Een jas meenemen in je handbagage (koffer en weekendtas)

De zomer is volop aan de gang, dus de kans is groot dat jij een tripje binnen Nederland of misschien zelfs wel naar het buitenland hebt gepland. In de zomer neem je het liefst zo min mogelijk mee op vakantie. Het is vaak heerlijk weer waar je gelukkig niet zoveel dikke kleren voor nodig hebt. Vaak zijn een paar shirts, jurkjes en shorts al voldoende. Toch is het voor veel bestemmingen wel zo'n prettig idee om een lekkere zomerjas mee te hebben. Soms zijn de avonden toch iets frisser dan je dacht en precies dan is het wel zo fijn om een jas aan te kunnen trekken. Hoe doe je dat het beste: zo min mogelijk meenemen en toch een jas meenemen in je handbagage? Jas.nl geeft je tips.

Stappenplan jas mee in de handbagage

Veel mensen kijken op tegen het inpakken van hun koffer - helemaal wanneer het handbagage betreft. Toch hoeft het écht niet zo moeilijk te zijn, zolang je weet hoe je je koffer met jas het beste in moet pakken.

1. Rol je kleding en je jas zoveel mogelijk op

jas zoveel mogelijk rollen

Waar je in ieder geval veel ruimte mee kunt winnen, is met het oprollen van je kleding én jas. Opgerold nemen ze namelijk veel minder plaats in. Een ander voordeel van deze manier je kleding vervoeren, is dat er vrijwel geen kreukels ontstaan. Dat is helemaal mooi meegenomen! Leg je opgerolde jas helemaal aan de zijkant tegen de kant van je koffer aan, zodat 'ie strak opgerold meegaat.

2. Past het niet? Schrap kleding

schrap kleding

Grote kans dat al je kleding én je jas op deze manier nog steeds niet helemaal gaat passen. Dat ligt niet per se aan de tactiek; eerder aan de hoeveelheid kleding die je mee wilt nemen. Kijk daarom nog eens kritisch naar het aantal kledingstukken dat je mee wilt nemen. Ga je 5 dagen weg? Neem dan twee of drie setjes kleding mee; het liefst setjes die je ook weer met elkaar kunt combineren. Daar heb je één genoeg aan en zo is er nog genoeg ruimte voor je jas.

3. Probeer alle setjes uit - ook met jas

schrap kleding

Wanneer je handbagagekoffer nu nog steeds redelijk vol zit, kun je voor de zekerheid even alle setjes uitproberen. Doe dit ook in combinatie met de jas, zodat je zeker weet dat er een goede match is. Het is prettig wanneer de jas zowel bij een casual look voor overdag past als bij een meer stijlvolle look voor in de avond. Daarom is een bomberjack of een blazer eigenlijk altijd een goed idee in de zomer.

4. Hoeveel jassen neem je mee?

hoeveel jassen neem je mee?

Voor een warme bestemming hoef je echt niet meer dan één jas mee te nemen. Dat is zonde van de ruimte in je handbagage. Sterker nog: de kans dat dat gaat passen in je koffer is heel klein. Je kunt er beter voor kiezen om één goede jas mee te nemen voor verschillende gelegenheden. Twijfel je of één jas voldoende is? Neem dan nog een vest of trui mee voor de zekerheid.

5. Jas past niet in koffer - wat nu?

jas past niet, wat nu

Lukt het je niet om je jas goed op te vouwen of op te rollen? Dan zit er misschien niets anders op dat de jas te dragen tijdens de reis. Je kunt je zomerse jas ook als een soort dekentje over je heen leggen; vooral wanneer je in het vliegtuig zit. Soms is er boven je koffer in het handbagageruim ook nog wat extra ruimte voor je jas. In de trein hangt meestal wel een haakje om je jas aan op te hangen - ook vind je hier een ruimte boven je hoofd waar je de jas neer kunt leggen. Zorg er wel voor dat je je jas niet vergeet bij het uitstappen.

Jas opvouwen voor koffer of weekendtas: zo doe je dat

Het is natuurlijk niet verplicht om je jas opgerold in de koffer mee te nemen. Hoewel veel mensen dat juist prettig vinden, kun je er ook voor kiezen om je jas op te vouwen om vervolgens in de koffer of weekendtas te leggen. Het opvouwen van een jas is niet moeilijk, maar moet je even doorhebben. Er zijn namelijk zoveel verschillende jassen te vinden dat er voor vrijwel iedere jas een andere techniek te vinden is.

Een zomerjas opvouwen in 2 stappen

Een zomerjas opvouwen is bijvoorbeeld al heel anders dan een winterjas opvouwen. Volg daar de volgende stappen voor.

  1. Vouw de mouwen van de zomerjas naar binnen:

    Leg de zomerjas, zoals een spijkerjasje of een blazer, recht voor je op tafel. Zorg ervoor dat de voorkant van de jas naar boven ligt. Laat de knopen of de rits van de jas open en sla de linkerkant van de jas losjes over de rechterkant van de jas. Sla de rechtermouw naar binnen en sla de linkermouw rustig over de rechtermouw heen.

