Jas opvouwen? Zo vouw je je jas op de juiste manier

Of je nu je jas opvouwt om mee te nemen op vakantie of wanneer je je jas netjes op wilt vouwen om te bewaren in je garderobe. Gemiddeld heeft een mens voor ieder seizoen een andere jas. Hierbij hebben zij ook nog eens vaak meerdere jassen per seizoen. Dat betekent een onnodig volle garderobe! Daarom is het aan te raden om je jas op te vouwen en op te bergen. Op die manier blijft je jas namelijk mooi; mits je dit natuurlijk op de juiste manier doet. Dat geldt ook voor de keren dat je een jas kreukvrij mee wilt nemen in een koffer of tas. In dit artikel lees je een handig stappenplan met stappen hoe je je jas het beste op kunt vouwen. Of je nu thuis bent of onderweg!

Verschillende jassen betekent verschillend opvouwen

Het grootste deel van de mensen heeft niet alleen verschillende jassen per seizoen, maar beschikt ook over verschillende jassen voor diverse gelegenheden. Denk hierbij aan belangrijke meetings, feesten of voor als je er gewoon op uit wilt. Voor een belangrijke meeting bijvoorbeeld wil je immers het liefst een nette jas aan, zoals een mooi colbert of een lange mantel. Voor je dagelijkse tripje naar de supermarkt of een etentje met vrienden kies je meestal voor een heel andere jas, zoals een hip bomberjack of een fijn sportjasje.

Het is meestal ook niet zo’n ramp om in een jasje voor een informele gelegenheid een paar kreukjes te hebben. Bij een nette jas is iedere kreuk er één te veel. Voorkom oneffenheden in je jas door de jas op de juiste manier op te vouwen. De onderstaande stappen kun je natuurlijk ook gewoon gebruiken bij je jas voor iedere dag. Voor een normale dag is het namelijk net zo fijn om er goed verzorgd uit te zien met een jas zonder kreukels.

Colberts, blazers en dunne jassen opvouwen

Voor het opvouwen van een zomerse jas, een nette blazer, een dun sportjasje of een mooi colbert hoef je niet zoveel te doen. Zodra je het volgende stappenplan onder de knie hebt, kun je het de volgende keer zonder dat je het stappenplan hoeft op te zoeken. Met de volgende stappen kun je dit soort jasjes netjes opbergen en/of eenvoudig vervoeren in een koffer of tas.

 1. Vouw de mouwen naar binnen

  Leg de jas, zoals een colbert of een blazer, recht voor je op tafel. Zorg ervoor dat de voorkant van de jas naar boven ligt. Laat de knopen of de rits van de jas open en sla de linkerkant van de jas losjes over de rechterkant van de jas. Sla de rechtermouw naar binnen en sla de linkermouw rustig over de rechtermouw heen. Hierbij mogen de knopen (of rits) op de bovenkant zichtbaar blijven.

 2. Maak een klein pakket van de jas

  Om de jas nog iets kleiner op te vouwen, kun je het geheel dubbel vouwen. Hierbij klap je bijvoorbeeld de schouders naar de onderkant toe. In de meeste kasten of koffers past een kleinere of dunnere jas zoals een colbert in dit geval. Je kunt de jas echter ook nóg een keer dubbel vouwen voor een kleiner pakket van de jas.

Dikke winterjassen opvouwen: een stappenplan

Naast het opvouwen van dunne jasjes komt er nog een wat lastigere klus: het opvouwen van winterjassen. Hoe gemakkelijk het ook is om een zomerjas of een colbert op te vouwen; bij een dikke winterjas kost het je misschien iets meer moeite. Denk bijvoorbeeld aan gevoerde winterjassen zoals parka’s en leren jassen. Het opvouwen hiervan is helemaal niet zo moeilijk, zolang je maar precies weet hoe het moet. Volg de volgende stappen om je dikke winterjas in de zomer goed op te bergen in de kast

 1. Begin bij de mouwen

  Leg de dikke winterjas recht voor je neer op tafel met de mouwen uitgespreid. Sla de rechtermouw naar binnen en vervolgens de linkermouw, zodat je een vierkant (of rechthoekig) pakket hebt.

