Wat waren de modetrends van 1960 tot 1970?

De modetrends tussen 1950 en 1960 bleken een goede voorloper te zijn op de mode in de jaren 60. Waar we in de jaren 50 al mannen zagen die kleding droegen uit Amerika gebeurde dit in de jaren 60 helemaal: kledingtrends werden in die jaren helemaal vaak gebaseerd op wat bekende sterren droegen. In dit artikel lees je alles over de typische jaren 60 kledingstijl en wat mannen en vrouwen zoal droegen.

Kleding zoals de grote muziek- & filmsterren

Het waren - uiteraard - vooral de jongeren die begonnen aan deze trend. Er ontstond daardoor een grotere kloof tussen de kledingstijl van de jongeren en van de meer volwassenen. Mannen gingen gekleed zoals de greasers uit de jaren 50 met vetkuif en leren jack of juist als een van The Beatles, terwijl vrouwen massaal kozen voor de kapsels en kleding van niemand minder dan Brigit Bardot. Het duurde echter wel een tijdje voordat dat op gang kwam. Aan het begin van de jaren 60 droegen de meeste vrouwen nette A-lijn jurken en rokken, tailleriemen en trenchcoats.

Het was pas op de helft van de jaren 60 dat er een duidelijk verschil te zien was. Het statement item de minirok werd toen geïntroduceerd - iets waar veel vrouwen in eerste instantie aan moesten wennen. Toch werden korte rokken en jurkjes al gauw de trend. Ook begon de hippie-beweging langzaam maar zeker op te komen. Binnen deze beweging stond kleurrijke kleding centraal, evenals lange zwierige jurken, lange rokken (naast de minirok) en lange jassen - zowel voor mannen als vrouwen.

Wat droegen vrouwen in 1960 - 1970?

Voor vrouwen zijn de jaren 60 dus ontzettend divers. Zij begonnen deze jaren met A-lijn rokken, blouses en nette schoenen en gingen vanaf daar zo naar de minirok en de hippie-stijl. Aan het begin van deze jaren zat je dus nog goed met een pastelkleurige rok en een nette haarband in je haar. Die voorliefde voor rokken en jurken bleef bestaan. In de hippie-stijl werden voornamelijk lange jurken en rokken gedragen. Een ander item dat direct opviel was de spijkerbroek voor vrouwen. Het kwam tot dan toe eigenlijk niet voor dat vrouwen jeans droegen! De variant die in de jaren 60 bekend is geworden is die met flared pijpen; dat zijn wijd uitvallende pijpen.

Deze broeken waren of helemaal van spijkerstof of versierd met allerlei kleurrijke patches van bloemen en andere prints. Ook de overige kleding werd al gauw kleurrijk en uitgebreid met details en accessoires. Vrouwen droegen bloemen in hun lange haren, lieten de standaard haarband thuis en genoten volop van de vrijheid en de blijheid. Hierbij droegen ze lange lammy coats, het liefst met veel bombarie, kleuren en prints. Daar droegen ze sandalen bij of zogeheten gogo-laarzen. Ook cowboylaarzen werden steeds vaker gezien bij vrouwen.

Wat droegen mannen in 1960 -1970?

Wat opvalt in de herenmode van die tijd is dat er een mix te zien was tussen de preppies en de greasers; een nette en meer nonchalante look. Vanaf daar had je misschien verwacht dat het meer de stoere look op zou gaan, maar het werd juist elegante kleding waar mannen massaal voor kozen. Aan het begin van de jaren 60 waren er veel stijlvolle kledingstukken te zien met Italiaanse invloeden. Italiaanse fashion was populair en dat was goed te zien: mannen gingen massaal voor strakkere kleding en kozen ervoor om meer te experimenteren met diverse kleuren.

Het grootste verschil hierbij ten opzichte van de jaren 50 is dat mannen zich vooral minder netjes en truttig gingen kleden. Het conservatieve ging er vanaf. Zo kozen ze steeds vaker een blouse zonder das en kwam de spijkerbroek flink in trek. Ook gingen de strakke colberts de vuilnisbak in en kozen ze voor zogeheten monty of duffel jassen - jassen die we nu kennen als houtje-touwtje wollen jassen. Pas aan het eind van de jaren 60 kozen ook de heren voor de echte hippie-look. Zij droegen massaal wijd uitlopende spijkerbroeken, blouses met drukke prints en stoere cowboylaarzen. Hier droegen ze het liefst een zijden sjaal en een ronde zonnebril.

Veelgstelde vragen over de fashion in de jaren 60

Het is heel leuk om te zien hoeveel invloed de jaren 60 hebben op de mode van nu. Ook nu zien we flared jeans, lammy coats en cowboyboots in de (web)winkels. Wil je ook zo'n look maken of ben je benieuwd wat er nog meer te ontdekken valt over de fashion van de jaren 60? Hieronder vind je de meest gestelde vragen met antwoorden.

🧥 Waren lammy coats alleen voor vrouwen of ook voor mannen bedoeld?

Eind jaren 60 droeg vrijwel iedere hippie een lammy coat. Het maakte niet uit of je een man of vrouw was - de jas is en was voor iedereen een perfecte heerlijke winterjas.

🌺 Hoe werd bloemetjesprint gedragen in de jaren 60?

De vraag is eerder: hoe niet? Bloemetjes werden echt op alles gedragen, met name aan het eind van de jaren 60. Denk aan jurken, rokken, truien, broeken, haarbanden, sjaals en nog veel meer. Het kon niet kleurrijk genoeg.

👨‍🦰 Hoe droegen mannen hun haren in de jaren 60?

In het begin was het haar nog of netjes of in een dikke vetkuif. Aan het eind van de jaren 60 gingen mannen echter meer aandacht besteden aan hun haren. Dat kwam voornamelijk door de populariteit van grote muzieksterren, zoals de mannen van The Beatles. Mannen kozen er steeds vaker voor om hun haar lang te laten groeien. Ook begonnen ze met het laten staan van hun snor en baard.

🛍️ Welke accessoires droegen echte hippievrouwen?

Vrouwelijke hippies hadden nog genoeg accessoires. Zij droegen talloze armbanden, grote ringen met stenen, kleurrijke kettingen en ronde zonnebrillen. Ook droegen ze vaak bloemen in hun haar: in een bloemenband of gewoon los in een vlecht.

🎨 Welke kleurentrends zagen we in de jaren 60?

In eerste instantie waren pastelkleuren de trend. Dat veranderde al gauw in felle kleuren en prachtige aardse kleuren, zoals terra cotta, mosterdgeel en olijfgroen. Hierbij werden alle kleuren het liefst met elkaar gecombineerd voor een kleurrijk geheel.

Volgende

Welke jas draag je als plus size vrouw?

12 januari 2021

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.