  2. Maak een compact pakket van de zomerjas:

    Om de zomerjas nog iets kleiner op te vouwen voor je handbagage, kun je het geheel dubbel vouwen. Hierbij klap je bijvoorbeeld de schouders naar de onderkant toe. In de meeste koffers past een kleinere of dunnere jas zoals een colbert in dit geval veel beter dan wanneer je de jas zo in de koffer legt. Je kunt de jas echter ook nóg een keer dubbel vouwen voor een kleiner pakket van de jas.

Dikkere jas opvouwen in 3 stappen

Ben je van plan om een dikkere jas mee te nemen? Of ga je naar een bestemming waar het iets minder warm is? Dikkere jassen zijn iets moeilijker om op te vouwen, maar is nog steeds een simpele klus. Volg daarvoor de volgende stappen:

  1. Begin bij de mouwen:

    Leg de dikke jas voor je neer op tafel met de mouwen uitgespreid. Sla de rechtermouw naar binnen en vervolgens de linkermouw, zodat je een vierkant (of rechthoekig) pakket hebt.

  2. Vouwen van een winterjas

    Vervolgens begint het vouwen. Til de bovenzijde van de jas op bij de schouders en vouw deze naar het uiteinde toe. Is de jas flexibel genoeg om nog een keer op te vouwen, doe dat dan vooral. Daarmee maak je een nog kleiner pakket.

  3. Opbergen van de capuchon

    Beschikt je winterjas over een capuchon dan heb je op dit punt een vierkant pakket. Zit er een capuchon aan de jas? Deze capuchon kun je naar binnen vouwen, waarna je het pakket omdraait (en de capuchon aan de onderkant zit). Bij sommige jassen kun je de capuchon er met behulp van een rits of knoopjes afhalen. Ook dat is mogelijk; leg de losse capuchon vervolgens in de opgevouwen jas en daarna in de koffer of tas.

De juiste jas op reis: waar moet je op letten?

Het ligt natuurlijk heel erg aan je vakantiebestemming, maar in de meeste gevallen kan het geen kwaad om een jas mee te nemen op reis. Mocht je naar de Malediven, Curacao of een andere zonzekere én hete bestemming gaan in de zomer dan gaat deze alinea niet voor jou op. Bestemmingen zoals Spanje, Frankrijk en Italië kunnen ook in de zomer soms best fris zijn. Kies in dat geval altijd voor een lichtgewicht zomerjasje dat je gemakkelijk in je koffer kunt opbergen of eventueel in een rugzak kunt stoppen. Ga je vliegend op vakantie? Dan kun je de dunne jas even aan doen wanneer je door de douane gaat om hem vervolgens om je middel te knopen, mocht de jas niet in je koffer passen.

Onder dunne jasjes verstaan we verschillende soorten tussenjassen of zomerjasjes. Denk hierbij aan een sportief jasje, zoals een dun model van adidas of Nike of ga juist voor een makkelijk oprolbare softshell jas. Dit zijn jasjes die niet te warm zijn maar je wel even kunnen opwarmen op een frisse zomeravond. Omdat ze vaak licht van gewicht zijn en van een fijne soepele stof gemaakt zijn, kun je ze met gemak in je koffer of tas doen. No worries dus als je je jas helemaal niet draagt tijdens de vakantie. Het is in ieder geval een prettig idee om er eentje bij je te hebben. Een goede trui of een vest voldoet uiteraard ook.

Nu je weet hoe je je jas moet inpakken in je handbagage willen we je graag nog wat meer vertellen over welke jas handig is op reis. Het is goed om te weten dat dit heel erg afhangt van wat voor soort vakantie je gaat vieren. Naar een citytrip neem je bijvoorbeeld een andere jas mee dan naar een outdoorvakantie waarbij je een week stevig gaat wandelen door de bergen.

Soort vakantie Soort jas
Citytrip Blazer, spijkerjasje, dunne trenchcoat, colbert, bomberjack, sportjasje
Zonvakantie Spijkerjasje, bomberjack
Wandelvakantie Outdoorjasje zoals een softshelljasje
Shopvakantie Spijkerjasje of dunne trenchcoat
Fietsvakantie Softshelljasje, windbreaker of waterdicht jasje
Pretparkvakantie Bomberjack, sportjasje of bodywarmer
Kampeervakantie Outdoorjasje, bodywarmer of windbreaker
Backpackvakantie Lichtgewicht jasje, sportjasje of bomberjack

Voorbereiding jas mee op vakantie

Het is bijna zover: je vakantie staat op de planning. Voor vertrek is het wel zo lekker om je jas helemaal fris en fruitig mee te kunnen nemen. Een schone jas tijdens je citytrip, shopvakantie of wandelvakantie is wel zo fijn. Daarom is het aan te raden om je jas te wassen voordat je weggaat. Voor de meeste jassen gelden de volgende stappen:

  1. Verwijder alle vlekken in de jas met een doekje en water en/of een vlekverwijderaar.
  2. Keer de jas binnenstebuiten.
  3. Lees de wasinstructies op het labeltje in de jas.
  4. Stop de jas in een netje.
  5. Gooi de jas in de wasmachine.
  6. Stel het wasprogramma in dat bij de jas hoort.
  7. Laat de jas drogen aan de buitenlucht.

