Houd je vintage winterjas mooi met deze tips

Heb je eindelijk je ideale winterjas gevonden in het vintage aanbod? Gefeliciteerd! Grote kans dat er vrijwel niemand met exact dezelfde vintage winterjas rondloopt. Precies dat maakt een vintage winterjas zo fantastisch: het unieke aspect zorgt ervoor dat je hem jaren wilt dragen. Daarom is het aan te raden om je vintage jas zo mooi mogelijk te houden. Met de onderstaande tips zorg jij ervoor dat je vintage winterjas in goede staat blijft.

Pas op met wassen

Een mooie vintage jas heeft goede verzorging nodig. Je ziet dit al terug aan het materiaal waarvan vintage winterjassen gemaakt zijn: duurzame en stevige materialen die jaren mee kunnen. Tegenwoordig hebben we veel meer een ‘weggooi’ maatschappij waarin we bijna ieder jaar een nieuwe winterjas kopen. Vroeger was dit niet zo: de jassen werden gemaakt van duurdere materialen zolang je er langer mee kon. Dat is eigenlijk best wel handig toch?

Bij een vintage winterjas moet je echter wel oppassen met het schoonmaken ervan. Zit er een vlek in de jas of ruikt deze niet meer zo fris? Laat dit dan over aan een professionele stomerij, omdat je een vintage jas niet zomaar in de wasmachine moet gooien. Je kunt natuurlijk wel zelf kijken met een sopje van water en groene zeep of je een vlekje er zelf uit krijgt. Check in dat geval eerst altijd aan de binnenkant van de jas hoe het materiaal reageert op water, zodat je niet je hele vintage winterjas verpest.

Hoe zit dat met zweetlucht?

Omdat je een vintage winterjas dus niet zo snel gaat wassen is het wel handig om te weten dat er een aantal trucs zijn om zweetlucht uit de jas te halen. In de winter kan een wollen winterjas bijvoorbeeld erg warm zijn waardoor je flink gaat zweten. In het stevige materiaal blijft de zweetlucht gemakkelijk hangen. Zorg er daarom voor dat je de oksels van de jas eens in de zoveel tijd schoonmaakt met baksoda wanneer je niet wil dat je jas helemaal nat wordt. Kan de stof wel in de wasmachine of in een teil met water? Dan kun je de jas inwrijven met azijn voor het schoonmaken.

Verder is het aan te raden om je vintage jas altijd goed op te bergen in een jas of aan een kledinghanger aan de kapstok. Hang hem niet boven de verwarming of in het felle zonlicht. Ook is het handig wanneer je zelf over wat basis naaitechnieken beschikt: een vintage winterjas is vaak minder sterk bij de naden en op de plekken waar veel slijtage plaatsvindt. Naai bijvoorbeeld aan de binnenkant van je ellebogen een nieuw stukje stof waardoor het geheel steviger blijft en je jas mooier blijft.

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.