Botanische en natuurlijke invloeden voor de winterjassen voor 2022/2023

De afgelopen jaren is de natuur een grote factor in ons leven geworden. Het is bijvoorbeeld niet alleen door corona dat we er vaker op uit willen in het groen; we hebben de natuur ook naar binnen gehaald in onze woningen en garderobes. Zo zien we in de winter van 2022/2023 bijvoorbeeld een mooie groene fashiontrend waarin de natuur veel invloed op heeft gehad. Wat dacht je van een winterjas met botanische invloeden? In deze blog vertellen we je er graag meer over.

Invloeden van de natuur te zien in fashion

Het is niet het eerste seizoen waarin we elementen van de natuur terug gaan zien in fashion. De laatste jaren is er van alles te ontdekken op het gebied van kleuren, prints én materialen. Natuurlijk kun je deze winter voor een hele simpele winterjas voor dames of voor een effen winterjas voor heren gaan. Als het aan ons ligt pakken we echter lekker uit met een stijlvolle winterjas gemaakt van linnen of katoen of met een winterjas met een prachtige natuurlijke print. Er zijn zelfs allemaal prachtige natuurlijke tinten te zien waar je uit kunt kiezen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een terracotta winterjas? Of een donkergroene winterjas?

Deze invloeden van de natuur zijn ook te zien in andere items naast winterjassen. We worden bijvoorbeeld al een paar jaar heel blij van vrolijke jurkjes met bloemenprint, teddy en fleece vesten in allerlei kleuren en blouses in de mooiste natuurlijke kleuren. Ook is de laatste jaren steeds meer vraag naar natuurlijke en vooral duurzame materialen. Dat geldt ook voor jassen. Het is veel fijner om iets meer te betalen voor een winterjas waar je lekker lang mee kunt dan ieder jaar een nieuwe winterjas kopen die je na één seizoen alweer weg kunt doen. Kortom: de invloeden van de natuur zijn op verschillende manieren te zien in fashion. Voor welke optie ga jij?

Natuurlijke kleuren en prints op je winterjas voor 2022/2023

Een van de keuzes die in ieder geval voor de hand ligt, is de keuze voor een winterjas in een mooie natuurlijke kleur. Er is een aantal modekleuren dat we terug gaan zien in de winter van 2022/2023. Die kleuren zie je al voorbijkomen wanneer je in de (online) etalages een kijkje neemt. Kies bijvoorbeeld deze winter voor een mooie donsjas in het donkergroen of olijfgroen. Eigenlijk zijn alle tinten groen een goed idee binnen deze trend. Groen is immers dé kleur van de natuur! Dat mag je ook nog wat verder trekken: bruine, beige en terracotta tinten passen ook goed in deze trend.

Naast een verfijnde natuurlijke kleur kun je kiezen voor een natuurlijke print. Ook daarmee kun je alle kanten op. Zo is een winterjas voor vrouwen met een mooie bladerenprint een hele toffe toevoeging aan een casual en stoere look. Deze print, vaak met palmbladeren, ziet er lekker zomers uit; iets wat we vaak wel kunnen gebruiken tijdens de donkere winterdagen. Vind je die zomerse vibe wel leuk? Dan is een winterjas met palmbomenprint ook zeker iets voor jou. Of ga voor een tropische jungleprint of een fraaie mantel met bloemenprint. Het kan allemaal.

Winterjassen van natuurlijk materiaal deze winter

Het zijn niet alleen de kleuren en prints waar we een natuurlijk tintje terug gaan zien; ook wat betreft de materialen voor de winterjassen is er veel keuze. Deze winter focussen we ons namelijk op natuurlijke materialen, zoals katoen, linnen en zelfs bamboe. Die laatste stof is erg upcoming, omdat er zoveel duurzaamheidsvoordelen aan vastzitten. Zo is bamboe een plant die ontzettend snel groeit en er is niet veel water (of pesticiden) nodig om bamboe te laten groeien. Eigenlijk is het enige dat bamboe nodig heeft zonlicht. Nadat delen van de bamboe zijn gekapt, groeit het geheel weer snel aan. Ideaal dus om er een materiaal van te maken waarmee je mode kunt fabriceren: bamboe-viscose.

Ook is katoen een goede keuze wanneer je voor een natuurlijk materiaal wil gaan. Let er in dat geval wel op dat je voor ecologisch katoen gaat. Het grote voordeel van katoen is dat het een materiaal is die met de juiste verzorging jaren mee kan gaan. Daarnaast is katoen ontzettend isolerend en houdt het je dus heerlijk warm tijdens de koude winterdagen. Ben jij een echte koukleum? Dan is het aan te raden om voor een fashionable leren jas te gaan deze winter. Leren jassen zijn én heel warm én duurzaam, omdat ze extreem lang meegaan. Je kent vast nog wel van die vintage biker jacks uit de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw. Verzorg zo'n jas dus goed en je hebt er je leven lang plezier van.

Veelgestelde vragen omtrent botanische invloeden

Heb je nog een vraag over deze te gekke trend? Hieronder hebben we enkele veelgestelde vragen en antwoorden verzameld over jassen met natuurlijke invloeden.

1. Zijn jassen met natuurlijke invloeden tijdloos?

Je kunt zo'n trend natuurlijk zelf tijdloos maken. We zien dat deze trend al een paar jaar speelt en denken dat 'ie de komende jaren nog niet zal verdwijnen. 

2. Welke tinten groen vallen onder de natuurlijke kleuren?

Iedere tint groen is een natuurlijke tint groen. Natuurlijk is een felle lichtgroene kleur of een limekleur met een groene laag iets minder 'natuurlijk' dan een mooie mosgroene of donkergroene kleur. Maar: over het algemeen kun je elke tint groen meerekenen binnen deze trend.

3. Is linnen ook een natuurlijk materiaal?

Ja, linnen wordt gemaakt van de vezels van een vlasplant. Linnen is in tegenstelling tot katoen echter vooral bedoeld om af te koelen. Waar katoen zowel kan afkoelen als warm kan houden, wordt linnen voornamelijk gedragen in de lente en de zomer. 

4. Welke natuurlijke stoffen zijn het meest duurzaam?

Als je een groene keuze wil maken, is het goed om te kijken naar hoe duurzaam een materiaal is. Ga in dat geval voor biologisch katoen, bamboe of hennep. Linnen is ook duurzaam en natuurlijk, maar minder geschikt voor de winter.

5. Welke natuurlijke materialen zijn niet duurzaam?

Het zal je al gauw opvallen dat niet ieder natuurlijk materiaal duurzaam is. Zo is niet-biologisch katoen niet duurzaam omdat er ontzettend veel water nodig is voor de productie. Ook worden er veel pesticiden gebruikt bij het verbouwen ervan. Ook wol is niet heel duurzaam, omdat er veel land nodig is voor schapen om op te grazen. Tot slot produceren schapen methaan, een sterk broeikasgas.

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.