Zo houd je je wollen winterjas in goede staat

Heb je een mooie wollen winterjas aangeschaft en weet je niet hoe je die het beste kunt verzorgen en onderhouden? Het onderhouden van wollen items is helemaal niet zo moeilijk als je denkt. We hebben een aantal tips die hoe je je jas het best kunt verzorgen en er daardoor langer plezier van hebt. Lees dus gauw verder!

Tip 1: Wollen winterjas laten luchten

Luchten in plaats van wassen is veel beter voor je wollen jas en andere wollen kledingstukken. Tenzij er grote vlekken inzitten. Wol is een natuurproduct en bijna volledig zelfreinigend. Schud je wollen items goed uit en laat ze goed luchten. Dit is vaak al voldoende om ze dat frisse gevoel te geven wanneer je ze weer aantrekt. Heb je een wasruimte? Hang je wollen jas daar dan op. De vochtige lucht werkt goed tegen nare geurtjes en vouwen. De badkamer is ook een goede plek voor een luchtbeurt. Draai de warme douche open en laat je wollen items een nachtje luchten in de damp.

Tip 2: Wol wassen

Je winterjas kan vies worden, vlekjes zijn niet altijd te vermijden. Heeft je wollen jas een klein vlekje? Dan kun je volgens de wasvoorschriften, voorzichtig wassen in koud tot lauwwarm water. Laat de jas niet te lang in het water liggen en spoel de resten van wasmiddel of shampoo goed uit. Wat je zeker niet moet doen: wollen producten uitwringen. Leg ze daarentegen in de juiste vorm op een handdoek. Doe dit niet op de verwarming of in de droger. Kasjmier items kunnen eventueel worden gestreken. Plaats altijd een iets vochtige doek tussen het wollen item en je strijkijzer. Zo blijft de wol goed beschermd.

Tip 3: Pluizen tegengaan

Je draagt je wollen winterjas dag in dag uit, je hebt hem al een aantal keer gewassen en hierdoor kan de stof gaan pluizen. Door wrijving op plekken die intensief gebruikt worden zoals de ellebogen, kunnen wolknoopjes ontstaan.Om pluisjes te verwijderen kun je gebruiken maken van een speciale pluizen tondeuse of een pluizenkam. Je moet de wolknoopjes niet los trekken, want dat beschadigd de structuur van de wol.

Tip 4: Zo bewaar je een wollen jas

Je kunt je wollen jas het best liggend bewaren. Moet je hem voor langere tijd opbergen, bijvoorbeeld in de zomer, dan kun je het best je wollen jas even wassen of reinigen voordat je hem opbergt. Met deze stap houd je motten al uit je jas. Je kunt je jas ook op andere manieren tegen motten beschermen. Ze veroorzaken kleine gaatjes in wol en dat wil je natuurlijk voorkomen. Motten houden niet van kruidige geuren als munt, rozemarijn of lavendel. Stop deze kruiden in een klein zakje (of je koopt ze kant en klaar) en leg ze tussen je wollen kledingstukken. Ook kan het helpen om je wollen winterjas en kledingstukken te wikkelen in papier. Hiermee bescherm je ze ook tegen motten rupsen. Deze houden namelijk niet van cellulose, het bestanddeel van papier.

Als je deze tips onthoud en je wollen winterjas goed verzorgd kun je er nog jaren plezier van hebben en kost het je bijna geen moeite!

Volgende

De tien koudste plekken ter wereld

28 oktober 2017

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.