Alles over duurzaamheid bij jassen

Duurzame fashion is de laatste jaren een belangrijk onderwerp geworden. Steeds meer mensen in en buiten Nederland kiezen liever voor mode-items die op een eerlijke en groene manier gemaakt zijn. Wat betreft duurzame jassen heb je vandaag de dag heel wat keuze. Zit je erover na te denken om de overstap naar een duurzame jas of andere fashion te maken? Dan is het wel zo fijn om er eerst wat meer over te lezen. In dit artikel vertellen we je meer over duurzame winterjassen en zomerjassen en alles wat daarbij komt kijken.

Wat zijn duurzame jassen precies?

Grote kans dat je de afgelopen maanden of misschien zelfs jaren meer hebt gelezen en gezien over duurzame fashion. Duurzame mode is een opmars aan het maken, omdat we met z'n allen verantwoordelijk zijn voor wat er op en met de aarde gebeurt. Met duurzame kleding kunnen we de druk op de aarde wat kleiner maken. Dat betekent dat duurzame fashion een verzamelnaam is voor alle kleding, inclusief jassen, die op een verantwoorde manier worden gemaakt zonder dat daarbij schade wordt gericht aan mensen, milieu, dieren en de natuur. Je vraagt je misschien of dat überhaupt mogelijk is, maar het antwoord daarop is kort maar krachtig: ja.

Wist je bijvoorbeeld dat de kledingindustrie een van de meest vervuilende en vooral dier-en mensonterende industrieën van de hele wereld is? Van alle kleding die er wordt gemaakt, is slechts 1% duurzaam. Bij de productie van de overige 99% werkt een groot deel van de makers van die kleding in slechte werkomstandigheden en vaak tegen lage lonen. Ook worden er dieren gebruikt voor het maken van truien, jassen en accessoires en wordt er veel gebruik gemaakt van schadelijke stoffen die uiteindelijk in het milieu terecht komen. Al met al is de kledingindustrie dus niet heel fraai, tenzij je kiest voor een duurzame jas of een duurzame trui. Daar is de productie groener en vooral eerlijker: mensen krijgen een beter loon, de werkomstandigheden zijn goed en er worden weinig tot geen schadelijke stoffen gebruikt.

Hoe herken ik een duurzame jas?

Eerlijk is eerlijk: of iets wel of niet duurzaam is, is misschien lastig te bepalen. Helemaal wanneer je nog maar net nieuw bent in de wereld van de duurzame mode. Over het algemeen communiceren merken zeker over het feit dat zij op een duurzame manier produceren. Dat is immers vaak een belangrijk punt waar mensen juist naar op zoek zijn. Wat grappig is, is dat veel mensen denken dat je een duurzame jas of een ander kledingstuk aan de buitenkant herkent aan het feit of het item duurzaam is of niet. Meestal werkt het zo niet op die manier. Je moet vaak net iets langer zoeken of controleren of een item duurzaam of verantwoord is. Lees daarom altijd uitgebreid de eigenschappen van de jas en/of het merk. Hierbij kun je letten op:

 • Lokale productie: kleding die lokaal gemaakt is, is dus niet gemaakt in grote fabrieken in bijvoorbeeld Aziatische landen.
 • Eerlijke productie: jassen en kleding die onder eerlijke omstandigheden zijn geproduceerd, zijn vaak ook duurzaam. Het is belangrijk om binnen dit segment te kiezen voor een jas die volgens eerlijke productie gemaakt is waarbij er sprake is van goede werkomstandigheden en eerlijke lonen.
 • Steun aan lokale bevolking: kies je toch voor een kledingstuk van een merk dat in het buitenland werkt? Dat kan natuurlijk - let dan wel op de eerlijke productie en omstandigheden en op het feit of de lokale bevolking gesteund wordt op een (vaak financiële) manier.
 • Milieuvriendelijke productie: er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke materialen zonder het gebruik van schadelijke gassen en producten die slecht zijn voor het milieu.
 • Veganistische mode: je kleding wordt op een diervriendelijke manier gemaakt. Dat wil zeggen dat er geen dierlijke producten in je nieuwe jas zijn verwerkt. Een bontjas? Liever niet: ga in dat geval voor een verantwoorde vegan variant.

Hoe shop je een betaalbare duurzame winterjas of zomerjas?

Nu je wat meer weet over duurzame jassen en fashion is het tijd om op zoek te gaan naar duurzame fashion. Hoewel er de laatste jaren dus steeds meer aandacht is voor deze vorm van mode betekent dat (helaas) nog niet dat er massaal keuze is. Gelukkig zijn er wel steeds meer merken, zowel in als buiten Nederland, die duurzame mode produceren. Het enige wat je hierbij moet weten, is dat duurzame kleding en jassen duurder is dan niet-duurzame mode. Dat is logisch, want je betaalt ook voor betere omstandigheden, eerlijke lonen en een verantwoorde werkomgeving. Toch willen we je wat tips geven over hoe je een duurzame jas op een voordeligere manier kunt scoren. Op die manier houd je nog wat extra's over andere (verantwoorde) fashion.

