Kies je voor een lange jas of een korte winterjas?

De winter is officieel nog niet eens begonnen en we hebben alweer wat tips voor je omtrent winterjassen. Wanneer we naar de collecties winterjassen voor zowel dames als heren kijken dit jaar valt ons in ieder geval één ding op: er is veel variatie te vinden in de lengte van winterjassen. Sinds enkele jaren, en dan met name sinds afgelopen jaar, zijn écht lange jassen voor de winter helemaal hip. We hebben het hierbij niet alleen over jassen die tot op de knieën komen, maar ook over jassen die daar ver overheen gaan. In dit artikel vertellen we je meer over deze trend en geven we je enkele voordelen en nadelen van zowel korte winterjassen als lange winterjassen. Klinkt interessant toch? Lees dan maar gauw verder.

Welke winterjas moet ik kiezen?

We snappen als geen ander dat het lastig is om een goede winterjas te kiezen. Niet iedereen weet immers waar je op moet letten bij het kopen van een kwalitatieve en warme winterjas. Tel daarbij op dat er ontzettend veel keuze is en je ziet door de bomen het spreekwoordelijke bos niet meer. Het is vooraf in ieder geval goed om voor jezelf te weten waar je een beetje naar op zoek bent. Vind je een korte winterjas prima of heb je toch iets meer warmte nodig in de vorm van een langere jas? Zolang je de lengte in ieder geval weet, kun je gaan filteren in je zoektocht. Dat scheelt al een heleboel zoekwerk!

Daarnaast is het fijn om te weten voor wat voor een soort jas je wilt gaan. Past een stoere parka bijvoorbeeld juist bij je, omdat je lekker veel buiten bent en je op zoek bent naar een stevige jas of ga je liever voor een meer stijlvolle winterjas? Kijk wanneer je de jas het meeste aan zult trekken: is dat voor formele of meer informele gelegenheden? Veel mensen willen het liefst één stijl jas die ze naar meerdere gelegenheden aan kunnen trekken. Gelukkig is er genoeg te vinden in deze categorie: vooral halflange jassen bieden een goede mix van allebei.

Waarom je wel of niet voor een lange jas moet kiezen

Een lange jas is heerlijk in de winter: omdat de jas over meer stof bevat, blijft je lichaam op meerdere plekken bedekt en dus vaak warmer. Daarnaast is een lange jas hartstikke fashionable. Combineer de jas met een mooie skinny jeans of een kokerrok met panty en een paar veterschoenen of vette Dr. Martens en je hebt een hele trendy look. Nog zo'n fijn voordeel: er zijn anno 2019 heel veel mooie lange jassen te vinden. Of je nu op zoek bent naar een meer classy jas of juist een stoere casual jas; met een lange jas zit je altijd goed. Dat is wel zo prettig!

Hoewel wij dus helemaal fan zijn van de lange jas als goede winterjas zal niet iedereen een lange jas aanschaffen. Er zijn bijvoorbeeld mensen die een lange jas 'gedoe' vinden. Juist omdat er zoveel stof en materiaal is, is de jas onhandig in gebruik. Hierbij hebben we het vooral over mensen in Nederland, mensen die voor werk veel onderweg zijn op de fiets of lopend. We moeten toegeven dat een lange jas met volume op de fiets niet altijd even ideaal is: je kunt achter het zadel blijven haken of je zit algeheel niet heel lekker terwijl je moet fietsen. Dat is niet heel handig wanneer je een aantal kilometers moet trappen. 

Of ga je toch liever voor een korte winterjas?

Zit je veel op de fiets, ook in de winter? In dat geval kun je misschien beter gaan voor een korte winterjas. Korte winterjassen geven je namelijk net wat meer bewegingsvrijheid, iets wat wel prettig is wanneer je veel onderweg bent. Dit geldt ook voor mensen die met de trein gaan voor werk: een korte winterjas heeft net wat minder stof dan een lange winterjas en is daarom makkelijker op te bergen dan een langer exemplaar. Ga maar na: een gewatteerde spijkerjas neemt veel minder ruimte in dan een lange wollen jas. Het feit dat je er beter en meer in kunt bewegen, is ook weer prettig wanneer je moet rennen voor de trein!

Er zijn echter ook wel enkele nadelen te vinden aan een korte winterjas. Staat er bijvoorbeeld een echt koude winterdag voor de deur dan kan een korte winterjas behoorlijk fris zijn. De wind waait zo via de onderkant naar binnen en dat kan behoorlijk fris zijn. Ook zijn er wat betreft écht nette jassen minder korte jassen te vinden dan lange jassen. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een passende kantoorjas dan kun je vaak beter gaan voor een winterjas die net iets langer is. Dat past vaak net wat beter bij een stijlvolle look. Gelukkig zijn er in de zomer juist weer heel veel modellen korte jassen te vinden, dus je kunt nog even wachten wanneer je meer keuze wilt hebben in deze categorie.

Volgende

Waar moet een goede ski-jas aan voldoen?

26 november 2019

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.