Wat is Egyptisch katoen? Alles over deze bijzondere stof en het kopen ervan

Wanneer je op zoek bent naar een jas die gemaakt is van hoogwaardig materiaal is het aan te raden om eens te kijken naar de mogelijkheden van Egyptisch katoen. Deze vorm van katoen is ontzettend sterk, gaat jaren mee en biedt het comfort waar je naar op zoek bent in een kledingstuk. Vandaag de dag zijn het voornamelijk bedlinnen en handdoeken die gemaakt zijn van Egyptisch katoen. De mogelijkheden met deze prachtige stof worden echter steeds breder, waardoor de kans groot is dat je er kledingstukken en zelfs jassen van kunt kopen of kunt laten maken. Alles wat je wilt of wilde weten over Egyptisch katoen lees je in dit artikel.

Wat is Egyptisch katoen precies?

Kenners zeggen dat Egyptisch katoen het beste katoen is en dat is niet voor niets. Deze vorm van katoen is namelijk heel sterk en stevig, omdat er meer draden worden gebruikt. Bij Egyptisch katoen worden katoendraden gebruikt die minstens 3 centimeter lang zijn. Deze zijn langer en vooral dunner dan de gemiddelde katoendraad. Hierdoor wordt het materiaal uiteindelijk steviger en ook zachter. In sommige stukken stof zijn wel 900 dunne draden gebruikt!

Wat opvallend is bij Egyptisch katoen is dat materiaal niet per se uit Egypte hoeft te komen. De naam is dus een beetje misleidend. De benaming is puur voor het soort draden dat wordt gebruikt. Egyptenaren zijn al honderden jaren lang bezig met de productie van katoen. Er zijn onderzoekers die beweren dat zij in 12.000 voor Christus al de beschikking hadden over katoen.

Zie je vandaag de dag beddengoed, handdoeken of kleding dat gemaakt is van Egyptisch katoen dan kan het dus zomaar zo zijn dat het niet uit Egypte komt maar uit een ander land. In Turkije noemen ze deze vorm bijvoorbeeld Egeïsch katoen. Dit is maar een benaming en doet niets onder aan de kwaliteit van de stof.

Hoe wordt Egyptisch katoen verwerkt?

Wat zo bijzonder is aan Egyptisch katoen is dat het met de hand wordt geplukt. Misschien denk je dat het niets uitmaakt hoe katoen wordt geplukt, maar niets is minder waar. Omdat deze stof met de hand wordt geplukt komt er geen stress op de vezels. Bij mechanisch plukken is dat wel het geval wat uiteindelijk de vezels kan schaden. Door dit handwerk blijft Egyptisch katoen dus op het mooist.

Egyptisch katoen kan op meerdere manieren worden verwerkt. Een veelvoorkomende weeftechniek is bijvoorbeeld satijn of perkaal. Veel mensen weten niet dat hun satijnen dekbed eigenlijk Egyptisch katoen is. Je herkent satijn aan de zachtheid en de mooie glas. Perkaal is ook zacht, maar dan zonder de welbekende glans. Nog een leuk weetje: een stuk materiaal dat perkaal geweven is, mag pas zo genoemd worden wanneer er minstens 200 draden per inch in te vinden zijn.

Draaddichtheid bij Egyptisch katoen: wat is dat?

Bij het verwerkingsproces van Egyptisch katoen is de thread count heel belangrijk; dat is het aantal draden dat per vierkante inch geweven is. Een ander woord voor thread count is draaddichtheid. Je kunt het wel vergelijken met wat karaat is voor een diamant. Bij thread count tel je zowel de verticale als de horizontale draden. 50 geweven horizontale draden met 50 verticale draden geeft een thread count van 100. Toch moet je je hier niet blind op staren. Fabrikanten gaan namelijk heel slinks met dit wiskundesommetje om.

Over het algemeen geldt namelijk: hoe hoger de thread count, des te hoger de kwaliteit. Meer draden betekent immers dat het geheel nóg zachter en steviger is. De kwaliteit van de garen is echter ook heel belangrijk. Om je een beetje een idee te geven van welke waarde thread count wát betekent, kun je de gegevens hieronder checken.

 • 60 draden (180 thread count): zeer fijn linnen dat geschikt is voor af en toe gebruik.
 • 80 draden (200 thread count): fris en dun perkal dat vooral gebruikt wordt in de zomer.
 • 120 draden (300 thread count): hoogwaardig katoen dat stevig aanvoelt.
 • 160-200 draden (400 en 500 thread count): fris, stevig en duurzaam katoen dat veel wordt gebruik voor hotellinnen.
 • 240 draden (600 thread count): luxe vorm van katoen dat zeer glad en zeer stevig is.
 • 320 en 400 draden (800 en 1000 thread count): extreem helder en stevig materiaal, dat heel hoogwaardig en luxe is. Dit materiaal is heel bestendig voor alles van buitenaf (maar ook de duurste categorie).

Over het algemeen hoef je niets met deze gegevens maar wanneer je tóch op zoek bent naar hoogwaardig Egyptisch katoen is het wel zo handig om te weten wat de beste kwaliteit is. Houd er wel rekening mee dat des te hoger de kwaliteit is, des te meer je betaalt voor Egyptisch katoen.

