Scheur en gat in de jas repareren? Zo doe je dat

Het repareren van je jas kan je een hoop geld besparen. Daarnaast is het beter voor het milieu en geeft het je ook een leuke middag om wat te doe-het-zelven. Een jas repareren hoeft niet moeilijk te zijn, zeker niet omdat er nu best wat middelen op de markt zijn die het repareren vergemakkelijken.

Een scheur in een jas: wat nu?

Jassen zijn nu eenmaal gebruiksobjecten. De kans dat deze scheurt, is dan ook aanwezig. Geen paniek als dat gebeurt: vaak is een scheur of een gat in de jas makkelijker te repareren dan je denkt. Een nieuwe jas kopen is niet nodig, als je eerst deze stappen zet:

De schade beoordelen

Wat een groter scheur lijkt, hoeft in feite maar een simpel gaatje te zijn. Als het een klein gaatje is, heb je geluk. Je kunt dit dan eenvoudig repareren door een kleine patch te gebruiken of door te naaien. Je ziet er zo goed als niets van.

Voor een groter gat (groter dan een kwart van de oppervlakte) geldt dat het iets lastiger, maar niet onmogelijk wordt. Je kunt in ieder geval proberen om de losse vezels op te ruimen met een schaar. Controleer ook meteen even de voering van de jas. Laat deze niet los? Dan kun je verder gaan met de reparatie.

De jas schoonmaken

Om de jas te kunnen repareren, moet deze natuurlijk wel schoon zijn. Het kan helpen om eerst even te wassen met een speciaal samengesteld wasmiddel. Dat verlengt niet alleen de levensduur, maar geeft je ook de mogelijkheid om de jas eventueel weer waterdicht te maken.

Reparatie uitvoeren

De reparatie van een jas voer je meestal uit met patches of met naald en draad. Voordat je bij een grote scheur een patch gebruikt, is het een goed idee om te kijken of je het gat zelf kunt naaien. Daarbij is het belangrijk gelijkmatige, nette steken te maken. Het hoeft niet per se handmatig te gebeuren: machinaal kan ook.

Wanneer je zelf niet goed bent in naaien, is het een verstandiger idee de jas naar een kleermaker of naaister te brengen. Deze kan helpen met een sterke reparatie, zodat je de jas misschien nog een jaar kunt gebruiken.

Tape gebruiken

Vaak zijn er allerlei middelen beschikbaar om de jas te repareren. Denk bijvoorbeeld aan helende tapes en patches. Afhankelijk van het type tape dat je gebruikt, bijvoorbeeld een rol of voorgesneden pleisters, voer je de reparatie uit.

Als je een rol gebruikt, is het belangrijk dat je een groot genueg stuk gebruikt, met aan beide kanten een marge van ongeveer 2,5 centimeter. Knip de hoeken bij het rond het af in een cirkel of een ovaal.

Bij een pleister trek je de pleister uit de verpakking en zorg je ervoor dat het de scheur aan alle kanten ongeveer 2,5 centimeter overlapt. Daarna breng je de tape aan op de stof van de jas.

Je waterdichte jas repareren

Heb je een waterdichte jas die niet helemaal meer netjes is? Dan kun je deze zelf repareren door een patch aan te brengen. Dat doe je zo:

  1. Leg de jas op een gladde, vlakke ondergrond;
  2. Doop een doek of een wattenstaafje in ontsmettingsalcohol en maak het gebied rond het gas goed schoon, zowel aan de binnenkant als de buitenkant van de jas;
  3. Breng de randen van de scheur bij elkaar;
  4. Knijp een dunne laag op urethaan gebaseerde naadafdichter op de stoffen patch en op het gescheurde deel van de jas;
  5. Leg de patch stevige over de scheur en strijk deze uit. Zo voorkom je eventuele rimpels of luchtbellen;
  6. Laat de jas een nacht drogen;
  7. De jas zou weer waterdicht moeten zijn.

Reparatiemiddel gebruiken

Om een jas te repareren zijn allerlei middelen te koop. Zo kun je bijvoorbeeld een stoffen patch gebruiken, maar ook een reparatiemiddel dat zich uitzet naar een (waterdichte) patch. Een voorbeeld is onder meer het veel gebruikte Tear-Aid.

Tear-Aid repareert permanent gaten en scheuren in bijvoorbeeld jassen. Het is geschikt voor gebruik op producen van allerlei soorten materialen, zelfs op waterdichte materialen. Iedere reparatieset is extreem sterk, water- en luchtdicht en kan ook onder water worden gebruikt.

