Checklist voor het kiezen van een winterjas

Checklist voor het kiezen van een winterjas Een winterjas vinden die aan al je wensen voldoet, lijkt soms onmogelijk. Natuurlijk wil je er stijlvol en hip bij lopen, maar moet de jas tegen een stootje kunnen. In Nederland is het regelmatig winderig en regenachtig, dus we zoeken een winterjas die Nederland-proof is. Een checklist van Jas.nl, die het shoppen een beetje makkelijker maakt:

  1. Is de winterjas praktisch?
  2. Welke jas past bij mijn figuur?
  3. Welke kleur kies ik?
  4. Welke type jas kies ik?
  5. Is de winterjas waterdicht?
  6. Is de jas winddicht?
  7. Kan de jas toch nog ademen?
  8. Is de winterjas lang genoeg?
  9. Krijg je genoeg warmte van de jas?
  10. Zit de winterjas flatteus?
  11. Benadruk je je vormen, of juist niet?
  12. Hoe lang wil je met de winterjas doen?
  13. Koop je volgend jaar een nieuwe?
  14. Hoe leef jij je leven? Hoe ga je de winterjas gebruiken?

Is de winterjas praktisch?

Misschien weet je nog van vroeger dat je een keuze moest maken: of een lelijke, praktische winterjas, of een mooie, maar steenkoude winterjas. Het tijdperk dat je er uit moet zien als een Michelinpoppetje is gelukkig geweest. Ook stijlvolle winterjassen zijn wind- en waterdicht. Dat is het eerste punt op de checklist: vooral water moet tegengehouden worden. Het regent immers vaak in ons land.

Natuurlijk moet de jas ook lang genoeg zijn. Kortom: de lengte moet bescherming bieden aan je broek, of aan je rok, als je gaat zitten. Daarnaast wil je natuurlijk graag dat je winterjas voldoende warmte biedt, maar je niet laat zweten. Kies daarom voor een ademende winterjas.

Welke winterjas past bij mijn figuur?

Ga eens voor de spiegel staan en bestudeer je eigen lichaam. Heb je juist een recht figuur met weinig rondingen, of heb je juist veel rondingen? In het eerste geval kies je het best voor een getailleerde winterjas, die de vrouwelijke lijnen goed benadrukt. Een getailleerde jas legt de nadruk op de vormen van je lichaam. Heb je juist veel rondingen, dan kun je het best kiezen voor overslagmodellen. Die laten je er flatteus uitzien. Vooral soepelvallende stoffen staan erg goed bij jou.

Bepaal zelf waar je de nadruk op wilt leggen. Je kunt er voor kiezen de borsten, buik en schouders te accentueren, of juist te camoufleren. Vaak is dit een proces van veel passen en het vragen van eerlijk advies.

In deze blog gaan we in op de winterjassen per figuur →

Welke kleur kies ik?

Naar welke kleur winterjas ben jij op zoek? Dit jaar zijn gekleurde winterjassen helemaal in. Vooral in pasteltinten. Maar dat kan volgend jaar al helemaal uit zijn. Kies je voor een neutrale kleur, dan kan de jas werkelijk jaren mee. Wit of zwart gaat bijvoorbeeld nooit uit de mode. Bang dat je outfit te saai wordt? Dan combineer je de winterjas met leuke kleurige accessoires, bijvoorbeeld met een sjaal met meerdere kleuren.

Welke type jas kies ik

Naast de kleur jas moet je zeker kijken naar wat voor een type jas je op zoek bent. Ben je een echte koukleum dan is het logisch dat je een warmere winterjas zou willen dan iemand die dat niet per se is. Gelukkig is er heel wat aanbod als het om winterjassen gaat. Een leren jas met voering is bijvoorbeeld hartstikke lekker warm, terwijl een gevoerd bomberjack al wat minder warm is.

Andere winterjassen die echt lekker warm zijn, zijn lammy coats, wollen mantels en gewatteerde jassen. Met een van dit soort winterjassen zit jij helemaal gebakken in het winterse seizoen. Ga je liever voor een winterjas die minder heet is? Een parka, gewatteerd regenjas of een trenchcoat met voering is natuurlijk altijd een goed idee.