Voordelen en bijzonderheden van Egyptisch katoen

Egyptisch katoen is dus vooral heel stevig. Natuurlijk zijn er nog veel meer voordelen te vinden van deze vorm van katoen. Stuk voor stuk voordelen die het investeren in Egyptisch katoen waard maken:

  Egyptisch katoen is door de lange vezels veel zachter dan andere soorten katoen.
 • Dit soort katoen wordt met de hand geplukt waardoor er geen stress ontstaat op de vezels. Daardoor ziet het geheel er mooier uit.
 • Egyptisch katoen is heel duurzaam: beter voor het milieu in vergelijking met veel stoffen.
 • Door het duurzame karakter kun je jaren genieten van Egyptisch katoen.
 • Omdat Egyptisch katoen van die lange draden heeft, neemt het materiaal gemakkelijk (veel) vocht op. Dat is perfect voor mensen die veel zweten.
 • Egyptisch katoen ziet er stijlvol en luxe uit.
 • Deze vorm van katoen pluist niet snel. Dat komt omdat de katoenplanten niet over veel pluis beschikken.
 • Bij Egyptisch katoen worden weinig bestrijdingsmiddelen gebruikt.
 • Egyptisch katoen wordt bij gebruik alsmaar zachter en zachter.

Egyptisch katoen kopen met kleding en jassen

Feit is dat Egyptisch katoen voornamelijk gebruikt wordt in bedlinnen en handdoeken. Het zijn vooral hotels die niet meer zonder beddengoed van dit katoen willen. We zien echter steeds vaker dat kleding en jassen van deze bijzondere vorm van katoen worden gemaakt. Want zeg nou zelf: een jas van zo’n heerlijke zachte stof wil toch iedereen wel? Voor nu vind je voornamelijk veel fijne babyjassen die gemaakt zijn van dit materiaal. Bij babycollecties zien we vaker kleding en jassen van zachte stoffen, dus Egyptisch katoen past daar perfect bij.

Wanneer je dus op zoek bent naar een kledingstuk voor volwassenen dat gemaakt is van Egyptisch katoen kan het zijn dat je even goed moet zoeken. Maar: wie zoekt, die vindt. Er zijn zeker al ontwerpers en modelabels die de voordelen van Egyptisch katoen in hebben gezien. Dit katoen past dan ook helemaal bij de moderne samenleving, waarin men vaker op zoek is naar duurzame mode in plaats van fast fashion.

Egyptisch katoen wassen: hoe moet dat?

Net als andere soorten katoen kun je Egyptisch katoen gewoon wassen in de wasmachine. Om het materiaal zo mooi mogelijk te houden, moet je echter een paar stappen volgen. Was het Egyptische katoen voor de eerste keer alleen met koud water. Daarna was je het drie of vier keer in de wasmachine op 30 graden. Wanneer je die stappen doorlopen hebt, is het geen probleem om het materiaal op 60 graden (of lager) te wassen. Deze volgorde is heel belangrijk, omdat je op die manier de levensduur van het Egyptische katoen verlengd. Zo kun je nog veel langer genieten van dit luxe materiaal!

De meningen zijn verdeeld over of Egyptisch katoen in de wasdroger kan. Om het geheel zo mooi mogelijk te houden, wordt het afgeraden om deze vorm van katoen te drogen in zo’n elektrisch apparaat. Je kunt het beter aan de lucht laten drogen voor een optimaal resultaat. Dit duurt natuurlijk wel iets langer dan wanneer je kiest voor een programma in de droger. Kies je er toch voor om Egyptisch katoen in de droger te doen, ga dan voor het kortste programma op de laagste temperatuur. Maar: zeg niet dat we je niet gewaarschuwd hebben wanneer het misgaat ;-).

Vragen over Egyptisch katoen

Ben je nieuwsgierig naar Egyptisch katoen voor eigen gebruik of wil je toch nog meer weten? Misschien staat je vraag en het antwoord wel bij onderstaande FAQ. We helpen je uiteraard ook graag verder wanneer je nog meer vragen hebt omtrent dit bijzondere materiaal.

๐Ÿ’ฐ Hoeveel kost Egyptisch katoen?

Egyptisch katoen is luxe en kostbaar. Een exacte prijs voor dit soort katoen hebben we niet, maar je mag er wel van uitgaan dat Egyptisch katoen duurder is dan gemiddeld katoen. Hierbij geldt vaak: des te meer draden er worden gebruikt des te duurder het is. Houd wel in je achterhoofd dat Egyptisch katoen heel duurzaam is. Het is dus een investering die je maar één keer in de zoveel tijd doet, want het gaat langer mee dan normaal katoen.

๐Ÿ‘˜ Kun je Egyptisch katoen strijken?

Ja, dat kan. Wees wel voorzichtig met het behandelen van katoen om zo lang mogelijk te kunnen genieten van het materiaal. Vaak is uithangen of glad strijken al voldoende om het materiaal kreukvrij te krijgen.

๐Ÿ›’ Waar koop ik Egyptisch katoen?

In Nederland vind je diverse webshops waar je producten van Egyptisch katoen kunt vinden. Tik het zoekwoord maar eens in op Google en je komt al heel ver.

๐Ÿงผ Hoe was ik Egyptisch katoen?

Volg altijd de aanwijzingen op het labeltje aan het materiaal. Onder het kopje ‘Egyptisch katoen wassen: hoe moet dat?’ lees je hier meer over.

๐Ÿ˜€ Wat is Egyptisch gekamd katoen?

Egyptisch gekamd katoen is katoen waarvan de vezels voor het spinnen worden gekamd. Hierdoor wordt het materiaal uiteindelijk nóg zachter dan anders.

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.