Linnen jasjes: perfect voor de zomer

Vandaag de dag kun je uit heel veel soorten materialen en stoffen kiezen wanneer je een mooie zomerjas zoekt. Omdat duurzaamheid steeds hoger in het vaandel staat bij diverse modemerken, zien we hierbij een verschuiving in de keuze voor materialen. Linnen kleding, waaronder ook linnen zomerjasjes vallen, zijn hip en happening en passen helemaal in het actuele modebeeld van 2019/2020. Dergelijke jassen vallen onder de categorie duurzame jassen wat betekent dat je er jarenlang van kunt genieten. Natuurlijk zijn er nog veel meer voordelen te benoemen aan een linnen jas. Je raadt het al: in dit artikel hebben we een aantal heerlijke pluspunten voor je verzameld, zodat jij deze zomer wellicht ook wel voor een linnen jasje kiest. Lees je mee?

Wat is linnen precies?

Linnen is een natuurlijk materiaal en is net als katoen en wol populair voor het produceren van duurzame kleding. Linnen wordt gemaakt van de snelgroeiende plant vlas. Vroeger werd dit textiel lijnwaad genoemd, vandaag de dag noemen we zowel de textielvezel als het uiteindelijke textiel linnen. De vezels van vlas worden gedroogd, waar uiteindelijk draden van worden geweven. Hierbij worden de kortere vezels gebruikt voor grove stoffen en de lange vezels voor heel fijn materiaal. Beide soorten vezels worden gebruikt voor het maken van onder andere kleding (dus ook jassen), dekbedden, doeken, tafelkleden en meer.

Het fijne van linnen is dat je heel veel verschillende kleding kunt vinden dat gemaakt is van dit materiaal. Voor zowel mannen als vrouwen vind je linnen blousjes, shirts, broeken, jasjes en meer. Vaak is een kledingstuk gedeeltelijk linnen: de stof wordt vaak gecombineerd met een andere natuurlijk stof zoals katoen. Natuurlijk kun je ook kledingstukken en zomerse damesjasjes en herenjassen vinden die gemaakt zijn van 100% linnen. Dit zijn vaak wel wat duurdere jassen maar de moeite waard als je de tijd neemt om goed te zoeken.

Linnen jasjes zijn verkoelend

Waarom linnen jasjes zo perfect zijn voor de zomer? Heel simpel: het materiaal is heel licht en zorgt voor een fijne verkoeling op hete dagen. Als je dus op zoek bent naar een fijn kledingstuk of een nette kantoorjas om te dragen tijdens een hittegolf dan zit je met een linnen jas altijd goed. Omdat de vezels in een linnen jas vaak vrij los geweven zijn is het materiaal heel ademend en ventilerend. Toch werkt linnen ook isolerend, waardoor warmte goed 'buiten' blijft. Kies hierbij in dit geval wel het liefst voor een jasje dat gemaakt is van fijn geweven linnen, omdat dit wat soepeler is dan de grof geweven versies.

Een extra voordeel hierbij is dat linnen niet alleen verkoelend is, maar ook heel snel droogt. Mocht je dus gaan zweten en mocht je kleding of jasje dus vochtig worden dan is dat helemaal geen probleem! Een linnen jasje neemt het vocht namelijk op, waarna het binnen no time droogt. Dat geldt sowieso voor linnen als stof: een linnen jasje is zo weer droog na het wassen ervan of na een fikse regenbui in de zomer. Ben je dus op zoek naar de ideale zomerjas of zoek je een fijne jas voor de lente? Dan zit je wat betreft verkoeling sowieso goed met een mooie, linnen jas.

Linnen jasjes zijn duurzaam

Wat daarnaast goed is om te weten, is dat je met een linnen jas altijd goed zit wat betreft duurzaamheid. Een linnen zomerjas gaat dan ook een behoorlijke tijd mee. Misschien betaal je er net wat meer voor, maar wanneer je bekijkt hoe lang je zo'n jas kunt dragen, is het in verhouding helemaal niet veel duurder. Wat dat betreft kun je dus beter investeren in een duurzame jas dan ieder jaar gaan voor een goedkopere zomerjas. Met linnen kleding draag je dus ook nog eens een steentje bij aan een betere wereld. Wat ons betreft is dat zeker een win-win situatie. 

Zijn er dan helemaal geen nadelen te vinden aan een linnen jas? Niet echt. Wat je wellicht als een nadeel van linnen kunt zien, is het feit dat linnen in verhouding met andere materialen behoorlijk snel kreukt. De redactie van Jas.nl vindt dat eigenlijk juist een van de charmes van dit materiaal. Wanneer je daar echt niet tegen kunt, is dat een nadeel. Voor de rest raden we het alleen maar aan om, juist in de warmere zomers, te kiezen voor linnen als materiaal voor je nieuwe zomerjas of je zomerkleding. Je voelt je er een stuk comfortabeler in dan wanneer je kiest voor minder natuurlijke stoffen zoals nylon of polyester.

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.