Zeilen of het water op? Check voor je gaat deze jas tips

Staat er een dagje zeilen of varen op het programma? Heerlijk! Zorg er in dat geval wel voor dat je goed voorbereid op pad gaat. Dat betekent niet alleen dat je de boot moet checken of alles het doet zoals het zou moeten of dat je voldoende eten en drinken bij je hebt. Een goede voorbereiding op een lange boottocht of zeiltocht betekent ook dat je wat betreft kleding en jas het juiste item mee moet hebben. Het weer kan immers altijd omslaan - ook op een mooie zomerdag. In dit artikel op Jas.nl lees je alles over jassen die je tijdens het zeilen of varen kunt dragen.

Wat is de ideale outfit voor op de (zeil)boot?

Mensen die regelmatig op de boot zitten, weten dat je kwalitatieve en warme kleding nodig hebt. Hierbij maakt het seizoen niet zoveel uit: op het water is het altijd wat frisser en waait het over het algemeen harder. Daarom is er ook niet één aan te raden outfit dat je moet dragen op de boot; het kan namelijk alle kanten op! Wat in ieder geval belangrijk is, is dat je het niet te koud en niet te warm hebt. Het is dus fijn om in laagjes te werken, zodat je eventueel een laagje uit kunt doen of juist een laagje aan kunt trekken.

Vroeger droeg men altijd van die grote gele regenjassen op de boot. Misschien ken je ze wel. Vissers, zeilers en recreatieve watersporters konden niet zo’n die gele jas. Al gauw bleek dat dit soort jassen de nattigheid wel buiten hielden, maar dat ze totaal niet ademend waren. Daar werd al gauw iets op verzonnen in de vorm van Gore-Tex. Dit ademende materiaal houdt vocht tegen en zorgt ervoor dat je zweet goed wordt afgevoerd. Het perfecte materiaal om boven je kleding te dragen. De lagen eronder zijn ook van groot belang. Werk altijd met het drielagensysteem voor je zeiloutfit.

Drielagensysteem in je outfit op de boot

Het dragen van laagjes zien we in eigenlijk alle outdoorlooks terug. Het is de ideale manier om je lichaam goed op temperatuur te houden. Dit systeem bestaat uit de volgende drie lagen:

 • Onderste laag: de onderste laag is de laag die direct op je huid zit. Deze laag moet ervoor zorgen dat je het niet koud krijgt en lekker droog blijft. Kies het liefst voor een thermo shirt of sweater met een ademend karakter.
 • Middelste laag: de middenlaag zorgt ervoor dat je warm wordt én blijft. Deze laag bestaat uit een goed vest of een trui en een broek. In de zomer of bij warm weer kun je deze laag meestal overslaan. Op een frissere dag is het altijd fijn om kleding voor de middenlaag mee te nemen. Kies voor synthetische kleding zoals een fleece vest of jas.
 • Bovenste laag: de buitenlaag is er om wind en water tegen te houden. Daarom kies je voor deze laag altijd voor een waterdichte jas, zoals een goed zeilpak of een kwalitatieve regenjas. Het is belangrijk dat je je comfortabel genoeg kunt bewegen dus kies voor een soepele stof.

Kortgezegd: is één laag kleding genoeg? Nee, dat bestaat niet. Omdat je te maken kunt hebben met verschillende weersomstandigheden is het altijd een prettig idee om goed voorbereid te zijn. Je kunt altijd een droog reserveshirtje of -vest meenemen zodat je je eventueel om kunt kleden als je toch heel nat geworden bent. Wat betreft de jas is één jas voldoende. Een jas om te zeilen of varen is bedoeld om tegen water te kunnen. Ga in ieder geval altijd voor een kwalitatieve jas, zodat je daar jaren van kunt genieten.

Uit welke jassen kan ik kiezen voor zeilen en/of varen?

Een goede jas om in te zeilen of varen moet dus aan een aantal dingen voldoen. Zo is het ontzettend belangrijk dat de jas waterdicht is. Een beetje nat worden is natuurlijk helemaal niet erg, maar wanneer je nat blijft, krijg je het wel sneller koud. Daarom is het van groot belang dat water niet dóór de jas heen komt. Andere eigenschappen die een goede zeiljas of jas om in te varen moet hebben, zijn onder andere:

  • Winddicht: op de boot kan de wind snijdend zijn. Kies daarom altijd voor een winddichte jas.
  • Capuchon en/of hoge kraag: een jas met capuchon of hoge kraag is heel fijn op de boot. Deze eigenschappen geven je net een beetje warmte wanneer je dat nodig hebt. Ook houden ze harde wind tegen, zodat je hoofd lekker warm blijft.
  • Ga voor een jas met rits, zodat je jas 100% dicht blijft zitten tijdens wat heftiger weer. Veel zeiljassen hebben extra knopen bij de rits voor een dubbele bevestiging.
  • Kies voor een jas met diepe zakken, zowel aan de binnen- als buitenkant. Dat is handig om bijvoorbeeld je telefoon in te bewaren.

