Wanneer kan je kind zonder jas naar buiten?

De lente, en met name de maanden maart en april, zijn over het algemeen heel wisselend wat betreft temperatuur. Soms regent het de hele dag, de andere dag is het 18 graden en de dag erna is de wind standje winter. Probeer dat maar eens aan je kinderen uit te leggen en dan met name kinderen die weigeren om een jas aan te doen, omdat ze dat de warme dag ervoor wel mochten.

Vanaf wanneer kan je kind zonder jas naar buiten? En hoe blijf je daar als ouder(s) kalm onder zonder een discussie met je kind te starten? De kans is namelijk groot dat een kind het niet leuk gaat vinden wanneer je hem of haar verplicht om een jas aan te trekken. Kortom: genoeg te bespreken. In dit artikel lees je er meer over.

Ziek worden zonder jas - kan dat?

Of je je jas aan of uit moet doen, hangt heel erg af per kind. Net als volwassenen is het ene kind warmbloedig en vindt een ander kind het al gauw te koud. Je kind kan je vaak heel goed zelf vertellen of hij of zij wel of geen jas aan wil. Geloof ons: wanneer het echt te koud is, zal je kind heus een jas willen dragen. Is je kindje nog zo jong dat hij of zij niet kan zeggen of het te koud of te warm is? Houd dan de temperatuur in de nek en op het voorhoofd goed in de gaten. Op basis daarvan kun je de algehele temperatuur een beetje bepalen en zo weten of je kindje wel of geen jas moet dragen.

Het is in ieder geval goed om te weten dat je kind niet ziek wordt van zonder jas naar buiten gaan. Zolang het geen hartje winter is, kan het wat dat betreft zeker geen kwaad om de jas thuis te laten. Veel ouders denken dat kinderen zonder jas kou vatten en op die manier ziek worden. In de lente is dit eigenlijk nooit het geval. Ziek worden doe je namelijk door een virus en niet door de kou. Je kunt wel wat snotterig worden als reactie op koud weer. Om dat te voorkomen, kun je je kind alsnog een jas laten dragen als je dat wilt. Houd in ieder geval goed in je achterhoofd dat een beetje snot door wind niet betekent dat een kind ziek is. Daarvoor moet er echt een virus aan te pas komen en dat is in het geval van kou niet zo.

Goede temperaturen voor kids zonder jas

Waar je ook aan moet denken, is dat een gemiddeld kind dat naar buiten wil dat vooral wil omdat hij of zij flink wil spelen, rennen en ravotten. De gemiddelde volwassene krijgt het al warm wanneer hij of zij eraan denkt - moet je je voorstellen hoe een kind zich voelt na een potje rennen. De kans is dus groot dat op het moment dat jij denkt dat het te koud is je kind prima zonder jas naar buiten kan. De meeste volwassenen vinden een temperatuur tussen de 17 en 19 graden prima om zonder jas - maar met trui - naar buiten te gaan. Bij veel kinderen ligt die temperatuur een stukje lager, omdat ze de hele tijd bewegen.

Voor hen is 14, 15 of 16 graden vaak al ideaal om zonder jas naar buiten te gaan. Let er altijd wel even op of het niet hard waait of regent. In zo'n geval kan de gevoelstemperatuur wat lager liggen waardoor het net iets te koud kan zijn. In alle andere gevallen weet je kind vaak zelf het beste of hij of zij het warm of koud heeft. Dat verwacht je misschien niet altijd als ouder, maar kinderen zijn ook gewoon mensen ;-) Geen enkel kind zal voor de lol zonder jas in de kou gaan spelen of juist met jas in de hitte willen ravotten. Op basis daarvan kunnen zij echt wel bepalen of het te warm of te koud is. En is dat een keer foutief bepaald? Dan komt je kind er meteen achter dat het toch niet zo'n goed idee was om zonder jas buiten te gaan spelen.

Discussie met je kind over de jas aan of uit? Niet doen

Sommige ouders willen per se dat hun kind een jas aan heeft tot een graad of 18. Onze tip? Probeer de discussie zo veel mogelijk te ontwijken om de sfeer een beetje gezellig te houden. Eerlijk is eerlijk: in de lente is het nooit écht koud. De winter is dan net geweest en de zon laat zich weer vaker zien. Je hoeft je over het algemeen geen zorgen te maken over echte kou. Is het 12 graden en wil je kind per se naar buiten zonder jas? Laat hem of haar het vooral doen. Mocht het toch te koud zijn dan kunnen ze de jas altijd alsnog aantrekken. Daar leren ze over het algemeen eigenlijk alleen maar van.

