Een jas repareren

Heb je nog een oude jas liggen die je dolgraag weer aan wilt, komend seizoen? Maar is deze jas gehavend, of moet er een nieuwe rits in? Geen probleem. Een jas repareren is eenvoudiger dan je denkt. Misschien wil je je jas gewoon wat pimpen. Dat staat garant voor een leuk middagje knutselen en creatief bezig zijn.

Een duurzame jas door reparatie

Hoe repareer je precies een jas? Dat ligt er maar net aan wat er stuk is. Gelukkig kun je veel problemen zelf oplossen. Volg de stappenplannen om je jas weer als nieuw te laten lijken.

Een knoop op de jas repareren

Een knoop op de jas repareren

Als je een jas veelvuldig draagt, wil er wel eens een knoopje los gaan. Dat is jammer maar het is niet ingewikkeld om het te repareren. Je moet alleen even weten hoe het moet.

Veelgestelde vragen zijn: welke knopen en garen kies je? Hoe bepaal je de positie van de knoop? Welke stappen moet je nemen en welke maten zijn knopen voor jassen? Vragen die nuttig zijn om te beantwoorden bij het repareren van een knoop. We hebben alle informatie voor je op een rijtje gezet. Door op de afbeelding of onderstaande link te klikken kom je op de blog terecht.

Lees alles over het repareren van een knoop op een jas →

Scheur en gat in de jas repareren

Scheur en gat in de jas repareren

Oeps! Een scheur in je jas. Dat betekent niet dat je nu meteen een nieuwe jas hoeft te kopen of hem hoeft te laten repareren. Je kunt dit namelijk vaak heel eenvoudig zelf.

Geen paniek, er bestaat allerlei materiaal om het gat of de scheur zo te dichten, dat je er niets meer van ziet. Wat denk je bijvoorbeeld van tape als tijdelijke oplossing of van repair patches voor bijvoorbeeld donsjassen? Op de blog die je via de onderstaande link kunt bezoeken, kun je simpel, effectief en snel, zoals je op Jas.nl mag verwachten.

Lees alles over het repareren een scheur of een gat in je jas →

Voering in de jas repareren

Winkelhaak in de jas repareren

Ben je handig met naald en draad? Dan kun je zeker zelf die kapotte voering in je jas repareren. Als je er niet zo handig mee bent, is het een goed idee iemand te vragen om je te helpen.

Leer alles over zweepsteken, het behandelen van ruwe randen, het rijgen van voeringen, zoomsteken, en de soorten voeringen in jassen.

Gooi je oude (winter)jas nog niet weg, maar repareer deze en gebruik deze nog een jaar. Lekker duurzaam!

Lees alles over het repareren van de voering van een jas→

Winkelhaak in de jas repareren

Winkelhaak in de jas repareren

Ergens achter blijven hangen? Nu heb je zo’n foeilelijke winkelhaak in je jas. ‘Nou, die kan ik wel weggooien!’, denk je. Maar voor dat je dat doet, is het goed om nog eens goed te kijken naar je jas.

Want je kunt zo’n gat in je jas vaak makkelijk zelf repareren. Pak naald en draad en je naaiset erbij en fix je jas zelf. We hebben een compleet stappenplan voor je klaargezet, zodat de jas prima nog een jaar of een paar jaar meekan. Na het doorlopen van de stappen in de blog zie je helemaal niets meer van de winkelhaak.

Lees alles over het repareren van een winkelhaak in je jas →

Ritsvoetje plaatsen

Ritsvoetje plaatsen

Misschien heb je er wel eens van gehoord, of misschien is het nieuw voor je: het gebruik van een ritsvoetje. Dit gebruik je als je een nieuwe rits in een jas wilt zetten of als je deze wilt repareren.

Een ritsvoetje is een van de belangrijkste hulpmiddelen als je ritsen gaat inzetten. Je kunt er namelijk dicht mee bij de rand van de ritstanden naaien. Heel handig, en een absolute must have in je naaiset. Alle tips zijn te vinden in de onderstaande blog.

Lees alles over het gebruiken van een ritsvoetje →

 

Tips bij het repareren van je jas

Een jas repareren is niet moeilijk, als je de juiste stappen uitvoert en met geduld te werk gaat. We raden je aan om eerst aandachtig de stappenplannen op onze website te lezen en daarna aan de slag te gaan. Eventueel kun je op bijvoorbeeld YouTube ook op zoek gaan naar instructievideo’s.

