Informatie over Italiaanse jassen en 20 modemerken uit Italie

Wie aan Italië denkt, denkt niet alleen aan heerlijke pizza’s, olijven en lekker ijs. Italië, en dan met name de grote Italiaanse steden, staan namelijk bekend om de high end fashion. De meeste Italianen, zowel mannen als vrouwen, zien het als een soort plicht om er verzorgd en trendy uit te zien. Het is dan ook niet voor niets zo dat het kleermakerschap van vroeger tot nu een belangrijk onderdeel is in het dagelijks leven van de Italianen. Denk maar even na: de grootste modeontwerpers komen stuk voor stuk uit… La Bella Italia!

De geschiedenis van Italiaanse fashion en jassen

Kijken we naar de geschiedenis van Italiaanse fashion dan zien we dat Rome een grote rol heeft gespeeld. In het oude Rome droegen mannen én vrouwen lange gewaden en kortere tunieken, een gemakkelijk toe te passen kledingstuk dat met een riem bij elkaar gehouden werd. Dat zie je vandaag de dag een stuk minder terug.

Vrouwen droegen vaak een langere jurk over deze tuniek. Rijke(re) mannen droegen een toga, een lang stuk wol dat als een soort wikkelmantel om het lichaam gedragen werd. Ook in de Italiaanse renaissance was mode een belangrijk onderwerp - vervolgens was het pas in de jaren 50 van de 20e eeuw dat fashion een revival kreeg in Italië.

Het typische Italiaanse design, stijlvol en elegant, werd trendy en werd door de Italiaanse films de wereld ingebracht. Italiaanse mannen stonden (en staan) bekend om hun kwalitatieve pakken met zijden overhemden, terwijl vrouwen casual capri broeken droegen in combinatie met laag uitgesneden blouses.

Vanaf de jaren 70 werden verschillende modehuizen opgericht en werd Milaan een prominente plek voor Italiaanse fashion. Tot vandaag de dag blijft de typische stijlvolle Italiaanse mode populair tot ver over de grenzen. Italiaanse ontwerpers tonen hun high end fashion in modesteden over de hele wereld zoals Parijs en New York.

Wat maakt een jas een Italiaanse jas?

Met zo’n rijke geschiedenis kun je je misschien wel voorstellen dat Italiaanse fashion door de jaren heen een typerende stijl heeft gekregen. Kijken we bijvoorbeeld naar hoe Italiaanse jassen eruit zien dan zien we dat een smaakvolle stijl hierbij voorop staat. Een Italiaanse jas moet toegevoegde waarde bieden aan een outfit; het liefst met een beetje klasse. Denk hierbij bijvoorbeeld aan prachtige lange jassen, wollen mantels, duurzame trenchcoats en katoenen of linnen colberts. Een Italiaanse jas geeft je look meer klasse, zelfs wanneer je een hele basic outfit aan hebt. Draag je bijvoorbeeld een simpele zwarte broek met een zwart shirt dan zul je zien dat zo’n stijlvolle Italiaanse jas je gehele outfit helemaal afmaakt. Dát karakter maakt een jas een Italiaanse jas.

20 typische Italiaanse merken met jassen

Ook op zoek naar zo’n typische Italiaanse zomerjas of winterjas? Dat snappen we helemaal. Ga je voor een echte Italiaanse jas dan ga je voor rustige kleuren, lange jassen, kwalitatieve materialen en bijzondere stijlen. Combineer een duurdere jas van Prada in je nette look of ga voor een te gekke Replay jas. Hieronder vind je een uitgebreid overzicht van 20 vooraanstaande Italiaanse modemerken die ook jassen ontwerpen en verkopen.

  1. Antony Morato

    Stijlvolle, on trend jassen; dat is wat Antony Morato sinds 2007 ontwerpt. Dit Italiaanse merk is ontstaan door een samenwerking van de drie Caldarelli broers en biedt sportieve en klassieke jassen aan die gemaakt zijn van hoogwaardige stoffen. Omdat Caldarelli lastig was om uit te spreken, kozen de broers voor de naam Antony Morato; een meer internationale naam. Je herkent de jassencollectie van Antony Morato aan de sobere, donkere doch stijlvolle kleuren zoals grijs, donkerblauw en zwart. Inmiddels kun je de collecties van dit merk in 50 landen kopen.

