Gore-Tex wiki: wat is het en hoe werkt de stof bij (regen)jassen?

Wanneer je op zoek bent naar een écht goede outdoorjas die waterdicht en winddicht is dan kom je al gauw uit bij Gore-Tex. De kans is groot dat je al eens van dit materiaal hebt gehoord - menig outdoorliefhebber zweert namelijk bij het gebruik van een Gore-Tex jas. Wat is Gore-Tex eigenlijk precies en wat maakt Gore-Tex precies zo goed? In dit artikel vertellen we je alles over dit soort jassen en lees je meer over de voordelen van Gore-Tex.

Gore-Tex wiki: wat is Gore-Tex precies?

De Gore-Tex betekenis is breed; het is in ieder geval een waterdichte stof die gemaakt is van Teflon. De geschiedenis van Gore-Tex is uiterst bijzonder te noemen. Het waterdichte materiaal werd namelijk per toeval ontdekt. Het was in eerste instantie helemaal niet de bedoeling om Gore-Tex voor bijvoorbeeld jassen en Gore-Tex schoenen te maken. De stof werd in 1969 ontdekt door Bob Gore - zijn vader vroeg hem om toentertijd een nieuw soort stevig loodgieterstape te maken. Bob ging aan de slag en gebruikte  (PolyTetraFluorEtheen), ook wel Teflon genoemd.

Dit materiaal werd namelijk eerder al eens gebruikt als isolatie van elektronica. In zijn zoektocht ontdekte hij dat wanneer je PTFE verhit de strook tot wel acht keer de lengte kunt uitrekken. Dit uitgerekte stuk materiaal bleek onbreekbaar, ontzettend sterk en poreus te zijn. Precies dat is het materiaal dat we nu kennen als Gore-Tex. Het membraan is poreus, waterdicht en houdt wind tegen. Bob bracht de patenten van Gore-Tex onder binnen zijn bedrijf W.L. Gore & Associates; het bedrijf van zijn ouders Bill en Vieve Gore.

Verschillende soorten Gore-Tex

Je kunt Gore-Tex producten naast de reguliere Gore-Tex jassen en producten indelen in twee soorten: GORE-TEX® Pro en GORE-TEX® Active. Gore-Tex Pro producten beschikken over minstens drie lagen; het membraan bestaat uit meerdere lagen ePTFE. De binnenvoering en de bovenstof zijn duurzaam en bieden de perfecte basis voor extreme activiteiten. Dit soort items kunnen jaren worden gebruikt op intensieve basis. Daarnaast komt Gore-Tex Pro in drie soorten: GORE-TEX PRO Most Rugged, GORE-TEX PRO Stretch en GORE-TEX PRO Most Breathable. 

  • GORE-TEX PRO Most Rugged: dit materiaal is het meest robuust van alledrie.
  • GORE-TEX PRO Most Breathable: dit materiaal biedt een hoog ademend vermogen voor intensieve sporten en activiteiten.
  • GORE-TEX PRO Stretch: dit materiaal is stretchy en biedt optimale comfort.

Gore-Tex Active is net als Gore-Tex PRO een drielaags laminaat, maar is veel lichter dan bijvoorbeeld de Gore-Tex Pro. Dat komt omdat het membraan veel dunner is. Producten van dit materiaal zijn ideaal voor ééndaagse activiteiten, zoals wandelingen en fietstochten. Ze zijn licht van gewicht en voelen comfortabel licht aan op je huid.

Waterdichtheid Gore-Tex

Bij Gore-Tex staat waterdichtheid dus hoog in het vaandel. Alle bovenstaande soorten Gore-Tex zijn waterdicht. Toch bestaat er ook één soort Gore-Tex dat juist niet waterdicht is: Gore-Tex Infinium. Waar je de andere soorten Gore-Tex herkent aan een typerend zwart label is er één soort met een wit label en dat is Gore-Tex Infinium. Deze vorm is niet waterdicht - alle jassen en andere producten die onder dit label worden gemaakt, houden dus geen water tegen. Waarom men daarvoor gekozen heeft? Heel simpel; bij dit materiaal staat iets anders namelijk centraal.

Bij Gore-Tex Infinium is draagcomfort namelijk van groot belang. Ook is een optimale ademende werking van dit materiaal van groot belang. Hoewel de meeste producten van Gore-Tex dus 100% waterdicht zijn, is dit een uitzondering op de regel. Wil je het liefst toch gaan voor een waterdicht product? Kies dan voor een Gore-Tex item met een zwart label. Op die manier kun je beide soorten Gore-Tex goed uit elkaar houden.

Voordelen van Gore-Tex: waarom kiezen voor een Gore-Tex jas?

