Wat waren de modetrends van 1980 tot 1990?

De jaren 80 van de vorige eeuw staan bekend om een diversiteit aan stijlen in fashion. Waar men in de jaren 1970 tot 1980 nog veelal voor hippiekleding, sportieve kleding en een voorzichtige discolook koos, zijn de jaren 80 weer héél anders. Die discolook zagen we zeker in deze jaren, evenals punk fashion als reactie op de blije hippiecultuur in de jaren 70. Punk fashion was daarnaast een reactie op de materialistische cultuur die ontstond in deze jaren. Natuurlijk was er nog meer; in dit artikel lees je meer over de modetrends in de jaren 1980 tot 1990.

Van sportieve kleding tot punk fashion

Kijken we naar het begin van de jaren 80 dan zien we dat materialisme nog geen rol speelde. Net als de jaren 70 stonden de jaren 80 in het teken van minimalisme. Dat was zeker terug te zien in de mode: vrouwen droegen in het begin nog maar weinig accessoires, kozen voor simpele kleding zoals spijkerbroeken met wijde truien en maakten hun look af met sneakers. Voor mannen gold hetzelfde. Het was pas in het midden van de jaren 80 dat alles wat kleurrijker en vooral vrolijker werd. De welbekende work-out look werd ontzettend populair. Denk aan wielrenbroekjes, fitnesspakjes en zweetbanden in de meest felle kleuren. Deze werden gecombineerd met grote sneakers maar ook met pumps bij de dames.

In het Britse nachtleven werd halverwege tot de late jaren 80 een nieuwe trend geboren: New Romanticism. Deze bijzondere underground trend zorgde ervoor dat mannen vrouwelijker leken en vrouwen juist mannelijker. Dat kwam onder andere door de populariteit van artiesten zoals David Bowie en Boy George die maar al te graag experimenteerden met make-up en opvallende kleding. In de laten jaren 80 was punk fashion helemaal een ding onder jonge mannen én vrouwen. Deze trend ontstond als reactie op de hippiecultuur en de materialistische cultuur die ontstond in de jaren 80. Binnen deze stijl droeg men leren jacks, zwarte Dr. Martens, netpanty's en getoupeerde kapsels.

Wat droegen vrouwen in de jaren 1980 tot 1990?

In het begin van de jaren 80 waren de dameslooks basic: wijde spijkerbroeken werden gecombineerd met sweaters waarmee een hele unisex look gemaakt werd. Net als aan het eind van de jaren 70 was sportkleding écht een ding. Vrouwen droegen gerust een opvallende panty of legging onder een oversized trui; iets wat we tegenwoordig ook weer af en toe zien. Hierbij droegen ze beenwarmers, hoofdbanden en natuurlijk witte of gekleurde sneakers. In het midden van de jaren 80 werd fashion iets vrolijker en kleurrijker voor vrouwen. Broeken zaten strak, truien zaten wijd; maar dan wel in een leuk opvallend kleurtje. De ideale outfit voor een avondje naar de disco!

De sportieve look werd nog steeds gedragen, maar dan het liefst met een paar pumps of kitten heels eronder. Veel vrouwen hadden niemand minder dan popster Madonna als fashion icon - zij droeg regelmatig leggings van spandex, felrode lippenstift, netpanty's en hoge pumps. Vrouwen gingen net als Madonna steeds vaker een opvallend korset of beha dragen. Er was ook een groot deel vrouwen dat juist voor een meer nette look ging. Power dressing werd enorm populair; binnen deze trend droegen vrouwen blazers met schoudervullingen, nette blouses en schoenen met puntige neuzen. Het liefst droegen ze hierbij opvallende sieraden als een soort teken van welzijn. De schoudervullingen bleven nog even doorzetten tot de jaren 90, evenals de komst van korte rokjes in felle kleuren.

Wat droegen mannen in de jaren 1980 tot 1990?