Investeer in een goede koffer

Daarnaast is het belangrijk om te investeren in een goede koffer. Een kwalitatieve backpack mag natuurlijk ook, mits deze de afmetingen heeft voor handbagage. Het fijne van een koffer is dat je een beter overzicht hebt van wat je er allemaal in stopt en wat dus past. Check altijd vooraf of de afmetingen van je koffer gelden voor de desbetreffende vliegmaatschappij. Ga je met de trein of met de auto en wil je licht reizen, dan maken de afmetingen natuurlijk niet uit. Hierbij is het goed om ook te kijken naar het gewicht van je koffer. Jij kan wel de goede voornemingen hebben om licht te reizen, als je koffer al zwaarder is dan je dacht reis je alsnog zwaar.

Vervolgens is het zaak om de koffer op een efficiënte manier in te pakken. Onderop doe je bijvoorbeeld je handdoeken en je pyjama, waarna de rest van de kleding volgt. Zorg ervoor dat je spullen die je eventueel onderweg nodig denkt te hebben bovenop hebt liggen. Denk hierbij aan een spijkerjasje of een andere fijne tussenjas, maar ook aan de vloeistoffen, je laptop, je camera en andere benodigdheden die er bij de douane uit moeten. Er past echt heel veel in een handbagagekoffer, als je maar de tijd neemt om de koffer op de juiste manier in te pakken. Wist je dat je kleding met speciale vacuümtassen heel klein kunt maken en die in je koffer kunt plaatsen?

Dikke kleren mee in je handbagagekoffer

Ga je naar een iets frissere vakantiebestemming in de zomer en wil je liever naast een dikke jas ook wat truien of vesten meenemen? Dat kan ook zeker gewoon in je handbagagekoffer. Zorg dat je op de dag van vertrek de dikste trui aan hebt in combinatie met een warme broek en je outdoorjas. Misschien is dat even zweten op het vliegveld en in het vliegtuig: het scheelt je veel ruimte in je koffer. Ook kun je kiezen voor truien van fleece: een fleece jas of trui is heerlijk warm én neemt weinig ruimte in. Het ideale materiaal wanneer je je kleine koffer in moet pakken en wanneer je het warm wilt hebben tijdens een of meerdere weken weg.

Tot slot nog een handige lifehack voor je vakantie: in plaats van heel veel verschillende outfits kun je gaan voor meer accessoires dan kleding. Neem bijvoorbeeld meerdere kettingen mee, kies voor een paar toffe bandana's, scoor meerdere bikini's of zwembroeken en neem een hoedje of petje mee. Op die manier kun je een look iedere dag anders maken terwijl je wel gewoon dezelfde kleding aan hebt. Bij de meeste vakantieadresjes kun je vandaag de dag gewoon je kleding wassen, mocht je bang zijn dat je hetzelfde setje op een gegeven moment vies moet dragen ;-) Wat is jouw absolute lifehack om je handbagagekoffer zo tactisch mogelijk in te pakken?

Veelgestelde vragen omtrent jas meenemen in bagage

Heb je nog een vraag over je jas meenemen in je handbagage? Hieronder hebben we een aantal veelgestelde vragen mét antwoorden voor je verzameld.

1. Hoe stop ik een jas het beste in een rugzak?

Wanneer je met een rugzak reist, is het goed om te weten dat je je jas gewoon op dezelfde manier kan opbergen zoals je bij een koffer of andere tas zou doen: door op te rollen. Je kunt de jas op de bodem van je rugzak leggen of aan de zijkant als een soort koker.

2. Is een parkajas een handige jas voor een zomerse vakantie?

Als het een dunne parka is wel. Helaas zijn de meeste parka's behoorlijk dik en daardoor ideaal voor de winter, maar minder handig voor het zomerse seizoen. Kies dus liever voor een andere jas in de zomer.

3. Ik wil een langere jas meenemen: welke jas is handig in mijn handbagage?

Ga het liefst voor een dunnere lange jas. Een goed voorbeeld is een langer colbert; die kun je eenvoudig oprollen en wegstoppen. Ook leuk: neem een trenchcoat mee - een modieuze jas die je op verschillende manieren kunt dragen en eenvoudig op kunt rollen of vouwen.

4. Welke jasjes zijn lichtgewicht en zo eenvoudig om mee te nemen?

Sportieve jasjes en softshell jasjes zijn niet zo zwaar. Dit soort jassen kun je gemakkelijk opbergen in je tas zonder dat je daar onderweg wat van merkt. Ook fijn: deze jassen vouw je ook met gemak op. Ideaal!

5. Hoe houd ik de jas lekker geurig in mijn tas of koffer?

Je kunt een geurbuiltje in je koffer of tas stoppen voor een extra schone geur. Doe dit niet direct bij de jas, maar bijvoorbeeld op de zak waar de jas in zit. Op die manier ruikt de inhoud van je koffer in ieder geval een beetje fris en fruitig.

Volgende

3 toffe outdoormerken voor je zomerjas

25 augustus 2021

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.