Wat hierbij vooral van groot belang is, is dat je je kind zelfcontrole leert. Een kind moet het immers leren om zelf bepaalde keuzes te maken, ook in het geval van een jas aantrekken. Op die manier komen ze erachter wat wel of geen juiste keuze is en dat is heel prettig voor de zelfontwikkeling. Daarnaast krijgen kinderen het gevoel van vertrouwen wanneer je ze dit soort besluiten zelf laat nemen. Zie je dat andere ouders toch precies voor het tegenovergestelde kiezen? Dat is ook prima, maar laat je daarin niet gek maken. Je kind en jij kunnen dit soort keuzes heel goed zelf maken. Let dus vooral niet op wat andere ouders doen, maar volg je eigen gevoel en dat van je kind. Het is soms lastig om met opgroeiende kinderen niet naar andermans opvoeding te kijken. Hoewel je daar vaak genoeg iets van kunt leren, levert het ook regelmatig discussies op. Dat is je energie niet waard.

Veelgestelde vragen en antwoorden over zonder jas naar buiten

Heb je nog een vraag over dit onderwerp? Hieronder hebben we een aantal vragen en antwoorden verzameld over of en wanneer kinderen zonder jas naar buiten kunnen. Lees je mee? Mocht je vraag er niet tussen zitten dan kun je altijd contact opnemen met de redactie van Jas.nl voor meer informatie.

🥶 Te warm voor een jas, te koud voor een trui - wat te doen?

Soms heb je van die dagen dat een jas echt te warm is en een trui nog net iets te koud is. In zo'n geval is het aan te raden om een wollen trui of een bodywarmer aan te trekken. Een bodywarmer voor kinderen is ideaal, omdat ze daarin vrij kunnen bewegen zonder het echt koud te krijgen. Het leuke is dat er heel wat te gekke en modieuze bodywarmers voor kinderen te koop zijn. Neem een kijkje tussen het huidige aanbod bodywarmers en laat je verrassen.

🤐 Op welk punt moet je je kind maar laten gaan als er toch een discussie ontstaat?

Probeer een discussie omtrent dit onderwerp te vermijden. Daar krijg je alleen maar een nare sfeer van. Natuurlijk is het zo dat wanneer het écht te koud is (rond het vriespunt) dat je kind zonder al te veel gedoe een jas moet dragen. Bij twijfelachtige temperaturen kan je kind het zelf aanvoelen. Heeft hij of zij het alsnog te koud? Dan kan de jas alsnog zo aan.

🧥 Wat voor een tussenjassen zijn geschikt voor de lente?

Wanneer je toch te veel twijfelt, kun je alsnog gaan voor een tussenjas. Tussenjassen zijn vaak lekker dun waardoor ze niet te heet zijn maar ook zeker niet te koud. Hierbij moet je denken aan bomberjacks, spijkerjasjes en sportieve jacks. Een jas met voering is al gauw te warm. Een groot voordeel aan tussenjassen is dat ze gemakkelijk aan en uit kunnen worden getrokken en dat ze licht van gewicht zijn. Dat is ideaal wanneer je kind de jas toch uit wil doen en mee moet dragen.

🌧️ Word je ziek door kou en regen?

Nee, een griepje krijg je niet door zonder jas naar buiten te gaan. Daar is een influenzavirus voor nodig. Je bent in koudere seizoenen echter wel vatbaarder voor griep, omdat de luchtvochtigheid in die maanden lager is dan in de zomer. Op die manier drogen je slijmvliezen sneller uit, waardoor een virus eenvoudig het lichaam kan binnendringen. Daarom word je met kou sneller ziek - niet omdat je toevallig een keer zonder jas naar buiten bent gegaan.

😷 Waardoor wordt een kind verkouden?

Veel ouders denken dat kinderen verkouden worden door zonder jas naar buiten te gaan. Dat is zeker niet waar. Harde wind en kou kunnen wel zorgen voor een snotterig gevoel, maar daadwerkelijk verkouden zijn, gebeurt door een virus. Kinderen zijn vaak verkouden omdat zij op school veelvuldig in contact komen met andere kinderen die een verkoudheidsvirus met zich meedragen. Als het ene kind net weer beter is, wordt het andere kind aangestoken. Zo blijft dat meestal even doorgaan.

Vorige

Wat is denim? Alles over denim

7 april 2021

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.