Er is een groot aantal voordelen te vinden aan Gore-Tex. De stof is bijvoorbeeld ontzettend stevig en zal niet snel stuk gaan. Dat is wel een hele fijne eigenschap wanneer je op zoek bent naar een kwalitatieve outdoorjas of regenjas waar je jaren gebruik van wilt maken. Maar: er is nog veel meer. Gore-Tex kent namelijk héél veel voordelen. Wat dacht je van:

  • Gore-Tex is waterdicht en daarmee de perfecte stof voor regenjassen en waterdichte outdoorjassen.
  • Dankzij het poreuze membraan in Gore-Tex gaat er geen warmte verloren, maar wordt zweet en hitte wel op de juiste manier afgevoerd.
  • Gore-Tex heeft een groot ademend vermogen.
  • Gore-Tex gaat over het algemeen langer mee dan outdoorjassen en regenjassen van andere materialen.
  • Je kunt Gore-Tex goed combineren met andere laagjes, zoals fleece of dons om zo gegarandeerd warm te blijven.
  • Gore-Tex is volledig winddicht wat perfect is tijdens een herfstige wandeltocht of een winterse fietstocht.
  • De naden bij een Gore-Tex item zoals een Gore-Tex regenjas of Gore-Tex motorjas zijn waterdicht. Dit in tegenstelling tot de meeste regenjassen.
  • Er is heel veel keuze te vinden op het gebied van Gore-Tex jassen en andere items. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een Gore-Tex broek of Gore-Tex schoenen. Ideaal voor het buitenleven.

Hoe werkt Gore-Tex?

Een Gore-Tex wiki is niet compleet zonder dat je weet hoe Gore-Tex precies werkt. Het membraan, dat stuk opgerekte PTFE, is slechts 0,01 mm dik en bevat ongeveer 1,4 miljard poriën per vierkante centimeter. Dat betekent dat deze poriën ongeveer 20.000 keer kleiner zijn dan een waterdruppel.

Ook zijn ze maar liefst 700 keer groter dan een waterdampmolecuul, waardoor het membraan van Gore-Tex helemaal waterdicht is. Je zweet kan er wel gewoon doorheen - iets wat zo fijn en voordelig aan dit materiaal. Het is dus niet zo gek dat outdoorliefhebbers vaak investeren in zo'n Gore-Tex jas.

Gore-Tex membraan: wat is een ademend membraan?

Even iets meer over het Gore-Tex membraan - want hoe werkt zo'n ademend membraan precies? Een waterdicht én ademend membraan is opgebouwd uit meerdere lagen. De eerste laag is een zachte liner voor de binnenkant, gevolgd door een comfortabele beschermlaag om het membraan af te schermen tegen scherpe onderdelen. Daarna komt het meest belangrijke deel van het mebraan - de daadwerkelijke laag die externe factoren van buiten, zoals weersinvloeden, tegenhoudt, maar transpiratie en vocht van binnenuit (denk aan zweet) doorlaat.

Vervolgens is er nog een beschermlaag om de buitenkant te beschermen. Al met al zijn er dus aardig wat lagen te vinden in zo'n ademend membraan. Het grootste voordeel van dit systeem is dat regen niet door het materiaal heen kan, maar dat je zweet wel wordt afgevoerd. Je blijft dus hoe dan ook lekker droog. Bij Gore-Tex is elk waterdicht syteem met meerdere lagen op deze manier opgebouwd. Per merk of per kledingstuk kan het daadwerkelijke membraan wel ietwat verschillen, maar de basis is dus altijd hetzelfde. 

Eigenschappen Gore-Tex - de wetenschap achter Gore-Tex

Gore-Tex kent dus ontzettend veel voordelen. Samengevat kun je de Gore-Tex eigenschappen in de volgende punten samenvatten:

  • Gore-Tex is 100% waterdicht.
  • Kies je voor Gore-Tex dan kies je voor een jas van ademend materiaal.
  • Gore-Tex voert transpiratie en vocht op een natuurlijke manier af.
  • Het materiaal Gore-Tex houdt wind tegen en is daarom ideaal als materiaal voor een outdoorjas.
  • Gore-Tex kan tegen een stootje en gaat nooit zomaar stuk.
  • Gore-Tex is stretchy en biedt daarom de perfecte pasvorm aan voor verschillende soorten lichamen.
  • Niet onbelangrijk: Gore-Tex is duurzaam. Het materiaal kan heel lang mee met de juiste verzorging.

Waar heb je een Gore-Tex jas voor nodig?

Wanneer je regelmatig naar buiten gaat voor een wandeling, een kampeervakantie of een goede fietstocht dan is een Gore-Tex jas voor jou zeker de juiste investering. Over het algemeen zijn Gore-Tex jassen namelijk iets duurder dan andere outdoorjassen. Dit wordt gezien als een van de weinige nadelen van Gore-Tex. Maar: hier krijg je wel een heleboel kwaliteit voor terug. Dat betekent ook dat je minder snel een nieuwe jas hoeft te halen, waardoor je in verhouding goedkoper uit bent.