Een waterdichte jas kun je ook repareren, ook al lijkt dit ingewikkeld. Het gaat erom dat je de juiste naadafdichter en materialen gebruikt. Zo zijn er bijvoorbeeld ook pleisters of patches te koop, waarmee je de jas nog wel een jaar kunt gebruiken. Of het mooi is, is een tweede, maar functioneel is het zeker.

Koop reparatiemiddelen als patches en garen altijd in dezelfde kleur als je jas. Als je een hele specifieke kleur hebt, kun je hulp vragen bij een specialist. Naaiateliers hebben bijvoorbeeld vaak een grote hoeveelheid kleuren beschikbaar. Ongetwijfeld dat de kleur van jouw jas daar ook bij zit.

Zelfs GORE TEX-jassen kunnen gerepareerd worden. Daarvoor gebruik je speciaal materiaal, van de fabrikant. Bij dit soort jassen is het wel belangrijk de bubbels eruit te drukken. GORE TEX heeft bijvoorbeeld patches beschikbaar.

Als de dons van een donsjas naar buiten komt, kun je deze zelf weer naar binnen drukken. Dat doe je met bijvoorbeeld het einde van een pen of door een pincet te gebruiken.

Veelgestelde vragen over de reparatie van jassen

Bij Jas.nl krijgen we regelmatig vragen over het repareren van jassen. Het merendeel van de vragen gaat over hoe je jassen repareert en of je dit wel zelf kunt doen. Daarom hebben we meerdere handleidingen geschreven.

πŸ™‹ Kan ik zelf een jas repareren?

Vaak kun je je een jas prima zelf repareren. Tegenwoordig bestaan er handige reparatiesets met bijvoorbeeld patches. Wel is wat basiskennis nodig van onder meer naaien. Als je al vaker hebt genaaid, is het niet moeilijk om een jas te repareren. Zeker niet als je onze stappenplannen volgt. Vertrouw je jezelf er niet mee, dan kun je de jas beter naar een specialist brengen.

❓ Wat heb je nodig om een jas te repareren?

Een jas repareren lukt meestal al met naald en draad. Het hangt maar net af van wat er stuk is. Een gat is eenvoudig te repareren met patches, terwijl je een kapotte rits kunt vervangen door een nieuwe rits te plaatsen en een ritsvoetje te gebruiken om deze in te naaien. Vaak zijn er ook allerhande reparatiesets beschikbaar. Naast materiaal heb je natuurlijk ook wat technisch inzicht en een portie geduld nodig.

πŸͺ Als ik een jas laat repareren, wat kost dat dan ongeveer?

Als je besluit een jas te laten repareren door een specialist, hoeft dat niet duur te zijn. Sommige reparaties kosten zo weinig als 5 euro, of zoveel als 50 euro. Het is afhankelijk van de werkzaamheden. Zeker bij jassen uit het hogere prijssegment is het de moeite waard om het door een specialist te laten doen. Houd in gedachten wat het zou kosten om de jas te vervangen. Kun je wel zelf repareren, dan heeft dat altijd de voorkeur. Dat is duurzaam en bovendien leuk om te doen.

🧡 Waar koop ik materialen?

Materialen kun je kopen bij speciaalzaken, online of bij fabrikanten. Gore-Tex heeft bijvoorbeeld haar eigen patches ontwikkeld. Naald en draad kun je bij de meeste textielwinkels wel kopen. Online is er natuurlijk ook genoeg te koop. Er zijn op het internet talloze webwinkels die zich specialiseren in creatief bezig zijn en in naaispullen. En anders is er vast iemand in de omgeving die nog wel wat materiaal in zijn of haar naaikoffertje heeft liggen.

πŸ˜“ Help! Ik heb een gat in mijn jas. Kun je een gat in je jas nog repareren?

Een gat in je jas is vaak nog heel goed te repareren. Dit kan met naald en draad, maar ook door tijdelijk tape of patches te gebruiken. Als je een gat in een jas gaat repareren, is het verstandig dezelfde kleur te gebruiken. Zo valt het niet op dat er voorheen een gat heeft gezeten en krijg je een mooi eindeffect. Gooi je jas met winkelhaak of gat dus nog niet weg, maar lees onze stappenplannen om het probleem op te lossen.

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.