  2. Canali

    Wanneer je kiest voor een jas van Canali dan kies je voor een opvallende maar rustige toevoeging aan je algehele look. Canali staat bekend om de luxe items voor heren waarbij veel gebruik wordt gemaakt van duurzame materialen. Dit Italiaanse modemerk is in 1934 opgericht door Giacomo Canali and Giovanni Canali als een familiebedrijf. Inmiddels is de derde generatie bezig met het ontwikkelen en produceren van Italiaanse luxe herenkleding. Het hoofdkantoor is nog steeds gevestigd in Italië (Sovico); in Nederland vind je een Canali shop aan de welbekende P.C. Hooftstraat.

  3. Cavallaro Napoli

    Op zoek naar eigentijdse jassen met een preppy twist? Ontdek dan de jassen van Cavallaro Napoli, een op en top Italiaans merk met een Nederlands tintje. Ondernemer Giuseppe Cavallaro is namelijk het kind van een Nederlandse moeder en een Italiaanse vader. Zijn grootste doel is en was om hoogstaande Italiaanse mode naar Nederland te brengen; iets wat hij in 1999 deed. Bij dit modemerk staat het motto “fare una bella figura” voorop: “jezelf presenteren op de best mogelijke manier”, oftewel dé eigenschap van Italiaanse fashion. Cavallaro Napoli verkoopt kwalitatieve blazers en colberts voor een goede prijs.

  4. Corneliani

    Corneliani is een modemerk uit Milaan dat zich puur en alleen richt op de productie en verkoop van classy jassen. Het was al in 1930 toen Alfredo Corneliani begon met het maken van luxe Corneliani (regen)jassen. De Tweede Wereldoorlog gooide roet in dit proces waardoor het geheel on hold ging. Het merk zelf is pas in 1958 opgericht met het doel om meer mensen kennis te laten maken met het unieke vakmanschap van Corneliani. Inmiddels is Corneliani uitgegroeid tot een luxe Italiaanse modemerk waar je ook terecht kunt voor klassieke Italiaanse pakken en colberts.

  5. Dolce & Gabbana

    Wie kent Dolce & Gabbana niet? Dit Italiaanse powerduo heeft sinds de jaren 80 de wereld blijvend te weten verbazen met hun unieke stukken en stijlvolle Dolce & Gabbana jassen. De twee ontmoetten elkaar in 1980 in Milaan toen ze voor hetzelfde modehuis ontwierpen. Dat konden ze zelf ook en besloten samen om Dolce & Gabbana in 1985 op te richten. De eerste collectie was een dameslijn met badkleding. Vandaag de dag is het assortiment van Dolce & Gabbana veel uitgebreider. Wanneer je bijvoorbeeld op zoek bent naar een charismatische jas voor zowel mannen als vrouwen ben je bij Dolce & Gabbana zeker aan het juiste adres.

  6. Emporio Armani

    Ontdek de tijdloze trendy jassen van Emporio Armani, een Italiaans merk dat allang niet meer weg te denken is uit de fashion. Dit luxe Italiaanse merk is in 1975 opgericht door fashionontwerper Emporio Armani. Het merk heeft inmiddels meerdere lijnen, waaronder Armani Jeans, Armani Junior en Giorgrio Armani Privé. Armani staat voor stoere en luxe jassen, zoals donsjassen met bontkraag of donkere sportieve jasjes met capuchon. De jassen van Armani zijn iets duurder dan gemiddeld, maar alsnog goed betaalbaar.

  7. Fendi

    Het multinationale merk Fendi begon ooit als leer- en bontwinkel. Het modehuis werd al in 1918 opgericht met een winkel in 1925 in Rome. Toentertijd stond Fendi voornamelijk bekend om leren tassen. Tegenwoordig vind je hier van alles op het gebied van high end fashion. Het hoofdkantoor is nog steeds in Rome te vinden, vanaf waar uiteenlopende collecties verspreid worden over de hele wereld. Naast verfijnde, luxe Fendi jassen shop je hier zonnebrillen, parfum, horloges en andere accessoires. Combineer deze bijzondere artikelen in je look met een prachtige Fendi jas.

  8. Fortezza

    Voor een comfortabele seizoensjas waarbij een goede pasvorm naast kwaliteit centraal staat, ben je bij Fortezza aan het juiste adres. Het is een van de meest jonge modemerken uit Italië; het is nog maar opgericht in 2015. Dit stoere Italiaanse merk produceert en verkoop sportieve jassen, zoals bomberjacks, sportjasjes en softshell jassen. Dit alles met een luxe, stijlvolle twist, zodat je deze jassen ook gewoon in je dagelijkse look kunt dragen. Kortom: de jassen van Fortezza zijn voor diverse stijlen en budgetten bedoeld.

