Wat waren de modetrends van 1970 tot 1980?

In de mode van de jaren 70 zien we veel inspiratie uit de modetrends van 1960 tot en met 1970. Dat is niet zo gek: die hippielook en -beweging gaf mensen zoveel vrijheid; daar hadden ze nog lang geen genoeg van! Voor zowel mannen als vrouwen was het razend populair om broeken met wijde pijpen te dragen met een strak shirt erboven. Vrouwen kozen regelmatig voor een lange wijde rok of jurk met een kort topje erboven. Toch veranderde er het één en ander in de mode in de jaren 70. In dit artikel lees je meer over de modetrends van 1970 tot 1980.

Mengelmoes van kledingstukken en stijlen van over de hele wereld

Aan het begin van de jaren 70 zagen we nog veel looks die rechtstreeks uit het einde van de jaren 60 kwamen. Denk aan strakke broeken met wijde pijpen, mooie Afghaanse jassen, jurken met bloemetjesprint, zwierige rokken, suède jassen met franjes en andere kledingstukken met internationale allure. Omdat het ineens meer dan ooit mogelijk was om te reizen, kwam men in contact met kledingstukken en culturen van over de hele wereld. Dit zorgde voor een creatieve en kleurrijke mengelmoes van looks.

Ook gingen mensen steeds meer laagjes kleding dragen. Zowel mannen als vrouwen kozen vaker voor laagjes: een lang vest op een jurk, een bodywarmer of mouwloos vest op een blouse of een giletje op een shirt. Niets was hierbij te gek. Deze laagjes werden altijd gedragen op broeken met een hoge taille en wijde pijpen. Wat interessant is om te zien is dat naarmate de jaren 70 verstreken steeds meer mensen kozen voor een simpele spijkerbroek met een shirt of sweater en een paar sneakers eronder. Deze look is een voorbode op de modetrends in de jaren 80 en werd dus al in de jaren 70 gespot.

Wat droegen vrouwen in de jaren 1970 tot 1980?

Het zal je dan ook niet verbazen dat vrouwen aan het begin van de jaren 70 voornamelijk te zien waren in wereldse items. Hierbij moet je denken aan kledingstukken die uit allerlei culturen verspreid over de hele wereld kwamen. Denk aan Indiase sari's gecombineerd met kleurrijke poncho's uit Peru en natuurlijk aan de prachtige statement jassen: Afghaanse jassen. Over het algemeen droegen ze een jurk of een lange rok met bloemenpatronen en felle en aardse kleuren. Ook pastelkleuren zoals zalmroze en mintgroen kwamen langzaam maar zeker op. Dat was vooral in de tweede helft van de jaren 70. Jumpsuits mochten in deze jaren ook echt niet ontbreken in de kledingkast van de moderne vrouw.

In deze jaren zien we ook dat vrouwen steeds vaker broeken gaan dragen. Dat is een hele bijzondere ontwikkeling, omdat zij eigenlijk altijd rokken en jurken aan hadden. De zogeheten bell-bottom werd helemaal hip; een broek met een hoge taille die vanaf de knieën wijd uitliep. Het leuke is dat we dit soort flared broeken en leggings vandaag de dag ook weer vaker zien in de fashion voor vrouwen. In de tweede helft van de jaren 70 zagen we dat vrouwen juist gingen voor wat meer glamoureuze kleding; met name volwassen vrouwen lieten de hippiekleding links liggen en gingen voor hotpants, sweaters, lange en korte jurken, go go boots en blazers met taille. Ook sportieve kleding werd steeds populairder als een soort aanloop naar de jaren 80.

Wat droegen mannen in de jaren 1970 tot 1980?

