Zo houd je je outdoorjas mooi

Een outdoorjas heeft net als andere jassen goede verzorging nodig - mits je er voor langere tijd van wilt genieten. Een stevige wandeling of een lekkere frisse fietstocht is immers nog net wat comfortabeler wanneer je dat in een goede outdoorjas doet. Tel daarbij op dat een beetje een kwalitatieve outdoorjas niet goedkoop is en je hebt meerdere redenen om zo'n jas goed te onderhouden. Veel mensen weten echter niet precies hoe ze een outdoorjas moeten verzorgen. Daarom lees je in dit artikel enkele eenvoudige tips waarmee je het optimale uit je outdoorjas kunt halen. Hoe je zo’n jas schoon houdt lees je hieronder. 

Waarom moet je een outdoorjas goed onderhouden?

Er is een aantal redenen op te noemen waarom je een outdoorjas regelmatig moet schoonmaken en onderhouden. De grootste reden is natuurlijk dat je zo lang mogelijk van zo'n jas wilt genieten. Een jas die regelmatig een onderhoudsbeurt krijgt én die op de juiste manier bewaard wordt, gaat over het algemeen veel langer mee dan een jas waar je niet echt naar omkijkt wat betreft onderhoud. De kans is groot dat je aardig wat geld hebt betaald voor een outdoorjas. Hoe zonde zou het zijn om na zo'n investering de jas al snel weg te moeten doen? Voorkom dat door de outdoorjas altijd goed te onderhouden. Bij juist onderhoud hoef je je jas niet elk jaar of om het jaar te vervangen. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

Daarnaast is het goed om te weten dat onderhoud bij zo'n jas écht nodig is, omdat het anders het waterdichte karakter verliest. Dat zit namelijk zo: de meeste outdoorjassen beschikken over een waterdichte of waterafstotende laag. Wanneer je zo'n jas met regelmaat draagt, wordt de waterdichtheid van die laag minder. Door je jas op de juiste manier te onderhouden en opnieuw te impregneren, zorg je ervoor dat de jas waterdicht (of waterafstotend) blijft. Doe je dit niet dan word je binnen de kortste keren nat door een flinke regenbui. Hieronder hebben we een stappenplan voor je gemaakt hoe je je outdoorjas het beste kunt onderhouden. Dit plan kun je aanhouden wanneer je net je eerste outdoorjas hebt gekocht, maar ook wanneer je al langer in dit soort jassen rondloopt.

Stap 1: bereid je jas voor voor het onderhoud

Voordat je begint met reinigen is het goed om te weten dat je de jas moet voorbereiden voor de schoonmaak. Outdoorjassen zijn vaak gemaakt van kwalitatief maar gevoelig materiaal, waardoor je precies moet weten wat je moet doen. Controleer als eerst alle zakken; haal de zakken leeg en rits de ritsen helemaal dicht. Doe ook alle knopen dicht en check de binnenkant van de jas. Daar moet alles ook dicht zitten. Controleer vervolgens je wasmachine: zitten er nog zeepresten in van een vorige was? Maak de wastrommel helemaal schoon - zeepresten kunnen funest zijn voor de jas.

Stap 2: gebruik een speciaal product voor onderhoud

Ga vervolgens aan de slag met een speciaal product voor outdoorjassen. Denk bijvoorbeeld aan Grangers of Nikwax of ga voor een product van HG. Doe vooraf onderzoek welk product het beste te gebruiken is bij jouw outdoorjas. Er zijn wasmiddelen en schoonmaakmiddelen beschikbaar en zelfs 2-in-1 producten. Het wasmiddel is nodig om de jas te reinigen en een schone basis te creëren. Voor een donsjas heb je een ander product nodig dan voor een Gore-Tex outdoorjas - check dus goed welk product je nodig hebt. Kijk direct naar het labeltje in de jas: hoe kun je de jas wassen en op welke temperatuur kan dat?

