Fluwelen jasje voor het najaar

Heb jij al een fluwelen item in huis? Fluweel, waar ook wel vaak de Engelse vertaling velvet voor wordt gebruikt, is niet meer weg te denken uit ons leven. Zo zien we dit materiaal terug in het interieur en in de diverse fashion collecties. Wat dacht je van een fluwelen jas als ideale tussenjas voor de herfst? Fluweel is een ontzettend zachte stof dat heel prettig is in het najaar. Omdat dit materiaal zo ontzettend hip is, willen we je in dit artikel meer vertellen over fluweel. Wat is fluweel precies en wat zijn de voordelen van fluweel? Lees gauw verder en raak geïnspireerd door deze prettige zachte stof.

Wat is fluweel precies?

Een fluwelen jas is gemaakt van een heel bijzondere stof: het is een geweven stof waarbij de pluizen die rechtop staan zijn meegeweven en afgeknipt of gesneden. Vroeger gebruikte men fluweel als kostbare stof voor luxe items. Vandaag de dag heeft dit materiaal nog steeds zo'n verfijnde uitstraling. Van oorsprong komt fluweel uit Azië maar het was pas in 1400 dat het materiaal écht populair werd. Dat gebeurde in Italië met in het bijzonder in Florence en Genua. Dat is opvallend, want tegenwoordig kun je nog steeds in Genua terecht voor een mooie fluwelen sjaal of een fluwelen zomerjas. Ook in Irak en Egypte werd het materiaal gezien als stijlvol en rijkdom.

In de 17e eeuw droegen voornamelijk de rijke mensen fluwelen kleding en jassen. Een fluwelen jas werd dan ook gezien als een dure jas die niet betaalbaar was voor de middenklasse en daar beneden. In Nederland werd deze stof dan ook veelvuldig gebruikt door de hogere klasse, waarvan een groot deel op de grachten woonde. Extra leuk feitje: verschillende grachten zijn naar deze mensen vernoemd zoals de Fluwelen Burgwal in Den Haag en Monnickendam. In Amsterdam was er vroeger ook een Fluwelen Burgwal te vinden. Tegenwoordig is fluweel toegankelijker en wordt het door een grotere groep gedragen dan vroeger. Zo is het de perfecte koele stof in de zomer en biedt het de nodige stijl voor feestjes en bruiloften. 

Fluwelen jassen in het najaar

Fluweel is van heel zacht materiaal gemaakt, daarom voelt het heerlijk comfortabel aan je lichaam. Fluweel is daarom ook een hele bijzondere en fijne stof om in het najaar te dragen. Dat is precies een van de grootste voordelen van fluweel. De stof houdt je lekker warm en valt fijn om je lichaam. Hierbij maakt het niet uit wat voor lichaamstype je hebt. Wat typisch is is dat de stof in de zomer juist een beetje verkoelend werkt. Dat is hetzelfde principe als bij linnen jasjes en katoenen jasjes, mits het natuurlijk niet té heet buiten is. Op die manier kun je het hele jaar genieten van een fluwelen jas.

Kies je voor een fluwelen jas in het najaar dan is het aan te raden om eens te kijken naar de trendkleuren van het najaar van 2019. Deze herfst en winter zien we veel warme kleuren terug waarbij rood en donkeroranje centraal staan. Laten dat nou precies kleuren zijn die goed passen bij fluwelen jasjes. Dit soort jasjes hebben namelijk altijd iets weg van retro jasjes, helemaal wanneer je het met dat soort kleuren combineert. Natuurlijk kun je ook voor andere fijne kleuren gaan. Wat dacht je van een groen jasje of misschien zelfs een groen met paars jasje? Groen en paars is een hele goede combinatie op een fluwelen stof.

Combineren van fluweel

Vrijwel iedereen is wel (een beetje) fan van zo'n glanzende stof als fluweel. Natuurlijk zullen er altijd mensen zijn die het iets minder mooi vinden, maar het is aan te raden om het toch eens een kans te geven. Fluwelen jasjes en andere fluwelen items kun je op diverse manieren combineren in je alledaagse look. Omdat fluweel iets feestelijks heeft is het aan te raden om de focus bijvoorbeeld op je fluwelen bomberjack of fluwelen poncho te leggen en de rest van je look rustig te houden. Zo valt je fluwelen bovenkant lekker goed op en dat is precies wat je wilt met zo'n hot item. Draag de jas boven een jeans en een paar sneakers en je hebt een hele verfijnde look.

Natuurlijk kun je ook voor fluweel gaan wanneer je een wat meer nettere look wilt hebben. Een fluwelen colbert boven een jurkje of een net broekpak is bijvoorbeeld ontzettend gaaf. Zorg voor de juiste kleurencombinaties en houd de kleuren rustig als je ook uitpakt met de rest van je look. Gedurfd maar heel erg tof is fluweel op fluweel. Durf jij voor een fluwelen broek te gaan in combinatie met een colbert van dezelfde stof? Ga voor een mooie najaarskleur zoals donkergroen, okergeel of donkeroranje. Wij zijn heel benieuwd naar je totale look, wedden dat het te gek staat?

Vorige

Tips voor dresscode Tenue de Ville

30 augustus 2019

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.