Hoe kies je de juiste outdoorjas?

Ben jij een echte wandelliefhebber, een echte fietser of kom jij gewoon graag in de natuur? Dan heb je de juiste gear en kleding nodig om comfortabel te kunnen bewegen. Een fijne jas voor wandelen of een kwalitatief jack voor buitensport is nodig wanneer je een prettige ervaring wilt hebben. Tegenwoordig zijn er zoveel outdoorjassen te vinden dat je misschien niet goed weet waar je moet zoeken of waar je op moet letten bij het kopen van zo'n jas. No worries: in dit artikel hebben we enkele tips voor je verzameld die jij kunt meenemen in je zoektocht naar de perfecte outdoorjas. Lees gauw verder en wie weet vind je binnen no time de outdoorjas van je dromen.

Wat is een goede outdoorjas?

Voor welke outdoorjas je ook kiest, er zijn een aantal eigenschappen waar zo'n jas aan moet voldoen wil het een goede outdoorjas zijn. Zo moet een outdoorjas weerbestendig zijn. Het is wel zo prettig als je een waterdichte jas aan hebt wanneer het tijdens een wandeltocht flink gaat regenen. Ook is het aan te raden om te kiezen voor een duurzame jas, zodat je lekker lang kunt genieten van je outdoor jas. Het is immers zonde om ieder jaar een nieuwe jas aan te moeten schaffen. Kijk daarom altijd in de categorie duurdere outdoor jassen: des te goedkoper een jas is, des te minder de kwaliteit is wanneer het om outdoor jacks gaat.

Daarnaast moet een goede outdoorjas afgestemd zijn op wat je onderneemt qua activiteiten. Zoek je bijvoorbeeld een goede jas voor je dagelijkse wandeltochten met de hond? In dat geval moet je een andere jas hebben dan wanneer je een jas zoekt voor bergbeklimmen of wandeltochten in de vrieskou. Ga dus altijd voor jezelf na waarvoor je een outdoorjas nodig denkt te hebben. Outdoorjassen kunnen uiteraard ook 'gewoon' gedragen worden als standaard winterjas. Sterker nog: een outdoorjas is de ideale winterjas door de vele kwalitatieve kenmerken. Ze houden je warm, droog en ze hebben vaak een comfortabele pasvorm.

Welke outdoorjassen zijn er?

Zodra je eenmaal weet met welk doel je een outdoorjas koopt, is het al veel gemakkelijker om een onderscheid te maken in het grote aanbod. Je kunt breed gezien kiezen uit de volgende soorten outdoorjassen:

  • Softshell jas: een softshell jas is een kwalitatieve outdoor jas die ideaal is voor korte buitentrips. Deze jas is waterafstotend en winddicht en biedt voldoende bewegingsvrijheid. Mooi meegenomen: het is een lichtgewicht jas die je gemakkelijk op kunt bergen in je rugzak.
  • Hardshell jas: een hardshell jas is een iets dikker model jas dat bedoeld is voor langere wandeltochten waar dan ook in Europa. Kies voor een tweelaags hardshell jas en je kiest voor comfort en warmte. Ga je voor een drielaags jas dan kies je voor een volledige waterdichte en winddichte jas.
  • Donsjas: ben je van plan om tijdens de écht koude dagen erop uit te gaan? Kies in dat geval voor een warme donsjas die jou zelfs op de koudste dag warm houdt. Deze jassen ademen voldoende, maar zijn iets minder bestand tegen een fikse regenbui.
  • 3-in-1 jas: deze jas is bedoeld voor de koudere dagen. Omdat je gedeeltes van deze jas af kunt ritsen, bepaal je zelf de temperatuur. De jas bestaat onder andere uit fleece of dons, het perfecte materiaal om warm te blijven.

Natuurlijk zijn er nog enkele andere modellen outdoor jassen waarmee je diverse activiteiten buiten kunt ondernemen. Zo is een wintersportjas perfect voor winterse activiteiten zoals snowboarden of sneeuwwandelen en kun je met een fleece jas of vest ook al een eind komen op de minder koude dagen.

Kies altijd voor laagjes, laagjes en nog eens laagjes

Nu je een beetje weet voor welke activiteit je welke outdoorjas moet scoren, zijn er nog enkele dingen waar je op moet letten. Kies bij een outdoor activiteit bijvoorbeeld altijd voor laagjes. Laagjes kun je namelijk uit- en aantrekken wanneer je het warm of koud hebt. Ga voor een ademende basislaag met daar overheen een isolerende tweede laag. Tot slot kies je voor een waterdichte derde laag. Met al die lagen ben je volledig weersbestendig en kun je verschillende soorten weersomstandigheden zoals regen, sneeuw en wind aan. Dat is wel zo prettig wanneer je een fiets- of wandeltocht gaat maken op een regenachtige en frisse dag.

In de winter is een tussenlaag essentieel, in de zomer niet. Toch is het aan te raden om altijd een lichtgewicht jasje of vestje in je rugzak mee te dragen. Helemaal bij lange wandelingen of wandeltochten door de bergen waar de temperatuur kan verschillen is het fijn om een extra laagje te hebben. Een fleece vestje of een softshell laag kan je al helpen op dit soort momenten. Het grote verschil tussen deze twee stoffen is dat fleece niet waterdicht is en softshell waterafstotend is. Ook is softshell 90% winddicht en fleece helemaal niet. Kijk dus welk matieraal in jouw geval het beste past.

Vorige

Tips voor reizen met handbagage

30 juli 2019

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.