Stap 3: maak de outdoorjas waterdicht

Na het reinigen van de outdoorjas is het belangrijk om de jas (weer) waterdicht te maken. Door het wassen wordt de waterdichte of waterafstotende laag namelijk minder 'dicht'; iets wat niet heel handig is tijdens een wandeling of fietstocht. Om de jas waterdicht te maken, gebruik je een impregneermiddel. Er zijn verschillende merken producten te verkrijgen. Gebruik dit product direct na het wassen om het beste resultaat te krijgen. Let op: er zijn zelfs enkele wasmiddelen die 2-in-1 zijn, waardoor je jas tijdens het wassen al waterdicht wordt. Dat is ideaal wanneer je weinig werk aan je jas wilt hebben. Controleer wel goed welk product je daar precies voor moet hebben, zodat je zeker weet dat je jas er beter en mooier uit komt.

Stap 4: laat de outdoorjas goed drogen

Tot slot is het van groot belang om de outdoorjas op de juiste manier te laten drogen. Dit is namelijk een belangrijk onderdeel van de grondige onderhoudsbeurt. Een groot deel van de outdoorjassen kun je niet in de wasdroger stoppen. Let altijd op het labeltje in de jas om te kijken of het kan. Vertrouw je het niet? Laat de jas dan drogen op een kledingrek - doe dit het liefst in de buitenlucht. Zorg ervoor dat de jas helemaal droog is voordat je 'm opbergt. Doe je dat niet dan is de kans groot dat de jas niet goed waterdicht is geworden. Dat ga je uiteindelijk zeker merken wanneer je in een flinke regenbui loopt. Kortom: geef het tijd en stop er voldoende energie in om zo optimaal te genieten van een mooie outdoorjas.

Veel gestelde vragen omtrent onderhoud outdoorjassen

Heb je nog een vraag over hoe je een outdoorjas moet onderhouden? Misschien staat je vraag (en antwoord) tussen de volgende veel gestelde vragen. Schroom niet om contact op te nemen met Jas.nl wanneer je vraag er niet bij staat. Onze fashion experts beantwoorden met liefde al je vragen omtrent dit onderwerp.

1. Hoe vaak moet je een outdoorjas wassen?

Zodra je merkt dat je jas minder waterafstotend of waterdicht is dan zou moeten, is het tijd om de jas te wassen. Verder is de frequentie afhankelijk van hoe vaak je de outdoorjas draagt. Zorg in ieder geval voor genoeg onderhoud - op die manier gaat de jas het langst mee. Kijk ook altijd naar het waslabeltje in de jas. Zo weet je zeker wat de jas aan kan. Twijfel je? Zoek dan meer informatie over het wassen van een outdoorjas op voor de zekerheid.

2. Kan ik een softshell jas wassen?

Absoluut. Controleer altijd het waslabel van de jas voor exacte wasinstructies. Op die manier weet je op welke temperatuur je de jas moet wassen en welke producten je eventueel moet gebruiken. Zolang je je softshell jas op de juiste manier wast en onderhoudt, heb je een leven lang plezier van zo’n jas. Dat scheelt je flink wat geld en gedoe.

3. Waar koop ik technisch wasmiddel voor mijn outdoorjas?

Dit soort speciale wasmiddelen koop je bij outdoorshops en soms zelfs bij de lokale drogisterij. Ook online vind je voldoende aanbod op het gebied van technische wasmiddelen en impregneermiddelen. Doe hier altijd goed onderzoek naar -  het is belangrijk om het juiste product te gebruiken. Een verkeerd product kan je jas beschadigen en dat is hartstikke zonde van zo’n mooie en vaak kostbare outdoorjas.

4. Kan ik de outdoorjas ook met de hand wassen?

Natuurlijk kan dat. Sommige mensen vinden het een fijner idee om de jas niet in de wasmachine te wassen, maar gewoon met de hand. Onthoud hierbij wel dat je sommige hardnekkige vlekken er op deze manier niet uit gaat krijgen. Het voordeel van je outdoorjas met de hand wassen is dat je jas geen toeren maakt. Dat is sowieso beter voor een jas binnen deze categorie.

5. Op hoeveel graden moet ik een Gore-Tex jas wassen?

Gore-Tex producten was je op maximaal 40 graden. Gebruik hierbij geen wasverzachters, waspoeders en andere extraatjes. Gebruik ook slechts een beetje wasmiddel om de jas zo mooi mogelijk te houden. Er bestaat zelfs speciaal wasmiddel voor Gore-Tex producten. Het is je geld en tijd zeker waard om daar eens in te duiken, want op die manier zorg je ervoor dat je jas mooi blijft.

Vorige

Wat is de beste jas voor hiken?

8 september 2021

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.