Kamperen in het voorjaar? Zo blijf je warm

Een weekend slapen in je tent in een bos of met de caravan naar Duitsland, Frankrijk of Oostenrijk? Een hartstikke goed idee: het voorjaar is een prachtige tijd om er lekker even tussenuit te gaan. Zorg voor de juiste tussenjas of zomerjas en kies voor laagjes in je kleding en je blijft lekker warm tijdens het (half) buiten slapen. Wanneer je een hele dag buiten bent krijg je het vaak, vooral in de avond, sneller koud dan wanneer je deels binnen en buiten bent. Daarom hebben we enkele belangrijke tips voor je verzameld waarmee je het gegarandeerd niet (heel) koud krijgt tijdens je kampeeravontuur in het voorjaar. Heb je je tas en tent al gepakt? Lees dan gauw verder.

Tip 1: Warm blijven is belangrijk

Hoe heerlijk het overdag in april ook kan zijn, des te frisser de avonden en nachten kunnen zijn. Het gezegd "april doet wat ie wil" bestaat immers niet voor niets. Daarom is het belangrijk om genoeg warme kleren mee te nemen, ook wanneer de voorspelling lekker warm is. Zorg in ieder geval voor een winddicht jack zoals een Scandinavische jas of een mooie parka waarin je het niet koud krijgt. Zo'n jas kan er in de avond voor zorgen dat je het net iets warmer krijgt. Veel mensen denken dat ze ziek worden wanneer ze kou vatten. Hoewel dat niet helemaal waar is, ben je wel sneller vatbaar wanneer je  buiten bent. 

Daarnaast is het voor je eigen gevoel van groot belang dat je lekker warm blijft. Hoe vervelend is het namelijk dat je de hele avond zit te koukleumen buiten om vervolgens ook nog in een tentje of een caravan te moeten slapen? Het gevoel van het écht koud hebben kan van invloed zijn op de rest van je beleving van het kamperen. Door kou kun je je neergeslagen en energieloos voelen en precies dat moet je niet willen tijdens een fijne kampeersessie. Wat je allemaal mee moet nemen of kunt dragen, lees je hieronder.

Tip 2: Werk met laagjes tijdens kamperen

Een van de beste tips die je kunt opvolgen om warm te blijven, is het werken met laagjes. Draag altijd meerdere laagjes over elkaar heen zodat je laagjes uit en aan kunt trekken. Begin met een ademend thermosshirt of -hemd; een sportshirt gemaakt van ademend materiaal waarbij het zweet op de juiste manier wordt afgevoerd. Daar overheen kun je een trui of een vest dragen. Vervolgens draag je een kwalitatieve outdoorjas, zoals een warme winterjas, of een softshelljas van hoge kwaliteit. Deze laatste laag is vooral voor de avonden belangrijk: heb je het overdag warm genoeg? Bewaar de gewatteerde jas dan nog even voor 's avonds zodat je nog iets hebt om aan te trekken wanneer je het koud hebt.

Een goede warme kampeerjas kan eigenlijk van alles zijn, zolang je er maar voor zorgt dat de jas waterdicht is en gemaakt is van stevig materiaal waarin je lekker warm blijft. Ook winddicht is een prettige eigenschap, want in een winddichte jas krijg je het toch echt iets minder snel koud. Een trend die we steeds meer zien is die van de kleurrijke gewatteerde regenjas: diverse vooraanstaande merken beschikken vandaag de dag over collecties met regenjassen in allerlei uitvoeringen en kleuren. Dergelijke jassen houden je droog én warm en beschikken vaak over een capuchon die voor extra warmte zorgt.

Tip 3: Extra tips om warm te blijven

Uiteraard zijn er nog meer tips om lekker warm te blijven tijdens een weekend of langer kamperen. Zoek bijvoorbeeld een camping uit waar je een vuurtje mag maken bij je tent, camper of caravan. In de avond kan zo'n vuurtje ontzettend fijn en warm zijn. Sla direct wat marshmallows in, maak een kop warme chocolademelk en je hebt een hele knusse avond bij het kampvuur. Wat daarnaast ook goed kan helpen is het dragen van wollen sokken; het is namelijk van groot belang om je voeten warm te houden. Zijn je voeten koud dan voelt de rest van je lichaam ook al gauw koud aan. Investeer daarom niet alleen in een goede warme jas om warm te blijven in het voorjaar maar ook in meerdere paren dikke sokken.

Dat geldt overigens ook voor een muts of een warme band om je hoofd. Wat betreft een koud hoofd geldt hetzelfde principe als bij koude voeten: is je hoofd eenmaal koud, dan voelt de rest van je lichaam ook fris aan. Draag in de avond daarom een lekkere warme muts of een wollen haarband en je zult zien dat je het al veel warmer hebt dan ervoor. Neem ook een thermosfles mee waarin je warm water voor langere tijd warm kunt houden. Hiervan kun je thee of koffie maken en je lichaam heerlijk opwarmen. Extra tip: neem een gasbrandertje mee en een paar blikken soep. Van warm eten krijg je het ook binnen no time een stuk comfortabeler wat betreft temperatuur. Heb jij nog tips om warm te blijven tijdens kamperen? Laat het ons vooral weten.

Vorige

Hoe kies je de juiste badjas?

23 april 2019
Volgende

Oranje jassen combineren in je look

26 april 2019

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.