Zo gaat de winterjas langer mee

Een winterjas is de trots van je garderobe. Het is dan ook logisch dat je wilt dat je jas zo lang mogelijk meegaat. Maar dan moet je wel weten hoe je het best met de jas kunt omgaan. Zo gelden er bijvoorbeeld specifieke wasregels voor kasjmier en wol. Een paar handige tips, zodat je je warme winterjas van vorig jaar weer kunt aantrekken.

Kasjmier

Wat het labeltje ook zegt, je kunt kasjmier het best met de hand wassen. Laat een teiltje koud water vollopen en mix het met wat baby shampoo. Daarmee blijft de jas lekker zacht en bescherm je deze tegen chemicaliën. Denk er wel om dat je de jas nooit bij de schouders vastgrijpt. Anders rekt het uit en is het blijvend beschadigd. Je kunt de jas dus het best als een soort ‘hoopje’ behandelen.

Heb je de jas schoongemaakt en wil je deze drogen? Dan kun je het deze het best uitgestrekt neerleggen en zachtjes met een handdoek droogmaken. Je kunt het ook in een salade-centrifuge stoppen. Dan is het water er ook direct uit. Uiteraard moet je de centrifuge dan niet op de hoogste stand zetten. Vouw de jas na het wassen en drogen in drieën. Als je dat niet doet, krijg je een lelijke vouwlijn aan de voorkant van de jas, en dat is zonde.

Wol

Pak je de wollen jas in de winter weer uit de kast, dan zit er ongetwijfeld wat troep op. Je kunt de jas het best behandelen met een lint of suède borstel. Hopelijk ben je vorig jaar niet vergeten de jas op houten kapstokken te hangen. Anders kan het zijn dat de jas rond de schouders is uitgezakt. In dat geval is het tijd te kijken naar een nieuwe winterjas.

Een paar vlekken in je wollen jas? Dat is balen. Gelukkig kun je die schoonmaken door wat koud water over de jas te laten vloeien. Dat doe je voorzichtig met wat soda en absorberende doekjes. Het lukt ook met een stukje papier. Wrijf er niet in, want dan wordt de vlek alleen maar erger.

In de wasmachine

Heb je een winterjas die niet van wol of kasjmier is? Misschien staat er op het label dat je je jas in de wasmachine kunt wassen. In dat geval is het belangrijk dat je eerst al het modder, zand en ander vuil van de jas haalt. Sluit alle zakken af, rits de jas dicht en keer de jas binnenstebuiten. Zorg er voor dat de wasmachine helemaal schoon is en vrij is van resten van bijvoorbeeld wasverzachter. Dat kan schadelijk zijn voor de winterjas.

Voeg daarna precies genoeg schoonmaakmiddel toe. Was de jas koud en laat de machine ongeveer twee of drie keer ronddraaien. Doe dat het liefst op een langzame stand. Na die tijd kun je de winterjas drogen. Zet de droger niet op een te warme stand, omdat de stof waarvan de jas is gemaakt anders kan smelten. Voeg 3 tennisballen toe, zodat de veren niet aan elkaar vast gaan zitten. Door je jas op de goede manier schoon te maken, gaat je jas veel langer mee.

We hebben een speciale blog over het wassen van donzen winterjassen. We raden ook aan om dit te lezen als je een donzen winterjas zelf hebt.

Vorige

Winterjassen voor kleine mensen

28 oktober 2017

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.