Daarmee is investeren in een Gore-Tex jas een hele goede, duurzame keuze. Dat past perfect bij iedereen met een hart voor de natuur. Steeds meer mensen vinden duurzaamheid belangrijk waardoor je met Gore-Tex dus helemaal goed zit. Je kunt een Gore-Tex jas gebruiken voor allerlei activiteiten. We zien het voornamelijk bij wandelaars, kampeerders en andere outdoorliefhebbers, maar natuurlijk kun je ook gewoon een Gore-Tex jas dragen bij een wandeling door de stad.

Andere toepassingen met Gore-Tex

Het zijn niet alleen jassen die beter worden wanneer ze met Gore-Tex vervaardigd zijn. Er bestaan namelijk nog veel meer andere Gore-Tex items dan alleen de Gore-Tex regenjas. Je kunt dus eigenlijk je hele outdoorlook water- en winddicht maken als je dat wilt. Je hebt namelijk ook nog de keuze uit Gore-Tex schoenen; waterdichte wandelschoenen die goed ademen.

Het voordeel van Gore-Tex schoenen is dat de kans op zweetvoeten heel klein is door dit ademende karakter. Ook worden je voeten niet nat tijdens een fikse regenbui. Verder kun je nog kiezen uit Gore-Tex handschoenen, Gore-Tex motorjassen, Gore-Tex wintersportkleding en Gore-Tex fietskleding. De keuze is dus reuze!

Het onderhouden van Gore-Tex

Gore-Tex is dus een ontzettend duurzaam materiaal, waardoor het van groot belang is om bijvoorbeeld je Gore-Tex jas het juiste onderhoud te geven. Alleen op die manier kun je er jaren van genieten! Door de gebruikte technieken in Gore-Tex, zoals het meerlaagse membraan, moet je extra aandacht geven aan de manier hoe je zo'n jas wast of schoonmaakt. Ga altijd voor speciale wasmiddelen waarmee de durable water repellent afwerking blijft bestaan, waardoor de jas waterdicht blijft. Doe je dat niet? Dan wordt de Gore-Tex jas langzaam maar zeker niet meer waterdicht - en dat is zonde.

Volg altijd de wasinstructies op het label aan de binnenkant van je Gore-Tex jas. De meeste producten kun je op 40 graden wassen (met dat speciale wasmiddel!) waarbij je kiest voor twee keer spoelen en zo min mogelijk centrifugeren. Gebruik het liefst geen waspoeder of wasverzachter en vermijd ook altijd wasmiddelen waar vlekverwijderaars of bleekmiddelen in zitten. Dat soort producten zorgen ervoor dat je Gore-Tex jas wordt aangetast. Hang de jas vervolgens aan de waslijn om te laten drogen. In sommige gevallen kun je de jas in de droger doen voor een kort programma. Check hiervoor altijd goed het waslabel.

FAQ Gore-Tex jassen

Heb je een vraag over Gore-Tex jassen? Check dan of je vraag en antwoord in onze meestgestelde vragen hieronder staat. Mocht dat niet het geval zijn dan kun je natuurlijk altijd contact opnemen met de redactie van Jas.nl.

🥶 Kan ik een Gore-Tex jas ook gebruiken voor alledaagse activiteiten?

Natuurlijk kan dat. Houd er wel rekening mee dat Gore-Tex jassen er vrijwel altijd sportief uitzien. Mocht je dus voor een sportieve winterjas willen gaan die goed ademt en wind- en waterdicht is dan zit je met een Gore-Tex jas goed.

🧼 Hoe maak ik mijn Gore-Tex jas schoon?

Gore-Tex producten hebben een onzichtbare durable water repellent (DWR) afwerking. Het is belangrijk om die afwerking goed te onderhouden zodat de jas waterdicht blijft. Gebruik daarvoor een speciaal wasmiddel zoals Grangers Wash & Repel. Daarmee wordt de jas weer goed waterdicht.

🛒 Welke merken verkopen zoal Gore-Tex jassen?

De meeste grote outdoormerken verkopen Gore-Tex jassen. Denk aan The North Face, Fjällraven, adidas, Haglöfs, Pierre Cardin en meer. Op Jas.nl vind je een groot aanbod van dit soort outdoorjassen.

🎨 Uit welke kleuren jassen kan ik kiezen bij Gore-Tex jassen?

Gore-Tex jassen komen in allerlei kleuren, maten en pasvormen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit een opvallende felle kleur, zoals rood of roze of voor een natuurlijke kleur zoals donkergroen.

🎿 Is Gore-Tex ook handig als materiaal voor wintersportjassen?

Jazeker! Gore-Tex wordt zelfs heel vaak gebruikt als materiaal voor winterjassen. Dat is niet zo gek door de vele voordelen van Gore-Tex. Die passen ideaal bij wintersportjassen en accessoires.

Vorige

Linnen jassen: een rijke geschiedenis

17 december 2020

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.