Hoe impregneer ik mijn jas?

In Nederland is de herfst weer begonnen. Misschien heb je dat al gemerkt omdat je zeiknat geworden bent door een fikse regenbui. Dit is hét seizoen om een goede waterdichte jas te hebben, zodat je enigszins droog op je bestemming aan kunt komen. Nadat je een goede regenjas of een outdoorjas een tijdje hebt gedragen, kan het voorkomen dat de jas minder waterdicht wordt. Dit kan onder andere komen door slijtage of door het wassen van de jas. Dat kan gelukkig niet zo heel veel kwaad, omdat er een paar manieren zijn om je jas opnieuw waterdicht te maken. Dit noemen we ook wel impregneren. In dit artikel vertellen we je wat meer over het impregneren van je (regen)jas zodat je langer kunt genieten van en droog blijft in een goede jas in de regen.

Waarom moet je waterdichte jassen opnieuw impregneren?

Het is goed om te weten dat er een duidelijke reden is waarom je een waterdichte jas opnieuw waterdicht moet maken. Het is namelijk niet alleen zo dat het prettiger is voor jezelf dat je niet compleet natgeregend wordt. Het is ook een stuk beter voor zo'n jas, waarvan de hoofdeigenschap is om je droog te houden. Een goede regenjas beschikt over een waterdichte coating of een membraan. Beide onderdelen zorgen er mede voor dat jij lekker droog blijft in een fikse regenbui. Daarnaast hoort een duurzame waterafstotende afwerking op een kwalitatieve regenjas. Deze laag zorgt voor de puntjes op de i.

Op het moment dat die laag verdwenen is of voor een groot deel is afgesleten, is de kans groot dat je jas regen doorlaat. Je zult hierbij overigens wel merken dat wanneer je een duurdere winterjas hebt aangeschaft de kans minder groot is dat je de jas na aanzienlijke tijd opnieuw moet impregneren. Het is vooral bij de regenjassen die wat goedkoper zijn waarbij je soms zelf even aan de slag moet. Om je jas een langere levensduur te geven is het van groot belang om het materiaal opnieuw te impregneren, puur omdat dat de reden is dat een coating of een membraan aangebracht is. Met zo'n laag zorg je als het ware voor een extra bescherming voor je jas. 

Wanneer moet je een waterdichte jas impregneren?

Grote kans dat je het vanzelf merkt wanneer je fijne gewatteerde regenjas ineens niet meer waterdicht is. Ben je iemand die regelmatig je (regen)jas wast? Dan is de kans groot dat je op een moment komt dat de jas opnieuw waterdicht moet worden gemaakt. Er is echter geen exact goed antwoord te vinden wanneer dat moment precies is. Daarom houden wij aan dat wanneer je ook maar even merkt dat je jas regenwater doorlaat de jas toe is aan een ronde impregneren. Er zijn wel enkele omstandigheden die hierbij 'mee kunnen werken', zoals veelvuldig buiten in de regen zijn, een jas überhaupt veel dragen en het type materiaal.

Voordat je begint met het impregneren van je regenjas of waterdichte softshell jas is het goed om te weten dat je nog een stap vooraf moet nemen. Omdat de waterdichte laag verdwenen of bijna helemaal weg is, kan het zijn dat er vuil in die laag is komen zitten. Daarom is het van groot belang om de jas eerst een ronde te wassen, de jas is immers toch al niet meer waterdicht. Op die manier kan de viezigheid uit de vezels komen en kun je beginnen met een 'schone lei'.

De jas weer waterdicht maken

Vervolgens hang je de natte jas op zodat je goed bij alle hoekjes van je jas kunt. Koop een fles Texseal Pro spray en begin met het spuiten met de spray op je jas. Doe dit het liefst in een open ruimte zoals in de buitenlucht of in een ruimte met voldoende ventilatie, zodat het middel niet op je keel kan slaan. Neem de tijd om de klus te klaren en zorg ervoor dat je geen enkel stukje van de jas mist. Het is erg belangrijk dat ieder onderdeel van de jas evenredig wordt behandeld, zodat je geen gekke doorlekplekken krijgt. Het voordeel van een spray is dat het niet alleen water tegenhoudt; ook vuil wordt tegengehouden waardoor de jas langer mooi blijft.

Weet je niet zeker of je een bepaalde plek al hebt gehad? Dan kan het geen kwaad om daar (nog eens) overheen te gaan met de spray. Liever een keer te veel dan te weinig, zodat je zeker weet dat de jas écht goed waterdicht is. Plekken die versleten zijn kun je sowieso het beste dubbel of driedubbel keer behandelen voor optimaal resultaat. Na een goede behandeling met zo'n waterafstotende spray is de jas weer als nieuw. Dat is in ieder geval een stuk goedkoper dan een compleet nieuwe regenjas kopen!

 

Vorige

Vlekken uit je jas krijgen

23 september 2019
Volgende

Boho herfstjassen voor mannen

30 september 2019

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.