Welke jas is handig voor een zomerse citytrip?

Heb je een heerlijke citytrip op de planning staan? De voorpret is vaak al net zo leuk als de trip zelf! Ga goed voorbereid op pad en pak op tijd je koffer of backpack in. Wat in ieder geval niet mag ontbreken bij een citytrip is een goede jas. Hoe weet je welke jas je mee moet nemen op een citytrip? En waar moet je op letten bij het uitkiezen van een jas voor zo'n korte vakantie? In dit artikel lees je enkele tips over welke jas je mee kunt nemen op een citytrip of weekend weg in een stad in Nederland of ergens anders in Europa. Is een goede tussenjas juist een goed idee of moet je naar een andere jas kijken?

Jas uitkiezen citytrip: kijk naar de locatie

De kans is groot dat je vlak voordat je weggaat even kijkt naar de weersvoorspelling van de locatie waar je citytrip gaat plaatsvinden. Ga je in de zomer een weekendje weg naar een Europese stad dan is de kans groot dat het heerlijk weer wordt. In zo'n geval is een dunne zomerjas of een vest vaak al voldoende. Onthoud echter wel dat er niets zo veranderlijk is als het weer en ga daarom altijd goed voorbereid op pad.

Let hierbij op het seizoen en de plek van bestemming: een stad in het noorden van Europa heeft vaak iets kouder weer dan een stad in het zuiden. Een tripje Oslo is bijvoorbeeld totaal anders dan een citytrip Athene. Kijk daarom goed naar het weertype en de voorspelling voor jouw weekend of week weg. Op basis daarvan kun je je pas goed voorbereiden op een citytrip. Je zult jezelf dankbaar zijn dat je een lekkere warme jas hebt meegenomen wanneer het weer plotseling omslaat.

Welke kenmerken moet een jas voor citytrip hebben?

Daarom is het verstandig om op een paar eigenschappen te letten bij het uitkiezen van een jas voor een citytrip. Houd hierbij het seizoen en de weersvoorspelling in de gaten. Ga je naar een frisse bestemming? Let dan op de volgende kenmerken van een jas:

  • Is de jas winddicht of kan er wind doorheen?
  • Heeft de jas een hoge kraag voor extra warmte?
  • Is de jas waterdicht? Kan de jas tegen een regenbui?
  • Van wat voor materiaal is de jas gemaakt? Is de jas gevoerd?
  • Kun je onder de jas nog een extra trui of vest dragen?
  • Is de jas lang of kort? Een lange jas biedt extra warmte.
  • Heb je de juiste maat?

Ook bij een warmere bestemming is het fijn om een jasje mee te hebben. Ga hierbij niet voor een winterjas, maar kies voor een fijne zomerjas of tussenjas die je gemakkelijk op kunt bergen als het net iets te warm is. Let bij het uitkiezen van een jas voor zo'n citytrip op de volgende kenmerken:

  • Is de jas licht van gewicht? Kun je de jas eventueel gemakkelijk dragen?
  • Ademt de jas? Wordt het zweet goed afgevoerd?
  • Heeft de jas eventueel een capuchon (mocht het gaan regenen)?
  • Zit de jas comfortabel, ook wanneer het wat warmer is dan je dacht?
  • Hoe is de lengte van de jas? Een korte jas is frisser.
  • Zit je jas comfortabel als je de jas open draagt?

Ideale jas voor citytrip: jas voor ieder seizoen

Weet je nog niet zo goed voor welke jas je voor een citytrip moet gaan? Geen zorgen, je kunt ook altijd voor de veilige weg gaan. Er zijn namelijk ook jassen beschikbaar die ieder seizoen passend zijn. Let er in dat geval wel even op dat je bij een koude bestemming kiest voor een extra laag. Dat is wel zo prettig qua extra warmte. Waar je verder op moet letten bij zo'n all season jas is dat de jas kan ademen. Dit soort jassen stoten regen en zweet af - een microporeuze jas is een goed voorbeeld hiervan. Jassen die gemaakt zijn van dit materiaal beschikken over hele kleine gaatjes die te klein zijn om regen door te laten en net groot genoeg zijn om zweet af te voeren. Kortom: perfect!

We raden je aan om eens te kijken tussen het aanbod outdoorjassen, omdat dit jassen zijn die specifiek voor verschillende weersomstandigheden gemaakt zijn. Neem bijvoorbeeld een technische jas - dat is een jas die licht van gewicht is en heel comfortabel op je lijf voelt. Mocht je het toch te warm hebben dan kun je zo'n technische jas gemakkelijk in je tas stoppen en dragen. Dit soort jassen zijn ademend, lekker warm en kunnen goed worden gecombineerd met een trui of vest. Natuurlijk kun je ook voor een andere tussenjas gaan. Wat dacht je van een tof gekleurde regenjas of een dunne parka? Er is voor iedere smaak en iedere situatie wel een passende jas te vinden.

Vragen omtrent ideale jas voor citytrip

We kunnen het ons voorstellen dat je wellicht nog een vraag hebt over de ideale jas voor een citytrip. Misschien wil je weten welke specifieke jassen geschikt zijn. Hieronder hebben we een aantal vragen mét antwoorden voor je verzameld. Zit jouw vraag er niet bij, maar wil je toch meer weten over jassen voor citytrips? Schroom dan niet om contact op te nemen met onze redactie.

1. Welke lange jassen zijn geschikt voor een weekend weg naar een stad?

Wanneer je lekker wilt flaneren door een mooie stad dan is het aan te raden om voor een classy trenchcoat te gaan. Trenchcoats zijn eigenlijk altijd een goed idee, omdat ze heerlijk zitten én er te gek uitzien. Daarnaast is de jas geschikt voor mannen en vrouwen! Wil je liever voor een waterdicht model gaan? Kies dan voor een langere waterdichte regenjas.

3. Welke jassen zijn geschikt voor een citytrip in de zomer?

Ga je naar een warme bestemming? Dan is het vaak nog steeds prettig om een jas of een warm vest mee te nemen. De avonden kunnen nogal eens frisser zijn dan je dacht. Ga in dat geval bijvoorbeeld voor een spijkerjasje of voor een linnen colbert. Linnen is een heerlijke stof in de zomer qua comfort. Ook ziet dit materiaal er hartstikke zomers uit.

4. Ik zoek een tussenjas voor een citytrip. Welke jas is handig?

Een tussenjas moet ervoor zorgen dat je warm blijft, maar dat je het niet te warm hebt. Daarom raden we je aan om voor een spijkerjasje, een bomberjack of een sportief jasje te gaan. Ga je naar een bestemming waar het veel regent? Neem dan een poncho mee of kies voor een waterdicht jack waarin je goed droog blijft.

5. Hoe vouw ik mijn jas het beste op om hem in mijn rugzak te doen?

Kies altijd voor een lichtgewicht jas - die kun je het beste opvouwen of oprollen. Om kreukels te voorkomen, is rollen een prima optie. Klap de mouwen naar binnen en rol de jas op tot een kleine rol. Leg de jas onderin je rugzak of 'staand' in het grote vak.

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.