Is de winterjas waterdicht?

Het is ook erg belangrijk om te letten op de waterdichtheid van een winterjas. Wanneer je regelmatig op pad bent in het koude seizoen is dit een eigenschap die een absolute must is. Je moet een spontane regen- of sneeuwbui immers wel een beetje kunnen doorstaan. Daarom is het een prettig idee om voor een waterdichte winterjas te gaan.

Er is een groot aantal winterjassen dat aan deze eigenschap voldoet. In de categorie outdoorjassen zit je sowieso altijd goed. Die jassen zijn er speciaal voor gemaakt om in verschillende weersomstandigheden naar buiten te gaan. Denk hierbij aan een kleurrijke parka of een andere outdoorjas waarin je lekker kunt wandelen en fietsen.

Is de jas winddicht?

Waterdichtheid is dus van groot belang, evenals winddichtheid. In de winter kan het namelijk verraderlijk waaien. Dan kan je jas nog zo dik zijn - als ‘ie niet winddicht is, zul je het alsnog koud gaan krijgen. Daarom is een winddichte jas in de winter enorm belangrijk; helemaal wanneer je een koukleum bent. Dit ligt vooral aan het materiaal waar de jas van is gemaakt, evenals het aantal lagen in de jas zelf.

Een van de stoffen die heel populair is in het koude seizoen is fleece. Dat is een heerlijk zacht en warm materiaal waarin je lekker warm blijft als het niet waait. Fleece is namelijk niet winddicht, waardoor de kans groot is dat je uiteindelijk flink loopt te bibberen. Stoffen die wel winddicht zijn, zijn onder andere Gore-Tex, Dryloft, Hydrenaline, Polartec Windblock, Windstopper, Triplepoint en meer. Check altijd het labeltje of de eigenschappen van een jas om te weten of de jas winddicht is.

Kan de jas toch nog ademen?

Met zoveel nodige eigenschappen in de winter vraag je je bijna af of zo’n winterjas nog wel kan ademen. Het antwoord is: een goede winterjas wel. Een écht kwalitatieve winterjas is water- en winddicht, houdt het lichaam lekker warm en beschikt over een ademende eigenschap. Dat is belangrijk, omdat er anders geen manier is om je zweet af te voeren. Hoe koud je het ook kan hebben in de winter; bij een beetje inspanning zul je al gaan zweten. Het wordt een kleffe boel als je zweet niet weg kan.

Bij een ademende jas kan dat wel - hierbij wordt het zweet snel en eenvoudig afgevoerd en krijg je daar geen last van. Vrijwel de meeste winterjassen van A-merken beschikken over zo’n ademende functie. Een goed voorbeeld van een jas die absoluut niet ademt, is een poncho of standaard regenjas. Met name de oldschool regenjassen zijn puur en alleen bedoeld om regen tegen te houden, verder niet. Daarom krijg je het altijd flink heet in zo’n jas, wat niet echt lekker is tijdens een natte bui.

Is de winterjas lang genoeg?

In je zoektocht naar een goede winterjas zul je al gauw ontdekken dat er heel veel verschillende soorten lengtes winterjassen bestaan. Hierbij geldt, heel logisch, dat des te langer de jas is, des te warmer je lichaam wordt gehouden. Denk bijvoorbeeld eens aan een lange gewatteerde jas die tot over je knieën komt - hoe heerlijk warm is dat? Er zijn zelfs winterjassen die tot op de enkels vallen. De laatste jaren zijn dit soort lange winterjassen zelfs helemaal de trend.

Niet iedereen vindt zo’n lange winterjas prettig zitten of mooi. Je kunt ook gewoon op zoek gaan naar een middellange winterjas of gewoon een korte jas. Het ligt er maar net aan wat je zoal in een winterjas moet doen. Zit je regelmatig op de fiets? Dan is een wat korter model net wat handiger. In een lange jas die ook nog eens dicht zit, kun je je vaak wat minder eenvoudig bewegen. Kijk vooral naar wat je zelf leuk vindt, waar je de jas voor gebruikt en wat je mooi vindt. Op die manier vind je sowieso een jas die goed bij je past.

