Waar moet een goede ski-jas aan voldoen?

Voor velen heerlijk, voor anderen een nachtmerrie: wintersport. Ben je van plan om aankomende winter naar Oostenrijk, Italië of een ander wintersportoord af te reizen voor een fijne skivakantie? Dan is het aan te raden om je goed voor te bereiden en de juiste kleding, en met name de juiste ski-jas, mee te nemen. Het maken van een wintersport checklist kan hierbij handig zijn, maar hoeft natuurlijk niet. We willen je in ieder geval wel een handje helpen wanneer je van plan bent om een nieuwe ski-jas aan te schaffen. In dit artikel vertellen we je daarom waar je op moet letten wanneer je op zoek bent naar een kwalitatieve ski-jas.

Belangrijkste kenmerken van een ski-jas

Voor welke winterse jas je ook gaat voor tijdens het skiën, het is belangrijk dat de jas in ieder geval aan een paar kenmerken voldoet. Neem daarom uitgebreid de tijd om jassen te checken. Het belangrijkste kenmerk van een ski-jas is natuurlijk dat de jas sneeuwdicht en winddicht is. Tijdens het skiën zul je het regelmatig meemaken dat het flink koud kan zijn door de wind en opstuivende sneeuw. Een waterdichte jas is hierbij heel belangrijk omdat je anders onderkoeld kunt raken. Let er hierbij ook op dat de jas ademend is; skiën kan er namelijk ook voor zorgen dat je het best warm krijgt. In dat geval is het wel zo fijn dat je zweet weg kan worden geleid.

Ook belangrijk is het feit dat je een lichte ski-jas moet hebben. Dat scheelt je veel extra gewicht op de piste. Des te minder gewicht je hoeft mee te sjouwen, des te beter! Daarnaast biedt een lichtgewicht jas ook net wat meer bewegingsvrijheid dan een jas die zwaar aanvoelt. Daarbij komen we direct op het volgende punt: een goede ski-jas moet je voldoende comfort geven. Het gevoel dat je kunt bewegen is ontzettend belangrijk. Let er tot slot ook nog even op of de jas voldoende isolerend is. Een ski-jas moet je immers lekker warm kunnen houden op een besneeuwde berg.

Let op het materiaal van een ski-jas

Hierbij is het uiteraard ook heel belangrijk om op het materiaal een jas te letten. Kies je bijvoorbeeld voor een hardshell jas dan kies je voor een soepele jas waar je je goed in kunt bewegen. Dit soort jassen zijn zeer licht van gewicht en ademen ontzettend goed. Let er hierbij op dat je voor kwaliteit gaat, waarbij je beter iets meer kunt betalen voor een duurdere jas dan kiezen voor een goedkope jas. In dat geval kies je namelijk voor een jas die veel langer meegaat én waarin je beter beschermd bent tegen weersomstandigheden. Hardshell zoals GoreTex biedt jou dergelijke voordelen. Zorg bij zo'n jas wel zelf voor een isolerende laag voor de extra warmte en ademt voor comfort.

Naast hardshell jassen kun je gaan voor softshell, een nóg soepelere jas met een stevige buitenlaag. Softshell zorgt ervoor dat je jas je goed beschermd tegen wind en barre weersomstandigheden, iets wat perfect is op de piste. Een voordeel van softshell ten opzichte van hardshell is dat softshell jassen over een isolerende laag beschikken. Dat betekent dat een softshell jas een net wat warmere jas is dan een hardshell. Waar je hierbij echter wel weer rekening mee moet houden is dat softshell minder waterdicht is. Op de piste is een écht waterdichte jas wel zo handig, dus je moet óf zelf voor een waterdichte laag zorgen of toch kiezen voor een hardshell jas.

Ski-jas met handige extraatjes

Wanneer je een beetje weet wat voor een ski-jas je wilt hebben, is er nog iets waar je op kunt letten. Dat zijn namelijk de extraatjes: de meeste ski-jassen beschikken over onderdelen zoals extra zakken of een extra grote capuchon. Let bijvoorbeeld altijd erop of je ski-jas een extra vakje bevat waar je je skipas gemakkelijk in kunt doen. Dat scheelt je veel gedoe bij de skilift! Ook is een extra grote capuchon op je jas voor sommige mensen handig voor net dat beetje extra warmte. Heb je te maken met een winterse dag waarop er veel sneeuw valt dan kun je de capuchon over je helm heen trekken. Ideaal!

Wist je dat een deel van de ski-jassen zelfs beschikt over een brillendoekje? Hoe handig is het dat je even je skibril schoon kunt maken op de piste. Op natte dagen worden de glazen van zo'n bril al snel vies en met een geïntegreerd doekje heb je de glazen zo weer schoon zonder ze te beschadigen. Tot slot is het aan te raden om even te kijken of je ski-jas een zogeheten sneeuwvanger heeft. Dat is een extra band met elastiek die ervoor zorgt dat de sneeuw niet in je jas kan komen. Bij sommige jassen kun je met deze hanger zelfs je jas aan je broek bevestigen voor extra warmte. Dat is zeker een aanrader voor als je op de piste staat.

Volgende

Gevoerde winterjassen voor heren

28 november 2019

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.