Wat je moet weten over utility wear

Utility wear; anno 2019 kunnen we er niet meer omheen. Het is een term die we steeds vaker zien opdoemen op fashionblogs en nu ook op Jas.nl. Dat is niet voor niets: utility wear is hot en niet meer weg te denken uit het hedendaagse modebeeld. Maar wat is utility wear eigenlijk en hoe zien we deze trend terug in de diverse collecties jassen? In dit artikel vertellen we je meer over deze bijzondere trend en laten we je zien hoe je utility wear jassen het beste kunt combineren. Ben je er klaar voor? Het is tijd om je garderobe een flinke update te geven, want deze trend staat écht iedereen. Lees gauw verder.

Wat is utility wear?

Cargobroeken, vissersjassen, safaripakken, hemdjurken en boilersuits nemen langzaam maar zeker de wereld van de fashion over. Utility wear is hip, maar wat is het eigenlijk precies? Zoals de naam het al een beetje verklapt, is utility wear een vorm van fashion waarin jassen, broeken, broekpakken en meer van oorsprong een bepaalde functie hadden. Denk bijvoorbeeld aan een trendy overall met een knipoog naar de overalls die men draagt bij autobedrijven of in fabrieken. Of aan catsuits in khaki of legerbroeken in camel of een bruine kleur in combinatie met een zwart hemd of een trendy spijkerjas

Hierbij is eigenlijk niets te gek, ook wanneer we het over modieuze jassen hebben. In 2019 en in 2020 zullen we steeds meer utility jassen in de diverse collecties zien. We zien de fashionista's en influencers er al mee rondlopen, nu jij nog! Denk bijvoorbeeld aan een okergele visserjas; een gewatteerde regenjas met een vintage touch. Of aan een stoer cargo jacket, een groene jas met zakken en een sportieve look. Opvallend in deze trend zijn de natuurlijke kleuren waarvan de jassen zijn gemaakt: bruine jassen, terra cotta jassen, donkergroene jassen, beige jassen et cetera. Grote kans dat er een kleur voor jou bij zit dus.

Utility jassen voor dames

In de categorie damesjassen zien we heel veel variatie wanneer het om utility jassen gaat. Je hebt dus ruim de keuze wanneer je deze zomer op zoek bent naar een nieuwe jas. Ga bijvoorbeeld voor een stoer cargo jasje met een marinelook of een junglelook. Een cargo jacket is meestal iets langer dan een gemiddelde jas, beschikt over meerdere (grote zakken), heeft een rits en een hogere kraag. Dergelijke jassen werden vroeger gedragen in verschillende beroepen, waaronder in en rondom het vliegveld. In eerste instantie werden dit soort tussenjassen die lekker warm zijn voornamelijk door mannen gedragen. Vandaag de dag maakt dat (gelukkig) niets meer uit en lopen ontzettend veel vrouwen er mee rond.

Hoewel we zien dat utility jassen bij dames voornamelijk stoer zijn en een pittig randje hebben, betekent dit niet dat dit soort unieke jassen niet vrouwelijk zijn. Een ander mooi voorbeeld is bijvoorbeeld een vintage trenchcoat met een grote tailleriem en grote knopen. Denk aan trenchcoats uit de jaren 20 tot en met de jaren 50 die wel wat weg kunnen hebben van een uniform. Ga daarom ook voor kleuren die in een uniform hadden gepast, zoals marineblauw jassen, donkergroene jassen of camelkleurige jassen. Of ga voor een jas in een natuurlijke kleur en een minimalistische uitstraling; zolang het wat weg heeft van een uniform of een soort circus-jas valt het onder deze trend van utility wear.

Trendy herenjassen in utility trend

Uiteraard zijn er in de categorie herenjassen ook heel veel opvallende utility trends te vinden. Juist omdat veel uniforms en werkoutfits van vroeger voor mannen bedoeld waren, zijn dergelijke model jassen voor mannen tegenwoordig gemakkelijker na te maken. Een van de absolute musthaves voor mannen in de utility trend is de cabans. Een caban is van oorsprong een Franse jas voor schippers. Het is een stijlvolle jas die comfortabel zit én heerlijk warm is. Meestal komt zo'n jas in een marineblauwe kleur, met een rij dubbele grote knopen en een hoge kraag voor extra warmte. Ook toen kon het al behoorlijk guur zijn in de frisse seizoenen van het jaar. Nu zien we exact dit soort modellen stoere herenjassen terug in de collecties, óók in andere kleuren dan marineblauw.

Liever voor iets anders gaan? Misschien is dan een regenjas iets voor jou en dan met name een langer model, dat iets weg heeft van een ouderwetse vissersjas. Dit soort regenjassen zien we nu al even in de hedendaagse modecollecties terug: regenjassen in allerlei vrolijke kleuren. Kies bijvoorbeeld voor een mooie gele jas of ga juist voor een felrode jas om extra op te vallen. Ook zien we blauwe jassen terug en kiezen we massaal voor andere felle kleuren wanneer het om de gewatteerde regenjas gaat. Uiteraard kun je hierbij ook in de natuurlijke kleuren blijven om op die manier op nóg een manier te hinten naar de utility trend. Weet jij al welke trend jij gaat kiezen? Combineer deze trend gerust met utility wear, zoals cargobroeken en broekpakken. Zo krijg je een te gek geheel!

Vorige

Najaar 2019/2020: grijze jassen

11 juni 2019

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.