Voor het zeilen en varen zijn diverse zeiljassen te koop. Wanneer je liever voor een andere jas wilt gaan die je misschien ook in het dagelijks leven kunt dragen, is het aan te raden om bijvoorbeeld een caban te kopen of een andere jas met dergelijke eigenschappen. Cabans zijn jassen die vroeger veelvuldig op de boot gedragen werden: het zijn waterdichte, warme jassen met een hoge kraag. Ze hielden (en houden!) vissers op de boot warm en droog, terwijl ze ontzettend comfortabel zitten. Het is een ideale jas voor op de boot voor diverse seizoenen.

Ook handig: welke schoenen draag je op de boot?

Nu we toch bezig zijn met een totale look voor op de boot kunnen we het nog net zo goed even over de schoenen hebben. Want welke schoenen draag je nou eigenlijk op de boot? Voor zeilers zijn speciale zeillaarzen en -schoenen beschikbaar. Deze zijn soepel, zitten lekker en zijn speciaal gemaakt voor een dag op het water. Schoenen zitten het lekkerst - maar: deze zijn niet waterdicht. Op een frisse dag is dat misschien niet zo handig. Laarzen zijn daarentegen wél waterdicht. Daarom raden we je aan om op een koude dag te kiezen voor laarzen.

Ook voor andere boottripjes zijn speciale laarzen voor op de boot te koop. Dit is niet per se schoeisel dat je voet warm houdt, maar wel lekker droog. Op een koude dag moet je dus nog wel kiezen voor warme, stevige sokken. In vrijwel alle gevallen kun je kiezen voor goede sportsokken of wandelsokken. Dit zijn meestal ademende sokken die zorgen voor warmte en een goede bloedsomloop in je voeten en de onderkant van je benen.

Zorg voor passende kleding bij je boot

Wat veel beginnende zeilers en schippers niet weten, is dat je je kleding aan moet passen op de boot waarmee je vaart. Dat betekent dat je bijvoorbeeld voor een zwaardboot andere kleding moet dragen dan wanneer je in een kielboot vaart. Neem in beide gevallen altijd een zwemvest mee voor de veiligheid. In het geval van een zwaardboot trek je de volgende items aan:

   • Zwemvest
   • Zeilschoenen
   • Wetsuit (dun in de zomer, dik in de winter)
   • Een muts of pet
   • Optioneel een jas
   • Zeilhandschoenen
   • Optioneel een hangbroek

Beschik je over een kielboot? In dat geval kun je bovenstaand lijstje een beetje aanhouden, maar moet je wel denken aan meer laagjes. Bij een kielboot heb je in ieder geval een onderlaag en middenlaag nodig. Verder zijn de volgende items aan te raden:

   • Een goede zeiljas
   • Zeilbroek
   • Zwemvest of reddingsvest
   • Handschoenen
   • Een pet in de zomer en een muts in de winter

FAQ over het kiezen van een goede outfit om te zeilen en te varen

Heb je nog een vraag over het kiezen van een zeiloutfit? Misschien staat je vraag bij de meest gestelde vragen hieronder. Zo niet; schroom niet om contact op te nemen met Jas.nl.

🖌️ Maakt het uit welke kleur zeilkleding ik kies?

Nee, dat maakt niets uit. Het is wel een fijn idee om op te vallen op het water; helemaal bij slecht weer. Daarom kun je prima voor een fellere kleur gaan.

🧥 Moet een zeiljas lang of kort zijn?

De meeste jassen om in te varen of zeilen vallen net op of boven de billen. Op die manier heb je genoeg bewegingsvrijheid in de boot.

🌊 Moet een zeiljas of jas om in te varen waterdicht zijn?

Niets moet natuurlijk, maar het is wel een fijn idee dat een zeiljas tegen water kan. Op het water heb je immers altijd de kans dat je nat wordt. Een waterdichte jas is vaak ook winddicht; ook dat is wel zo fijn op de boot.

👖 Kun je een spijkerbroek dragen tijdens het zeilen?

Dat kan zeker. Veel mensen dragen een spijkerbroek onder een zeilbroek. Wanneer je dit niet comfortabel vindt kun je natuurlijk een ander materiaal broek dragen.

👩‍👦‍👦 Bestaan er ook zeiljassen voor kinderen?

Natuurlijk is dat er. Er is voor alle leeftijden passende zeiljassen en andere kleding verkrijgbaar. Voor kinderen geldt ook: draag waterdichte en winddichte kleding voor een optimaal avontuur op het water.

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.