Krijg je genoeg warmte van de jas?

Bij een bepaald type winterjas uitkiezen let je altijd op hoe warm een jas is. Wanneer je bijvoorbeeld op zoek bent naar een middelmatig warme winterjas hoef je al niet in het hele warme segment te kijken. Dan vallen jassen zoals lammy coats en gevoerde leren jassen al af. Andersom geldt dat natuurlijk ook zo: wil je juist wel een warme winterjas scoren dan ga je juist op zoek in de collecties van winterjassen die heel warm zijn. Je kijkt dan onder andere juist tussen de lammy coats of misschien wollen mantels.

Wanneer je nog geen idee hebt waar je precies naar op zoek bent, is het aan te raden om verschillende soorten winterjassen te proberen. Sommige mensen denken dat ze een heel warme winterjas willen, terwijl ze tijdens het passen al gauw te warm hebben. Onthoud dat je vrijwel altijd beweegt als je buiten bent in de winter. Je krijgt het dus automatisch warmer door te bewegen - mocht je het dan nog steeds te koud hebben dan kies je voor een winterjas die net wat warmer is. Materialen zoals wol, lammy of suède en leer houden je heerlijk warm.

Zit de winterjas flatteus?

Waar je ook naar moet kijken bij het uitzoeken van een winterjas is of de jas flatteus zit, tenzij je dat natuurlijk niet zoveel uitmaakt. Er is heel wat keuze op het gebied van pasvormen voor winterjassen. Zo kun je kiezen voor een winterjas die redelijk losjes valt zodat je er nog een dikke trui onder kunt doen. Zo’n wijder model betekent niet dat het geen flatteus model is. Je hebt best wat verschillen in modellen en vooral in lichaamsvormen. Een jas kan bij de één flatteus staan en bij de andere iets minder charmant zijn. Daarom is het van groot belang om een jas altijd te passen, het liefst met verschillende soorten kleding eronder.

Wanneer je het belangrijk vindt dat je winterjas flatteus zit, zit er dus maar één ding op: meerdere winterjassen proberen. Natuurlijk kan het zo zijn dat het in één keer raak is. Je hebt van die jassen die bij de meeste mensen goed staan, zoals een parka jas of een trendy trenchcoat. Ook daar is uiteraard nog het enige verschil in te ontdekken wanneer we het over wel of niet flatteus hebben. Probeer dus altijd meerdere pasvormen en verschillende winterjassen en je komt er vanzelf achter welke jas flatteus staat en waarin je je prettig voelt.

Benadruk je je vormen, of juist niet?

Hebben we het over flatteus dan hebben we het over het benadrukken van je vormen: ja of nee. Ook hierover zijn de meningen enorm verdeeld: de één vindt het belangrijk om een jas te dragen waarin zijn of haar vormen worden benadrukt, terwijl de ander juist liever gaat voor een jas die echt goed warm is. Je kunt deze beide eigenschappen natuurlijk ook gewoon combineren en op zoek gaan naar een warme winterjas waarin je je vormen ziet.

Waar je in ieder geval op moet letten is dat je voor een winterjas gaat waarin je nog een lekkere dikke trui of een warm vest kunt dragen al je dat wilt. Daarom raden we je aan om een winterjas aan te schaffen die net een maatje groter is dan je eigen maat voor bovenkleding - ook wanneer je gaat voor een winterjas waarin je je vormen wilt benadrukken. Een goed voorbeeld hiervoor is een gewatteerde trenchcoat - deze jas is warm, classy en benadrukt je vormen door de aanwezige taille en/of tailleriem. Je kunt bij vrijwel iedere jas zelf een taille maken door een riem toe te voegen, zelfs bij de meest modelloze winterjassen.

