Tips voor het kopen van een wintersportjas

De zoektocht naar een goede wintersportjas kan nog best lastig zijn als je niet weet waar je op moet letten en welke wintersportjas het beste bij je past. Ga je voor een jas zonder voering, een softshell exemplaar of toch voor een hardshell wintersportjas? Om de zoektocht makkelijker te maken hebben wij een aantal tips waar je op moet letten wanneer je een wintersportjas gaat kopen. Zo weet je waar je het beste op kunt gaan letten.

1. Ademend

Net als met een gewone winterjas hoort een wintersportjas ook te ademen. Je bent actief op de pistes en je wilt geen transpiratie vocht op je lichaam hebben. Dit zorgt er namelijk voor dat je heel snel afkoelt en dat is niet fijn. Een wintersportjas met een ademend vermogen is zeker een aanrader en let er bij de aanschaf zeker op dat de jas het heeft.

2. Comfort

Niets is vervelender dan een wintersportjas die niet goed zit en knelt. Je wilt je comfortabel voelen tijdens het skieen of snowboarden. Dat begint bij de aanschaf van een goede wintersportjas, waar je let op een aantal dingen. De jas mag niet te lang of te kort zijn. Te lang belemmert je bewegingsvrijheid en een te korte wintersportjas beschermt je niet tegen de wind, kou en sneeuw. De jas moet ongeveer 20 centimeter over je broek heen vallen, maar in de ski- of snowboard houding mag die niet knellen. Ook voor de mouwen geldt dat ze lang genoeg zijn om over je handen te trekken en in de ski- snowboard houding minstens je polsen bedekken.

3. Soorten ski-jassen

Er zijn verschillende soorten wintersportjassen en wij zetten ze voor je op een rij:

De klassieke ski-jas

Deze wintersport jas is gevoerd en heeft een stevige buitenste laag. Het is een jas die geschikt is voor de koude en milde dagen op de piste. De jas is wind, kou en sneeuw bestendig.

De hardshell wintersportjas

Een hardshell ski-jas is water- en winddicht en heeft daarbij ook een groot ademend vermogen. Deze wintersportjassen zijn niet gevoerd en daardoor erg duurzaam. De jas is wanneer je hem enkel draagt alleen geschikt voor de warmere dagen. Voor optimale bescherming en isolatie, draag je onder je hardshell een donsjas. Hierdoor beschermt de combinatie van de twee jassen je bij lage temperaturen ook tegen wind, kou en sneeuw.

Softshell wintersportjas

Een softshell is flexibeler dan een hardshell jas, maar daarentegen niet waterdicht. Het is de perfecte jas voor mooi weer, waar de zon aan een strak blauwe hemel staat. Daarnaast is een softshell jas winddicht.

4. Waterdicht

Je kunt aan de hand van een waterkolom zien hoe waterdicht jouw wintersportjas is. Ga minimaal voor een waterkolom van 5.000 millimeter. Wintersportjassen met deze aanduiding zijn compleet waterdicht tijdens een regenbui. Daarnaast zijn ze bestand tegen verschillende vormen van druk, denk dan aan: je stapt in de skilift en gaat met je rug tegen de besneeuwde leuning zitten, het laatste wat je wilt is een natte rug. De kans op regen is tijdens je wintersport vrij klein, maar denk bij de aanschaf ook praktisch. Je kunt de jas ook prima dragen op koude dagen in Nederland.

5. Winddicht

Hetgeen wat je het snelst laat afkoelen is de wind. Het is dan ook belangrijk dat je jas naast waterdicht zeker ook winddicht is. Waar je op moet letten? Op het membraan van de jas. Een van deze membranen is het bekende Gore-Tex membraan. Het laat wind niet door maar voert transpiratievocht wel af naar buiten. Daarnaast moet je goed letten op de ritsen. Deze zijn gevoelig voor het doorlaten van wind. Ga voor een wintersportjas waarbij de ritsen afgeschermd zijn met een rubberachtige laag.

6. Sneeuwdicht

Het laatste wat je wilt is dat sneeuw door je jas naar binnen komt. Een goede wintersportjas heeft een speciale sneeuwvanger. Deze kun je van binnenuit rond je middel sluiten. Sneeuw kan hierdoor niet via de onderkant van de jas naar binnen dringen. Bij je mouwen wil je ook geen sneeuw binnen krijgen. Met een klittenband sluiting kun je de mouwen goed laten aansluiten op je handschoenen en zo voorkomen dat er sneeuw naar binnen komt

7. Opbergmogelijkheden

Als je een dag de pistes op gaat heb je best veel spullen bij je. Denk aan je ski-pas, een ski-bril, handschoenen een muts etc. Deze moet je ergens kwijt kunnen. Bij het aanschaffen van een wintersportjas is het dan ook aan te raden om te kijken naar de opbergmogelijkheden. Heeft de jas genoeg zakken en waar zitten ze bevestigd. Dit waren een aantal tips die het een stuk eenvoudiger maken om de juiste wintersportjas te vinden. Hopelijk heb je er wat aan gehad!

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.