  9. Gemma Ricceri

    Zoek je een fancy damesjas, zoals een passend colbert of een mooie blazer? Check dan eens het aanbod van Gemma Ricceri, een Italiaanse modeontwerpster met een voorliefde voor trend, stijl en kwaliteit. Hier koop je kleurrijke damesjassen, trendy spijkerjasjes en fijne suède jasjes voor ieder seizoen. Opvallend hierbij is dat de lijst met Italiaanse merken voornamelijk collecties zijn van mannelijke ontwerpers. Hiermee is Gemma Ricceri uniek in haar vak. Een vrouw weet vaak immers het beste wat andere vrouwen willen en dragen.

  10. Gucci

    Dit unieke Italiaanse modemerk is in 1921 opgericht in Florence door Guccio Gucci. Door de jaren heen is Gucci uitgegroeid tot een van de grootste modehuizen van dit moment. Dat is niet voor niets: de jassen van Gucci zijn net als de andere stukken uit de collecties bijzonder, gracieus en kwalitatief te noemen. Een absolute musthave in de collectie van iedere fashionista. Je herkent de items van Gucci aan duurzame materialen, kwalitatieve items en vooral: unieke jassen die je nergens anders vindt. Het modehuis is sinds 2004 in handen van Kering, een Frans bedrijf gespecialiseerd in luxe merken. De hoofddesigner van Gucci vandaag de dag is Alessandro Michele.

  11. Loro Piana

    Een echt warme Italiaanse jas ga je zonder twijfel vinden bij Loro Piana. Dit modemerk is al jaren de marktleider op het gebied van kledingstukken en accessoires gemaakt van merinowol en het duurzame kasjmier. Het bedrijf is namelijk al in 1924 opgericht door Pietro Loro Piana in Quarona. Loro Piana staat bekend om de elegante en tijdloze jassen die je jaar na jaar en voor verschillende gelegenheden kunt dragen. Denk hierbij aan unieke stukken gemaakt van duurzaam wol en andere hoogwaardige materialen. Bij Loro Piana vind je altijd een stijlvolle jas voor diverse gelegenheden.

  12. Napapijri

    Functionele jassen met een outdoorkarakter shop je bij het Italiaanse Napapijri. Dit ready-to-wear merk biedt comfortabele jassen, outdoorjacks, bomberjacks en windbreakers voor hem en haar. Het merk is al in 1987 opgericht in Aosta, een bergachtige plaats in het noorden van Italië. Oprichter Giuliana Rosset zocht naar een manier om outdoorkleding trendy te maken. Dat is gelukt! Wanneer je op zoek bent naar kwalitatieve outerwear dat er ook nog een beetje leuk uitziet, zit je bij Napapijri namelijk helemaal goed. Hier shop je te gekke jassen, bomberjacks en andere outdoorgear voor een scherpe prijs.

  13. Patrizia Pepe

    Modeontwerpster Patrizia Pepe biedt een enorme diversiteit aan jassen voor de modebewuste vrouw. In 1993 heeft ontwerpster Patrizia Bami haar krachten gebundeld met Claudio Orrea (CEO) om samen een plezierige doch minimalistische collectie aan te kunnen bieden. Of je nu op zoek bent naar een tijdloze gevoerde jas voor iedere dag of naar een mooie outdoorjacket van hoge kwaliteit; de collectie van Patrizia Pepe heeft voor iedere vrouw iets te bieden. Hierbij maakt ze gebruik van duurzame materialen zoals leer en katoen. Kwaliteit gegarandeerd dus.

  14. Prada

    Net als Gucci en Dolce & Gabbana is Prada niet meer weg te denken uit de hedendaagse fashionindustrie. Prada werd al in 1913 opgericht in Milaan en biedt vandaag de dag nog steeds luxeproducten, zoals Prada jassen, schoenen en tassen. Sinds 1978 is het merk ‘pas’ haute couture. Prada wordt tegenwoordig gezien als een van de invloedrijkste kledingontwerpers in de mode-industrie. Daarom vind je hier tegenwoordig louter high end fashion volgens de laatste trends, direct van de catwalk. Ben je dus op zoek naar een unieke jas of een ander stijlvol item? Prada biedt diverse collecties aan voor iedere fashionista.