Scheur in een donsjas repareren

Heb je nog een donsjas liggen die niet helemaal meer netjes is? Repareren kan een fluitje van een cent zijn, als je deze stappen hebt gelezen. Het meest voorkomende probleem is dat het dons naar buiten gekomt. Dat valt vrij eenvoudig te verhelpen, maar daarvoor moet je wel het juiste gereedschap in huis hebben.

Voorbereiding

Voordat je ook maar iets doet, moet je zeker weten dat de donzen vulling teruggeduwd is in het gat. Als de scheur niet zo groot is, kun je bijvoorbeeld een pincet gebruiken, of het einde van een pen, om het dons terug te stoppen.

Voorkom het terugstoppen van het dons met voorwerpen met een scherpe rand. Het zou kunnen zijn dat je uitschiet en het gat nog groter maakt. Dat is natuurlijk zonde. Vanzelfsprekend moet je eerst het stof rond het gat schoonmaken voordat je aan de slag gaat met het repareren ervan.

Donsjas repareren met duct tape

Heb je een donsjas waarvan het dons naar buiten is gekomen? Dan zou je deze voor nood kunnen repareren met duct tape. Het is een snelle manier van repareren en het is ook nog eens effectief, want het dons blijft op zijn plaats zitten. Je plat gewoon een stukje duct tape over de buitenkant, net als een pleister.

Hoewel het voor sommige mensen een permanente fix is, wil het oog een misschien wat minder opvallende manier van reparatie. Maar, voor een paar weken voldoet het prima.

Donsjas naaien?

Als je handig bent met naald en draad en je netjes kunt naaien, zou je kunnen proberen je donsjas onder handen te nemen. Wie veel geduld heeft en weet wat hij doet, kans een jas gewoon weer mooi maken. Maar, als het niet goed gaat, zal de jas er rommelig uit komen te zien.

Het probleem met dichtnaaien is dat je twee grote gaten aan elkaar moet naaien, waardoor er veel druk op de jas komt te staan. Tijdens het naaien probeer je gelijkmatige steken te maken. Het is een secuur werkje.

De mooiste oplossing: donsjas repair patches

De mooiste oplossing vinden we toch wel het gebruik van donsjas repair patches. Wie een kleine tot middelgroot gat in zijn jas heeft zitten, kan deze zelfklevende flexibele patches gebruiken om het gat te dichten.

De patches kleven erg goed en zorgen ervoor dat er niets meer zichtbaar is van het gat. Het kan er zelfs stijlvol uit zien. De meeste patches komen samen op de plek waar meerdere hechtingen aan elkaar zitten. Zo kan je jas prima nog een jaartje mee.

Veelgestelde vragen over het repareren van jassen

Vaak krijgen we vragen binnen over het zelf repareren van jassen. We hebben de belangrijkste vragen op een rij gezet.

🙋 Kunnen donsjassen gerepareerd worden?

Donsjassen zijn lekker warm, maar het nadeel van dons is dat de voering naar buiten kan komen bij een scheur of een gat. Je kunt dons inderdaad repareren. De mooiste optie hiervoor is een patch te gebruiken.

🪡 Kan ik een jas naaien?

Wie geoefend is in het werken met naald en draad, kan proberen een jas te repareren door te naaien. Dit doe je door twee kieren naar elkaar te brengen. Het mooist is om het gat aan de binnenkant te naaien. We kunnen het niet aanraden om te naaien als je niet precies weet wat je doet; dan kun je de jas beschadigen.

🧥 Mijn waterdichte jas is stuk, wat nu?

Waterdichte jassen kunnen ook prima gerepareerd worden. Daarbij is het gebruik van de juiste naafdafdichter en overige materialen belangrijk. Het repareren van een waterdichte jas is simpeler dan je denkt. Voor waterdichte (winter)jassen zijn ook allerlei soorten pleisters/patches verkrijgbaar.

🦺 Kun je een Gore-Tex jas repareren?

Ja, een Gore-Tex-jas kan gerepareerd worden. Dit doe je door speciale Gore-Tex materiaal te gebruiken. Je volgt de gebruikelijke reparatie stappen, maar dan met het genoemde materiaal. Het is bij Gore-Tex wel belangrijk dat je de bubbels eruit drukt, over de patch wrijft en het kleefpasta wrijft, zodat het materiaal blijft zitten.

🤔 Dons van de donsjas komt naar buiten, wat nu?

Komt de dons van de donsjas naar buiten? Dan kun je het best proberen het materiaal weer voorzichtig naar binnen te drukken. Je kunt bijvoorbeeld het einde van een pen of een pincet gebruiken om het materiaal terug te drukken. Je kunt de jas zelf dan repareren met patches of door de gaten en scheuren dicht te naaien.

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.