Net als bij de vrouwen was de mannenmode aan het begin van de jaren 80 rustig. Door de economische crisis was er weinig keuze in kleding. De meeste mannen droegen sportieve kleding, zoals neutrale wijde trainingsbroeken met shirts. Ook was er een groot deel mannen dat gewoon een nette broek met een blouse droeg. Het was pas in het midden van de jaren 80 dat ook heren kozen voor felle kleuren in hun look. Aan het begin droegen de meeste mannen rustige kleuren zoals zwart, grijs en bruin. De sportbroeken die de heren droegen waren in het begin ook nog lang niet zo strak; de spandex broekjes die later hip werden waren toen zeker nog niet te zien in het modebeeld.

Door de komst van New Wave muziek als een soort reactie op popmuziek en de groeiende materialistische maatschappij gingen mannen zich anders kleden. Zij droegen kleding met romantische of historische details en gingen ineens voor oogschaduw en eyeliner. Grote voorbeelden die zij hadden waren onder andere Duran Duran en Boy George. Ook werd punk fashion bij mannen een trend: strakke spijkerbroeken, afgeknipte blouses en leren jassen hoorden bij deze stijl. Een opvallend item voor de jaren 80 is de zogeheten Hawaii blouse; een kleurrijke blouse met tropische print. Deze trend zagen we vooral in Amerika en vandaag de dag juist óók in Nederland. Net als bij de vrouwen koos een deel van de mannen in de jaren 80 voor power dressing. Dat betekende double-breasted pakken met grote schoudervullingen en brede stropdassen.

Veelgestelde vragen omtrent fashion in de jaren 80

De jaren 80 zijn zonder meer opvallend te noemen in de geschiedenis van de mode. Er waren zo ontzettend veel trends te vinden: van punk fashion tot de sportieve looks en van power dressing tot een voorzichtig begin van de donkere goth stijl. Mocht je nog meer willen weten over deze bruisende jaren dan hebben we hieronder een aantal meest gestelde vragen met antwoorden voor je verzameld.

👖 Wat voor soort broeken droeg men in de jaren 80?

Aan het begin van de jaren 80 droeg men voornamelijk wijde jeans, zoals je nu de mom en dad jeans kent. Even later werden dat wijdere trainingsbroeken en strakke spandex broeken in diverse kleuren. Vrouwen droegen steeds vaker leggings en panty's.

🎨 Wat waren de meest trendy kleuren in de jaren 80?

De meeste mensen denken dat de jaren 80 altijd in teken van felle kleuren stonden. Dat is zeker niet waar: het begin was heel sober door de economische crisis. Toen droegen mensen voornamelijk bruine, zwarte en witte kleding. Het was pas op de helft toen er felle kleuren in de fashion kwamen. De fitnessbroekjes werden paars, groen en geel en de hoofdbanden kleurden goed mee. Binnen andere stijlen werd er juist meer gebruik gemaakt van basic kleuren, zoals zwart in de punk fashion en aardse kleuren in de power dressing.

🌼 Droegen mensen in de jaren 80 nog steeds kleding met bloemenpatronen?

Er waren ongetwijfeld nog mensen die deze print droegen, maar dit waren er wel veel minder dan in de jaren 70. Die print hoort echt bij de hippiecultuur van jaren ervoor.

💄 Hoe zat het met make-up in de jaren 80?

Make-up kwam veelvuldig voor in de jaren 80, zowel bij vrouwen als bij mannen. Producten als eyeliner, felrode lippenstift, opvallende rouge en oogschaduw werd volop gedragen in de New Romanticism stijl. Beroemde popsterren gingen steeds vaker make-up dragen wat natuurlijk overgenomen werd door fans. Denk onder andere aan new wave, glamrock en discosterren.

👠 Wat voor een schoenen droeg men in de jaren 80?

Aan het begin van de jaren 80 was de (witte) sneaker enorm hip. Deze ging mee tot aan de helft van de jaren 80. Toen stapten vrouwen massaal over op simpele Keds, kitten heels en pumps. Mannen kozen juist vaker voor een nette veterschoen, een sneaker en later voor Dr. Martens.

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.