  15. Replay

    Stoere jassen met een vintage twist; dat is wat Replay al sinds 1978 maakt en verkoopt. Het bedrijf achter Replay is het grotere Fashion Box SpA. dat is opgericht in 1981. Replay is een groot Italiaans merk uit Asolo dat voor het hele gezin grote collecties jassen en andere kleding aanbiedt. Waar andere Italiaanse merken vaak haute couture is, biedt Replay casual vrijetijdskleding aan. Hierbij wordt natuurlijk altijd het Italiaanse gevoel voor smaak en stijl behouden. Denk aan parkajassen, bomberjacks en andere stoere en betaalbare jassen van Replay.

  16. Robert Cavalli

    Op zoek naar een trendy Italiaanse jas? Kijk dan eens naar het aanbod van Robert Cavalli. Dit Italiaanse modehuis is in 1972 opgericht in Florence door Robert Cavalli. Hij wilde net iets anders dan de standaard Italiaanse fashion en dat heeft de wereld geweten. Cavalli biedt modieuze kleding en jassen aan volgens de laatste trends. Wat hierbij opvallend is, is het gevoel voor drama in de kleuren en prints die gebruikt worden. Daarom vind je bij Robert Cavalli voornamelijk kleurrijke jassen en opvallende accessoires. Denk bijvoorbeeld aan felle jassen met dierenprint en aan het vele gebruik van duurzame materialen zoals leer. Opvallende items voor iedere dag.

  17. Tod’s

    Combineer sportief met vintage en je krijgt de collecties van Tod’s. Hoewel de naam het niet direct doet vermoeden, is Tod’s een 100% Italiaans modemerk. Dit familiemerk is al in 1920 opgericht en door de jaren heen uitgegroeid tot een merk met een internationaal karakter. Misschien ken je Tod’s wel van de welbekende foto’s met Audrey Hepburn en Gwyneth Paltrow. Hier shop je kwalitatieve vrijetijdskleding en dito jasjes, zoals sportieve jacks, bomberjasjes en meer. De jassen van Tod’s zijn perfect voor een preppy kledingstijl.

  18. Vera Jo

    De Italiaanse designer Vera Jo heeft speciaal voor dames ieder seizoen een nieuwe collectie. Hoewel haar merk Vera Jo eigenlijk nog maar in de kinderschoenen staat, weten vrouwen van over de hele wereld haar collecties te vinden. Dat is niet voor niets; dit goed betaalbare modemerk is geschikt voor ieder budget. Dat betekent stijlvolle kleding uit Italië voor een hele goede prijs. Bij Vera Jo vind je diverse damesjassen, zoals colberts, blazers en blousons.

  19. Versace

    Natuurlijk mag Versace niet ontbreken in deze lijst vol Italiaanse modemerken. Net als veel andere bekende Italiaanse merken is Versace in Milaan opgericht, in 1978. De sterspeler achter het merk is oprichting Gianni Versace. Deze modeontwerper komt uit een kleermakersfamilie; zijn moeder was kleermaakster. Dit talent nam hij over en tot de dag van vandaag is Versace niet weg te denken uit de fashionindustrie. Waar bij de meeste merken “less is more” geldt, werkt Versace volgens het motto: “more is more”. Dat betekent bombastische jassen, opvallende trenchcoats, lange jassen met print en nog veel meer. De jassen van Versace zijn voor iedereen die zin hebben om op te vallen en het leven te vieren.

  20. WAM Denim

    Last but not least: de handgemaakte herenkleding van het Italiaanse WAM Denim. Shop je je nieuwe jas bij WAM Denim dan scoor je een stoere, mannelijke en vooral kwalitatieve jas volgens de laatste trends. Dit Italiaanse modemerk bestaat al sinds 1979 met het grootste doel dat WAM Denim op kunstzinnig vlak iets toe te voegen had aan de fashionindustrie. Dit modebedrijf ziet zichzelf als een beeldhouwer van hun eigen merk en imago. Ze noemen zichzelf niet voor niets "de schilder van onze eigen kleuren" Het voordeel van de items van dit modemerk is dat ze betaalbaar zijn zonder dat ze onderdoen aan kwaliteit. Dat betekent optimaal genieten van de Italiaanse charme in je stoere look.

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.