Een accessoire voor je winterjas: een sjaal

In Nederland kunnen we bijna niet zonder een sjaal in de herfst. Laat staan in de winter. Maar je wilt natuurlijk niet rondlopen met een foeilelijke sjaal. Wat is helemaal in de mode deze winter? Wat kun je combineren met een winterjas?

Stijlen van een sjaal

Je kunt verschillende soorten sjaals vinden. Denk bijvoorbeeld aan een Für sjaal, een zijden sjaaltje of een lange wikkelsjaal. Het afgelopen seizoen was de colsjaal helemaal in en naar verwachting is de colsjaal ook dit jaar nog prima. Zo’n sjaal bestaat uit één geheel en is natuurlijk rond van vorm. Hoe groter, hoe beter. Hij moet echt gezien worden bij de winterjas. Daarnaast profiteer je uiteraard van de warmte ervan. Welke sjaal het best bij je jas past, hangt vooral af van de kleur.

Waar komt die sjaal nu eigenlijk vandaan?

Van oorsprong komt de sjaal uit de tijd van de oude Romeinen. Alleen gebruikten zij de sjaal niet om zichzelf warm te houden, maar om schoon te maken. Het was een soort zweetdoekje. Vooral mannen konden het zweet ermee uit hun nek en gezicht vegen. Vooral tijdens warme dagen was daar enorme behoefte aan. Hoe is anders is dat met nu?!

Ook de plaats van de sjaal is door de loop der jaren veranderd. Mannen droegen de sjaal namelijk aan hun riem. Op een later moment begonnen ook vrouwen de sjaals te dragen. Vanaf dat moment is de sjaal ook een modem-item. In plaats van wol, maakten de vrouwen hun eigen sjaals met kledingstoffen.

De sjaal was uit

Vanaf de 19e eeuw was de sjaal een enorme trend. Iedereen moest een sjaal hebben, of je nu man of vrouw was. Na een poosje verdween de rage rond de sjaal. Vanaf het moment dat de jurken een slanker en meer natuurlijker model kregen – we spreken over 1870 – verdween de sjaal ook. Het werd minder nuttig. Maar vijf jaar later opende het Londense winkelcentrum Liberty & Co haar deuren. De winkels boden sjaals aan die geïnspireerd waren op de Aziatische cultuur. De sjaal is dan weer terug van weggeweest. En nu is ‘ie nooit meer weggegaan.

Niet alleen in de kou

Je kunt de sjaal in de winter dragen, maar dat hoeft niet. Ze zijn nu niet meer weg te denken uit het modebeeld. In plaats van een warme sjaal, koop je een katoenen sjaal. Die dient als een prachtig accessoire bij je outfit. Vaak hebben sjaals een effen kleur, een erg aanwezige print of een normale print. Daardoor is er voor ieder wat wils. De sjaal maakt je look helemaal af!

Oeps! Vast tussen de rits

Het overkomt iedereen een keer: de sjaal blijft hangen tussen de rits van de jas. Gebruik in dat geval niet teveel kracht om de sjaal tussen de rits weg te peuteren. Er aan trekken heeft dan geen enkel nut. Probeer rustig een klein stukje terug te trekken en probeer intussen met je vingers te zorgen dat er aan de bovenkant niet alsnog een stuk sjaal kapotgetrokken wordt. Vaak lukt dat wel.

Werkt dat niet? Dan kun je nog wat heen en weer wrikken terwijl je randjes van je sjaal probeert te bevrijden. Je kunt dan keihard de ene of de andere kant aantrekken. Maar pas op: je vervormt de rits. Je kunt de jas niet meer sluiten. Je zult dan dus een andere rits aan je jas moeten zetten. En zo heb je weer een nieuw probleem. Let daarom goed op als je rits vast komt te zitten.

Volgende

Een lederen winterjas: een goed idee?

28 oktober 2017

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.