 • Houd de sale in de gaten van duurzame merken. Hierbij zal het je direct opvallen dat er bij duurzame merken en bedrijven minder vaak sale is dan bij andere winkels die fast fashion verkopen. Dat is met een reden: de meeste duurzame merken kiezen voor beperkte oplages waardoor er geen overschot over blijft. Dat is beter voor het milieu. Mocht je toch nog wat items in de uitverkoop vinden dan is dat een extra gelukje! Lees hier meer over slow fashion vs. fast fashion.
 • Kijk of je je kunt inschrijven voor een nieuwsbrief en of daar een kortingscode bij hoort. Veel winkels en merken werken op die manier - meestal krijg je 5% of 10% korting op je eerste aankoop.
 • Koop tweedehands! Veel mensen die dol zijn op duurzame fashion vinden het ook fijn wanneer mode een tweede of zelfs derde leven krijgt. Geef ze eens ongelijk. Er zijn diverse online platformen via waar je je kleding kunt verkopen en kopen.

Voordelen van duurzame jassen

Tot slot willen we je nog meer vertellen over de voordelen van duurzame jassen. Uit bovenstaande informatie weet je waarschijnlijk al wel een beetje wat de voordelen van duurzame mode zijn. Zo is een duurzame jas bijvoorbeeld écht beter voor het milieu - wanneer de jas in ieder geval op een groene en verantwoorde manier gemaakt is. Daarnaast is het beter voor de dieren; er zijn nog te veel merken die gebruik maken van dierenhuid zoals leer of suède. Inmiddels zijn er zoveel vegan alternatieven op dit soort materialen dat je daar volop van kunt genieten zonder dat er dierenleed bij aan te pas komt. Dat is toch wel een wat fijner idee? Andere voordelen van duurzame fashion zijn onder andere:

 • Duurzame mode biedt eerlijke lonen en eerlijke kansen aan mensen. Door te investeren in een duurzaam item zorg je dat er meer vraag komt naar dit soort producten waardoor eerlijke fashion alleen maar uit zal breiden.
 • Een duurzame jas gaat vaak veel langer mee dan een fast fashion jas. Dit ligt vooral aan de manier waarop zo'n jas gemaakt is. Kwaliteit in plaats van kwantiteit staat hierbij voorop en dat is toch juist wat je wilt?
 • Door te investeren in een duurzame jas zorg je ervoor dat er wereldwijd minder kinderen in de kledingindustrie komen te werken.
 • Je kunt bij duurzame kleding vaker een jas op bestelling (naar jouw smaak) bestellen omdat de collecties kleiner zijn.

Vragen over duurzame jassen en kleding

Zie jij de voordelen van duurzame jassen wel zitten? Fijn! Toch kan het zijn dat je nog wat vragen hebt. Hieronder hebben we de meest gestelde vragen en antwoorden omtrent dit onderwerp verzameld. Laat het ons vooral weten wanneer je nog meer vragen hebt.

1. Waarom is de kledingindustrie zo vervuilend?

Heb je even? Er zijn meerdere redenen aan te wijzen waarom de fashion industrie zo vervuilend is. Bij het verbouwen van de grondstoffen die nodig zijn voor het maken van kleding is veel water nodig. Ook wordt er veel kunstmest gebruikt en zijn er schadelijke stoffen (pesticiden) nodig om grondstoffen te laten groeien en te beschermen tegen insecten. Ook het verven van kleding is heel schadelijk: voor zowel de mens als voor de natuur. De resten worden vaak in de natuur gedumpt. Ook de consument is schuldige: wij gooien een jas vaak zo weg als we hem niet meer mooi vinden.

2. Wat zijn synthetische materialen en waarom zijn ze schadelijk?

Niet-duurzame kleding wordt vaak van synthetische materialen gemaakt; dat zijn stoffen die niet van een natuurlijk product zijn gemaakt, maar gewoon door de mens (of een machine) zijn geproduceerd. Een paar voorbeelden: acryl, polyester en nylon.

3. Wat zijn duurzame materialen voor een verantwoorde jas?

Er zijn gelukkig naast synthetische materialen ook veel verantwoorde stoffen waarmee kleding en jassen kunnen worden gemaakt. Denk aan organisch katoen, hennep, bamboe en linnen - stuk voor stuk prachtige stoffen die heerlijk comfortabel aan je lichaam voelen.

4. Welke natuurlijke materialen zijn minder duurzaam?

Er is ook een aantal natuurlijke materialen die minder duurzaam zijn dan veel mensen vaak denken. Zo is wol niet zo duurzaam (tenzij het biologisch of duurzaam wol is), omdat er veel schapen, water en grond voor nodig is. Ook katoen is vaak niet zo duurzaam door de slechte werkomstandigheden voor mensen en de vele schadelijke stoffen die worden gebruikt bij het verbouwen ervan.

5. Is viscose een verantwoord materiaal?

Ja en nee. Viscose is deels synthetisch, omdat het gemaakt is van een half-synthetisch vezel. Daarom is het materiaal niet op alle fronten duurzaam. Wil je dus voor een jas gaan van een materiaal dat sowieso wel verantwoord is? Kies dan liever voor linnen of bamboe.

Volgende

Hoeveel jassen heb je nodig?

27 mei 2021

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.