 2. Vouwen van een winterjas

  Net als bij het colbert kan nu het echte vouwen beginnen. Til de bovenzijde van de jas op bij de schouders en vouw deze naar het uiteinde toe. Mocht je jas qua voering het toelaten dan kun je de jas nog een keer opvouwen door de zijden naar elkaar toe te vouwen.

 3. Opbergen van de capuchon

  Beschikt je winterjas over een capuchon dan heb je op dit punt een vierkant pakket met een capuchon eraan. Deze capuchon kun je naar binnen vouwen, waarna je het pakket omdraait (en de capuchon aan de onderkant zit). Bij sommige jassen kun je de capuchon er met behulp van een rits of knoopjes afhalen. Ook dat is mogelijk; leg de losse capuchon vervolgens in de opgevouwen jas.

Compact je jassen opvouwen

Met bovenstaande tips vouw je je jassen op op een handige en snelle manier. Wil je echter je jas heel compact opvouwen om de jas bijvoorbeeld mee te nemen in je backpack of een rugzakje tijdens het sporten? Dan is er één hele handige tip die je op kunt volgen: het oprollen van je jas! Er zijn veel jassen die het ‘toelaten’ om opgerold te worden, zonder dat er kreukels ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan een goede outdoorjas, zoals een dun windjack, een sportjasje of een softshelljas. Dit soort jassen zijn juist bedoeld om eenvoudig mee te kunnen nemen en zijn daarom ook vaak heel licht van gewicht. Om de jas zo compact mogelijk in je tas te kunnen vervoeren, volg je vrijwel dezelfde stappen als de stappen hierboven.

 1. Vouw de mouwen naar binnen

  Leg de jas op de rugzijde neer en vouw de mouwen naar binnen. Begin met de rechtermouw en vouw daar de linkermouw overheen.

 2. Rol de jas van beneden naar boven op

  Vervolgens pak je de jas aan de onderkant beet en rol je deze strak naar boven op. Pak een elastiekje of touwtje om de jas als een rol intact te laten. Heeft je jas een capuchon? Rol dan de jas in de capuchon. Veel outdoorjassen zijn elastisch, waardoor je de capuchon als een soort zakje kunt gebruiken om de jas heen.

Welke jassen moet je niet opvouwen?

Er is nog een aantal jassen dat je beter op kunt hangen dan opvouwen. Voor de meeste jassen is het geen probleem om een paar maanden opgevouwen in de kast te liggen. Beschik je echter over een jas die gemaakt is van heel fijn (of kwetsbaar) materiaal? In dat geval kun je zo’n jas het beste ophangen. Hieronder lees je bij welke jassen ophangen veel beter is voor het materiaal en uiteindelijk de pasvorm:

 • Lange mantels
 • Zijden jassen
 • Jassen van heel fijn wol
 • Linnen jassen
 • Katoenen jassen
 • Jassen die (nog) vochtig zijn
 • Donsjassen kun je opvouwen, maar ze blijven mooier wanneer je ze ophangt

Wanneer je een jas ophangt in plaats van opvouwt, moet je altijd zorgen voor een goede kledinghanger. Het zijn vooral de winterjassen die nogal vaak een flink gewicht kunnen hebben. Een goede donsjas weegt best wat, waardoor een kwalitatieve kledinghanger absoluut nodig is. Besluit je om de jas op te hangen in een kledingzak dan moet je ook kijken naar de kwaliteit van zo’n zak. Ga het liefst niet voor een goedkope plastic zak; plastic kledinghoezen kunnen namelijk vochtig worden. Kies liever voor een hoes die gemaakt is van een natuurlijk materiaal zodat de jas kan ‘ademen’. Dat geldt ook voor jassen die je liever hangend meeneemt wanneer je op reis gaat of onderweg bent.

Volgende

Alles over de veiligheidsjas

28 mei 2020

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.