Wat is de beste jas voor hiken?

Wandelen of hiken in de natuur is iets wat menig Nederlander graag doet. Om zo'n lange wandeling zo comfortabel mogelijk te maken, is het aan te raden om goed uitgerust op pad te gaan. Dat betekent dat je naast kwalitatieve wandelschoenen goede outdoorkleding moet hebben, waaronder een fijne outdoorjas. Hoe zorg je ervoor dat je een passende jas kunt scoren voor een fijne hike of wandeling? En hoe wandel je zo comfortabel mogelijk? Je leest het in dit artikel.

Belangrijkste les hiken: kies voor laagjes

Voordat we je meer vertellen over welke jas de beste keuze is voor hiken is het goed om te weten dat je altijd moet gaan voor laagjes - welke jas je ook hebt. Een dag hiken in de bergen kan al zo afwisselend zijn wat betreft het weer. Waar het het ene moment heerlijk warm is met een zonnetje kan het het andere moment met bakken uit de lucht vallen. Let daarom op dat je in ieder geval over een waterdichte laag beschikt. Een waterdichte jas is dus een échte must tijdens een goede hike. Maar dat is dus niet het enige.

Wanneer het ineens een stuk kouder wordt, is het wel zo prettig om het niet koud te krijgen. Met alleen een waterdicht jasje lukt dat hoogstwaarschijnlijk niet. Een extra laag onder die jas of die je aan die jas kunt bevestigen zorgt ervoor dat je heerlijk warm blijft. Kies het liefst voor een fleece laag, omdat fleece comfortabel zit, fijn aan de huid voelt en lekker warm is. Fleece is niet winddicht, dus daarom is het prettig om nog een laag te hebben die winddicht is. Een waterdichte jas is vaak ook winddicht, dus let goed op deze eigenschappen bij het uitkiezen van een jas voor hiken.

Kies voor een lichtgewicht jas voor hiken

De ideale outdoorjas voor hiken is niet alleen water- en winddicht, maar ook nog eens licht van gewicht. De grootste reden hiervoor is dat je de jas natuurlijk qua gewicht gewoon met je mee moet dragen. Des te zwaarder de jas is, des te meer gewicht je tijdens het hiken meeneemt. Dat is uiteraard helemaal niet handig - je kunt beter voor een jas kiezen waar je niet zoveel van merkt. Daarom is een lichtgewicht outdoorjas de beste keuze in dit geval. Je wilt geen 'last hebben' van de jas die je aan hebt tijdens het wandelen. Let daarom goed op het gewicht van de jas zodat je in volle comfort kunt wandelen.

Het grote voordeel van een lichtgewicht jas is dat je de jas ook gemakkelijk kunt dragen, mocht het te warm zijn. Een lichtgewicht jas rol je over het algemeen gemakkelijk op om 'm vervolgens in je rugzak te stoppen. Natuurlijk kun je de jas ook over je schouders dragen of om je middel knopen. Het is maar net wat je zelf prettig en comfortabel vindt tijdens een hike. Ook prettig: lichtgewicht materiaal is eigenlijk altijd ademend materiaal. Ook dat is een must wanneer je gaat hiken.

Welke jas voor hiken kies je dan uiteindelijk?

Nu weet je in ieder geval al een beetje waar een goede jas om te hiken aan moet voldoen. Winddicht, waterdicht, ademend materiaal en lichtgewicht. Wanneer je een jas vindt met die eigenschappen dan heb je een goede jas voor hiken te pakken. Wanneer je bij een gemiddeld outdoormerk kijkt, zoals de jassen van The North Face, zul je zien dat je ontzettend veel keuze hebt. De ene jas lijkt alles te hebben en de andere jas is weer ontzettend tof qua kleur. Over kleur gesproken: een opvallende kleur in de natuur is prettig voor je eigen veiligheid. Bij slecht of donker weer ben je op die manier beter zichtbaar. Wil je echter wilde dieren spotten? Dan kun je beter voor een natuurlijke kleur jas gaan.

Over het algemeen zijn er drie combinaties van eigenschappen te vinden bij een jas:

  1. Winddicht, ademend en niet-waterdicht. Deze combinatie is het beste voor droog, maar guur weer. Kies in dit geval voor een softshell jas of ga voor een lekkere warme fleecejas. Ook jassen van microvezels vallen onder deze categorie.
  2. Winddicht, ademend en waterdicht. Een Gore-Tex jas is het meest bekend binnen deze categorie.
  3. Winddicht, niet-ademend en waterdicht. Hieronder vallen regenjassen (en overige regenkleding). Deze combinatie heb je eigenlijk alleen maar nodig wanneer het echt flink regent.

De beste combinatie voor een goede jas om te hiken is dus één of twee. Een Gore-Tex jas is qua eigenschappen de beste optie. Houd er echter wel rekening mee dat dit soort jassen behoorlijk prijzig kunnen zijn. Maar: dit krijg je dubbel en dwars terug wanneer je merkt hoe kwalitatief zo'n jas is. Bij de juiste verzorging kun je er jaren mee doen.

Veel gestelde vragen omtrent jassen voor hiken

Ben je op zoek naar een goede jas voor hiken? En heb je na het lezen van het artikel toch nog een vraag? Hieronder hebben we enkele veel gestelde vragen mét antwoorden voor je verzameld. 

1. Wat is de ideale lengte voor een jas om te hiken?

Ga het liefst voor een jas die niet te lang, maar ook zeker niet te kort is. Idealiter kies je voor een jas die net op of over de billen valt, zodat je genoeg bewegingsvrijheid hebt. Een langere jas is prettig voor de warmte, maar kan je belemmeren in hoe je beweegt.

2. Bestaan er ook outdoorjassen om te hiken voor kinderen?

Jazeker! Jassen voor hiken kun je in verschillende pasvormen en voor diverse leeftijden vinden. Kijk eens tussen ons aanbod kinderjassen om te zien hoeveel verschillende soorten outdoorjassen er voor kids verkrijgbaar zijn.

3. Waarom is het handiger om te kiezen voor een felle kleur outdoorjas?

Kijken we naar de kleur van de jas die je kiest om in te hiken dan is een felle kleur, zoals rood, groen of geel, aan te raden. Dit heeft vooral te maken met je eigen veiligheid. Mocht het weer omslaan of mocht er iets gebeuren dan ben je goed zichtbaar in zo'n jas. Dat is dus zeker iets waar je over na moet denken bij het uitkiezen van zo'n jas.

4. Wat is het verschil tussen softshell en hardshell jassen?

Een van de grootste verschillen is dat een hardshell jas vaak één functie heeft (droog houden van het lichaam) en een softshell jas meerdere functies (warm en water- en winddicht). Een hardshell jas houdt het lichaam dus niet per se warm, maar vooral droog.

5. Hebben jassen voor hiken een capuchon?

Dit soort jassen beschikken vaak maar niet altijd over een capuchon. Je hebt de keuze dus helemaal zelf of je wel of geen capuchon wilt. Een capuchon heeft veel voordelen, maar kan ook 'in de weg zitten' qua gevoel. Heb je daar last van? Dan kun je kiezen voor een jas waarvan je de capuchon in de kraaag weg kunt stoppen.

Volgende

Zo houd je je outdoorjas mooi

22 september 2021

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.