Hoe lang wil je met de winterjas doen?

In je zoektocht naar een winterjas is het ook relevant om te kijken naar hoe lang je met een winterjas wilt doen. Op basis daarvan kun je in een ander prijssegment gaan kijken. Wanneer je kiest voor een jas die je jarenlang wilt dragen, is het aan te raden om een goede investering te maken. Dat betekent dat je wellicht één keer iets meer betaalt dan je normaal zou doen voor een winterjas, maar dat je in verhouding wel goedkoper uit zal zijn. Stel, je gebruikt een dure winterjas vijf jaar achter elkaar dan is dat in verhouding goedkoper dan wanneer je ieder jaar een nieuwe goedkopere winterjas aanschaft.

Ben je echter van plan om ieder jaar een nieuwe winterjas aan te schaffen omdat je bijvoorbeeld met de mode mee wilt gaan? Dan kun je gerust kijken naar een winterjas die wat goedkoper is. Houd er hierbij wel rekening mee dat zo’n jas dan kwalitatief gezien ook minder goed is. Steeds meer mensen kopen een winterjas die ze langer dan één jaar kunnen dragen. Dit is vooral met oog op het milieu én de portemonnee. Misschien voor jou ook een kwestie om over na te denken?

Koop je volgend jaar een nieuwe?

Op basis van je wens hoe lang je met je winterjas wilt doen, kom je gelijk uit op of je ieder jaar een nieuwe winterjas gaat kopen. Er is een groot aantal mensen dat het belangrijk vindt om jaarlijks met een nieuwe winterjas rond te lopen. Zij vinden het fijn om een winterjas te hebben die volgens de laatste mode de trend is. Zoals we hierbovenzeiden - ben je van plan om ieder jaar een compleet nieuwe winterjas te kopen? Dan kan het zeker geen kwaad om tussen het goedkopere segment te kijken, mocht daar iets naar jouw smaak tussen staan.

Ieder jaar een nieuwe jas kopen betekent overigens niet dat je die jas van het vorige winterse seizoen meteen weg hoeft te doen. Soms is het best wel fijn dat je twee of drie winterjassen hebt. Dat is vooral het geval als je net uit een winterse (regen)bui komt waarin je jas hartstikke nat is geworden. Het is niet heel prettig om een natte winterjas weer aan te moeten trekken. Bewaar een goede jas dus zeker of kies ervoor om de jas een tweede leven te geven. Je kunt je jas aan een vriend(in) geven of verkopen via een verkooppagina.

Hoe leef jij je leven? Hoe ga je de winterjas gebruiken?

Tot slot moet je kijken naar hoe jij je leven in hebt gericht. Ga je bijvoorbeeld iedere week veel naar buiten om lekker te wandelen of te fietsen? Dan moet je een winterjas uitzoeken die ideaal is voor het outdoorleven. Een parka of een softshell jas is ideaal! Ga wel altijd voor een jas die water- en winddicht is. Daar ben je jezelf achteraf echt ontzettend dankbaar voor. Daarmee zorg je ervoor dat je buiten lekker warm blijft, terwijl je je favoriete activiteit doet. Let bij het kopen van de jas ook meteen even of je de jas eenvoudig kunt wassen. Dat is wel zo prettig wanneer je de jas regelmatig gebruikt tijdens inspannende activiteiten.

Ben je echter juist op zoek naar een warme winterjas waarin je iedere dag naar je werk kunt gaan? En moet de jas een beetje netjes en stijlvol zijn? Dan heb je overduidelijk een andere jas nodig dan wanneer je er lekker op uit gaat in de natuur. Kijk dus goed naar waar je de jas precies voor gaat gebruiken, hoe vaak je de jas aan zult doen en hoe de jas eruit moet zien. Op basis daarvan en de andere bovenstaande tips en tricks zul je ongetwijfeld de winterjas van je dromen vinden.

Vorige

Vijf vragen over je winterjas

28 oktober 2017
Volgende

Winterjassen voor kleine mensen

28 oktober 2017

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.