geven we een paar tips om je winterjas weer helemaal klaar voor de winter te maken. Het is een goed idee de jas minimaal twee keer per winter te wassen. 

Lees alles over het wassen van een winterjas →

Een waterdichte jas wassen

Hoe was je een waterdichte jas?

Een goede waterdichte jas stoot niet alleen water af, maar biedt ook bescherming onder de jas. Dat gebeurt met een systeem dat we ‘ademen’ noemen. Zweet heeft dan geen kans zich onder de jas te verzamelen. Natuurlijk moet je waterdichte jas ook echt waterdicht blijven en daarom moet je er zorgvuldig mee omgaan. Het is geen probleem om de jas zelf wassen zolang je maar de juiste stappen volgt. Lees het stappenplan door op de onderstaande link te klikken.

Lees alles over het wassen van een waterdichte jas →

Een wollen jas wassen

Hoe was je een wollen jas?

Voor wollen jassen geldt dat er wat extra aandacht is vereist. Dat komt omdat wol een gevoellige stof is. Een wollen jas was je bij voorkeur in de wasmachine of in een badje. Lees in de blog hieronder de tips voor het handmatig en het machinaal wassen van een wollen jas en leer hoe je de wollen jas het best kunt laten drogen. Zo kun je je jas ook komende winter weer aan en hopelijk ook de winters die daar op volgen, wel zo prettig voor je portemonee en het milieu.

Lees alles over het wassen van een wollen jas →

Een leren jas wassen en schoonmaken

Hoe was je een leren jas?

Een mooie leren jas wil je natuurlijk schoonhouden en nog een jaar gebruiken. Het materiaal is er voor gemaakt om jaren mee te gaan. Dan moet je de jas natuurlijk wel op de juiste manier onderhouden. Maar hoe doe je dat eigenlijk, een leren jas onderhouden, wassen en schoonmaken? Met de tips in de onderstaande blog gaat jouw jeren jas weer een jaartje extra mee. Uiteraard raden we je aan deze tips/stappen te blijven herhalen om zo de levensduur van je jas te verlengen.

Lees alles over het wassen van een leren jas →

Een donsjas wassen

Hoe was je een donsjas?

Veel mensen zien op tegen het wassen van een donsjas. Ze vinden het wat eng, omdat ze bang zijn de jas te beschadigen. Toch is een donsjas wassen minder ingewikkeld dan je denkt. Met de juiste middelen (zoals speciale donszeep), kun je ook zelf je donsjas wassen en hoeft de jas niet naar de stomerij of een professioneel schoonmaakbedrijf. Dit is een snelle cursus ‘donsjas wassen’ die door iedereen te volgen is. Volg de stappen stuk voor stuk op en je zult zien dat het wassen van een donsjas makkelijker is dan je vooraf dacht.

Lees alles over het wassen van een donzen jas →

Veelgestelde vragen omtrent het wassen van een jas

Met het bovenstaande stappenplan kun je beginnen met het gehele proces. Toch snappen we dat je mogelijk nog met vragen zit. Daarom hebben we de meestgestelde vragen hieronder beantwoord.

🔄 Kan ik mijn jas wassen in de wasmachine?

De absoluut meest gestelde vraag aan Jas.nl is: ‘Kan ik mijn jas wassen in de wasmachine?’ Dit verschilt per jas. Je kunt het best op het etiket van de jas kijken. Hierop staat of deze geschikt is voor het wassen in de wasmachine, op hoeveel graden en op welk programma. Sommige jassen zijn alleen geschikt voor de handwas.

📅 Hoe vaak moet ik een jas wassen?

Om een jas echt schoon te houden, kun je deze het best eens per twee maanden wassen. Meestal moet je je winterjas vier of vijf maanden per jaar gebruiken. Daarom is het raadzaam minimaal twee keer per winter te wassen.

🚿 Is het wassen bij een stomerij echt nodig?

Vaak is het mogelijk de jas in de wasmachine te wassen, maar als je dit niet goed doet, of nog nooit gedaan hebt, kun je de jas beschadigen. Sommige jassen zijn helemaal niet geschikt voor machinaal wassen. Dan is het raadzaam de jas naar de stomerij te brengen. Je loopt dan de minste kans op beschadiging van het materiaal.

☀️ Hoe droog je een jas?

Een jas kun je vaak in de wasdroger drogen door een aantal tennisballen mee te laten draaien. De jas behoudt dan zijn vorm. Vaak is het een beter idee de jas buiten te hangen. Daarom kun je het best bij mooi weer wassen. Het kan een goed idee zijn om na het drogen de jas te behandelen met beschermende spray.

🚱 Wat kan ik gebruiken om mijn jas waterdicht te houden?

Je kunt een spray of wasmiddel gebruiken om je jas waterdicht te houden. Met een spray als de Nikwax Tech Wash behandel je bijvoorbeeld de jassen van Gore-Tex materiaal. Onderhoud van een jas is erg belangrijk om de jas in een goede staat te houden. Alleen wassen en drogen is vaak niet voldoende.

🌡️ Op hoeveel graden kan ik wassen?

Een (winter)jas kan meestal worden geworden op een programma met een temperatuur van onder de veertig graden. Zo voorkom je dat de jas krimpt. Welk programma je het best kunt kiezen, op hoeveel graden de jas gewassen moet worden en voor hoelang, lees je op het etiket van de jas.

🧴 Kan ik een wasverzachter gebruiken?

Nee, dit raden we af. Voor het wassen van een jas kan het schadelijk zijn gewone waspoeder of wasverzachters te gebruiken. Wel bestaan er speciale sprays en andere middelen om de jas optimaal te onderhouden.

🎾 Een jas wassen met tennisballen?

Je vraagt je misschien af waarom je een jas het best met tennisballen kan wassen. Het antwoord: ‘voor de vorm’. Tennisballen draaien rondjes in de wasmachine, waardoor de vorm van de jas behouden blijft. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat een donsjas tijdens het wassen en drogen gaat klitten.

🤖 Welk wasprogramma moet ik kiezen?

Welk programma je kiest, is afhankelijk van de jas. Op het was etiket van de jas lees je welk programma er gekozen kan worden. Niet bij alle jassen is het mogelijk deze in de wasmachine te wassen. Bepaalde stoffen kunnen het best met de hand worden gewassen, of moeten worden behandeld bij bijvoorbeeld een stomerij.

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.