Voordelen van een katoenen jas

Vandaag de dag zijn er talloze verschillende materialen die worden gebruikt voor het produceren van jasjes en andere kleding. Denk hierbij bijvoorbeeld aan leren jasjes, aan outdoorjassen gemaakt van polyester en nylon, aan mooie spijkerjasjes en ga zo maar door. Ondanks de komst van diverse synthetische stoffen is katoen tegenwoordig nog steeds erg populair. Katoen is een natuurlijke stof dat gemaakt wordt van de katoenplant. De stof zorgt voor verkoeling in de zomer en biedt ontzettend veel kwaliteit. Natuurlijk zijn er nog veel meer voordelen te vinden aan katoen als materiaal voor een zomerjas of een fijne tussenjas. In dit artikel lees je meer over de voordelen van investeren in een katoenen jas.

Wat is katoen precies?

Kies je voor een jas van katoen, dan kies je voor een duurzame jas. Katoen wordt gemaakt van de katoenplant en wordt ieder jaar gezaaid: het zaadpluis van deze plant zorgt na het bloeien van kleurrijke bloemen voor een fijne, sterke stof. De katoenvezels moeten eerst worden gesponnen tot een draad waarna er pas mee gebreid of geweven kan worden. Door deze gedetailleerde stof is een katoenen jas, kussensloop of tas ontzettend sterk. In eerste instantie maakten mensen katoen volledig met de hand, maar sinds de Industriële Revolutie in 1735 kwamen er machines aan te pas om katoen te maken. Toch zien we dat men in armere landen in bijvoorbeeld Azië nog steeds met de hand katoen maakt.

Het grootste voordeel van katoen is dat een gemakkelijke stof is, ook juist wat betreft onderhoud. Je kunt katoen bijvoorbeeld prima wassen op hete temperaturen: zelfs bij wasjes van 95 graden zul je zien dat de stof mooi blijft. Omdat de katoenvezels door het hele proces ontzettend sterk zijn, kun je heel lang met een duurzame katoenen jas. Je betaalt er misschien iets meer voor dan een gemiddelde goedkope jas, maar je kunt er ook een stuk langer mee. Duurzame jassen zijn anno 2019 toch echt niet meer weg te denken uit onze garderobes waardoor katoen als ecovriendelijke stof heel goed past in de hedendaagse fashion. Vergeet snelle mode en kies voor kwaliteit wanneer je voor een jas wilt gaan waarmee je langer kunt.

Aangename temperatuur door katoen

Een ander groot voordeel van katoen is dat katoen in iedere temperatuur zorgt voor een aangename lichaamstemperatuur. De kleine vezels in katoen zijn de perfecte warmtegeleider wat in de winter heerlijk is, maar ook juist in de zomer voor verkoeling kan zorgen. Hierdoor is een katoenen jas, net als een linnen jas perfect voor de zomer. Je kunt het zo zien dat de katoenvezels als het ware een soort buisjes zijn. Deze buisjes kunnen worden gevuld met vocht. Zweet je bijvoorbeeld in de zomer dan worden deze buisjes gevuld met je zweet zonder dat je je direct oververhit of echt bezweet voelt. Wist je dat katoen tot 20% van eigen gewicht aan vocht kan opnemen voordat het materiaal nattig aanvoelt?

Op een hete zomerdag is katoen dus de ideale stof voor een zomerjas, een shirtje of zelfs een broek. Let er hierbij wel op dat je niet té hard zweet. Hoewel katoen redelijk snel opdroogt wanneer het nat is, kan een hele vochtige katoenen zomerjas die nat is zwaar en warm aanvoelen. In alle andere gevallen is katoen echt de meest perfecte stof voor de zomer, terwijl het je in de winter lekker warm houdt. Laat de synthetische stoffen dus zitten en kies voor kwaliteit wanneer je op zoek bent naar een comfortabele zomerjas.

Veel mogelijkheden met katoen

Tot slot heb je bizar veel mogelijkheden wanneer het om de toepassing van katoen gaat. Katoen is een heel bewerkbaar materiaal. Dat betekent dat je ontzettend veel verschillende soorten jassen kunt vinden die gemaakt zijn van deze stof. Grote kans dat er dus een jas tussen zit die precies past bij jouw smaak! Dankzij diverse afwerkmogelijkheden kan katoen kreukvrij, vlekwerend, waterafstotend en krimpvrij worden gemaakt. Heb je dus een mooie katoenen jas op het oog? Bekijk dan eerst de eigenschappen van de jas op het labeltje zodat je direct weet met welke pluspunten van katoen je te maken hebt.

Katoen wordt daarnaast vaak verwerkt met andere materialen om op die manier tot 'de ultieme stof' te komen. Zo zien we regelmatig een combinatie van katoen met elastaan om zo een soepel en wendbaar materiaal te hebben. Ook andere 'mengsels' met katoenvezels zijn mogelijk. Hierbij geldt echter wel des te hoger het percentage katoen, des te natuurlijker de jas is. Bedenk voor jezelf dus goed of je voor een 100% katoenen jas wilt gaan of dat je bijvoorbeeld iets meer 'beweging' in een jas wil door te kiezen voor een mix met elastaan. Bekijk daarom altijd de specificaties online of op het label voordat je tot kopen overgaat. Als je het niet kunt vinden kun je het altijd nog even online zoeken via  het internet.

Volgende

Dit moet je weten over vegan jassen

29 juli 2019

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.