Bij mannen is er ook veel ontwikkeling te zien in de mode tussen de jaren 1970 en 1980. Aan het begin droegen de meeste mannen hippiekleding: bell-bottom broeken werden gecombineerd met grote blouses waar gilets overheen werden gedragen. Ook droegen zij grote truien, chino's, shirts en blouses met bloemenprint of ruitjesprint en militairenkleding zoals jassen en blouses. Legerjassen waren bijvoorbeeld ontzettend populair! Daar droegen ze het liefst een ribbroek onder met een paar slippers, cowboylaarzen of nette Oxford schoenen. Spijkerjassen, lammy coats en Afghaanse jassen werden ook ontzettend veel gedragen door heren. Een hele bonte mix van diverse soorten stijlen dus!

Kijken we naar het midden van de jaren 70 dan zien we dat de looks voor mannen wat meer casual worden. Een groot deel van de heren droeg toentertijd een simpele jeans met een sweater of blouse. Ook een denim combinatie van een spijkerbroek met spijkerblouse werd helemaal hip. Nog iets later in de jaren 70, bijna tegen de jaren 80 aan, stapte men over op meer sportieve kleding. Witte sportschoenen werden gecombineerd met wijde jeans met rechte pijpen en trainingspakken werden gedragen met baseball jacks en coltruien. Er werd zelfs al een voorzichtige discolook ontdekt: bij het uitgaan droegen heren driedelige pakken met puntschoenen of zelfs plateauzolen.

Veelgestelde vragen omtrent fashion in de jaren 70

Hoe bijzonder is het om te zien hoeveel invloed de jaren 70 hebben op wat we nu allemaal dragen. Ook nu zien we flared jeans, lammy coats en spijkerjassen in de (web)winkels. Wil je ook zo'n look maken of ben je benieuwd wat er nog meer te ontdekken valt over de fashion van de jaren 70? Hieronder vind je de meest gestelde vragen met antwoorden.

✨ Waren glitters al hip in de jaren 70?

Aan het eind van de jaren 70 deed de discolook zijn intrede. En ja hoor: hier zagen we zeker al kledingstukken die voorzien waren van glitters! Denk bijvoorbeeld aan te gekke blouses, jumpsuits en jasjes.

📏 Wat voor een model hadden de kledingstukken in de jaren 70?

Aan het begin van de jaren 70 was de meeste bovenkleding wijd. Jurken en rokken konden ook niet lang en wijd genoeg. Bij broeken zat het net even anders: deze zaten altijd strak van boven en wijd van onder. Aan het eind van de jaren 70 werd bovenkleding ook iets meer getailleerd.

📿 Welke accessoires droegen mannen en vrouwen in de jaren 70?

Vrouwen waren aan het begin van de jaren 70 echt verzot op veel en diverse soorten accessoires. Zij droegen veel armbanden aan één kant, kozen voor lange kettingen, veren in hun haar en bloemenkransen op hun hoofd. Ook werden er veel haarbanden en doeken in het haar gedragen. Mannen droegen vaak zelfgemaakte brillen en zelfgemaakte leren armbanden. Ook cowboyriemen werden veel gedragen.

👞 Voor welke schoenen kozen vrouwen en mannen in de jaren 70?

Cowboylaarzen waren sowieso hartstikke hip bij zowel mannen als vrouwen. Verder droeg men veel sandalen, Birkenstocks en laarzen. De sandaal met plateauzool werd langzaam maar zeker hip en ook de sleehak werd veel gezien bij vrouwen. Mannen droegen Oxfords of enkellaarzen en even later witte sneakers en andere sportschoenen.

👖 Waar shop ik bell-bottom broeken vandaag de dag?

Goed nieuws voor iedereen die op zoek is naar bell-bottom broeken; dit soort broeken en zelfs leggings zijn momenteel massaal te vinden in de webshops. Het enige dat je moet doen is zoeken op flared pants of flared leggings en je scoort binnen no time zo'n fijne broek. Het grote verschil met vroeger is wel dat de taille wat minder hoog is. Daar kun je wel alsnog bewust op zoeken: flared pants of flared legging met hoge taille.

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.