Comfortabel wandelen in een winterjas

Ben jij iemand die met regelmaat wandelt en wil je er ook in de winter er vaak genoeg op uit? Dan is het belangrijk om je zo goed mogelijk hierop te kleden. Je moet bijvoorbeeld de juiste wandelschoenen hebben zodat je flink wat kilometers kunt maken en het is van groot belang dat je een comfortabele wandelbroek draagt. Ook de bovenkleding is erg belangrijk, zoals een trui of shirt van polyester. Wanneer je gaat wandelen kies je voor drie lagen kleding: onderlaag, tussenlaag en bovenlaag. De winterjas fungeert hierbij als bovenlaag!

Winterjas als beschermende bovenlaag

Een goede winterjas is heel belangrijk wanneer je gaat wandelen in de winter. Zo'n jas moet er namelijk voor zorgen dat je warm blijft en dat je comfortabel kunt wandelen. Bewegingsvrijheid is dus enorm belangrijk bij een jas om in te wandelen. Als extra kenmerk moet de jas waterdicht en winddicht zijn, zodat je niet nat en onderkoeld raakt. Winters in Nederland en het buitenland kunnen ontzettend guur en kil zijn. Let er ook op dat de winterjas wel een ademend karakter heeft. Ook in de winter kun je tijdens een stevige wandelen gewoon gaan zweten. Zweet wordt vervelend op het moment dat het niet goed weg kan. Je wordt klam en daarna koud en dan kun je je niet meer goed bewegen.

Daarom is het verstandig om te letten op het soort materiaal van een stevige outdoorjas in de winter. Over het algemeen staat het aangegeven of een jas ademend is of niet. Weet je het niet zeker? Raadpleeg dan altijd even Google. Door het type materiaal op te zoeken, weet je 100% zeker of je voor de juiste stof gaat. Een van de materialen die perfect is voor een wandeljas is softshell. Softshell staat bekend om het comfort en de soepele stof die amper wat weegt. Hierdoor kun je gemakkelijk en comfortabel wandelen zonder dat je last hebt van het gewicht van de winterjas. Ook beschermen dit soort jassen goed tegen regen en wind. Kortom, let op de volgende punten bij een goede wandeljas:

 • De wandeljas moet waterdicht en winddicht zijn, zodat je niet nat en onderkoeld raakt;
 • De jas moet van ademend materiaal gemaakt zijn, zodat je zweet gemakkelijk weg kan;
 • Je moet voldoende bewegingsvrijheid hebben, zodat je comfortabel kunt wandelen;
 • Kies altijd voor een soepele stof die lekker om je lichaam valt;
 • Denk na over een wandeljas met of zonder capuchon. Op winterse dagen met regen is een capuchon erg handig;
 • De jas moet voldoende warmte bieden op een koude winterdag.

Let dus goed op wanneer je winterjassen zoals outdoorjassen of puffy jackets gaat passen. Over het algemeen staat het aangegeven of een jas ademend is of niet. Je kunt als wandeljas ook kiezen voor een softshell jas. Softshell staat bekend om het comfort en de soepele stof dat amper wat weegt. Hierdoor kun je gemakkelijk en comfortabel wandelen zonder dat je last hebt van het gewicht van de winterjas. Ook beschermen dit soort jassen goed tegen regen en wind.

Wandelen in kleur

Wanneer je veel in de natuur wandelt kun je twee kanten op wat betreft de kleur van je wandeljas. Op fietspaden en wandelpaden bij een autoweg in de buurt is het bijvoorbeeld handig dat je zichtbaar bent. Kies daarom bijvoorbeeld voor felgekleurde jassen, zoals een felgele of een felrode winterse wandeljas. Op die manier val je goed op en is de kans kleiner dat er een ongeluk zoals een aanrijding gebeurt. Goed zichtbaar zijn is de meest veilige oplossing.

Ben je echter vooral midden in de natuur te vinden waar bijvoorbeeld alleen een wandelpad of een fietspad te vinden is? Dan kun je kiezen voor jassen in meer basic en aardse kleuren zoals legergroen en donkerbruin. Op die manier val je juist minder op in de natuur en laat dat nou perfect zijn voor wanneer je wilde dieren of vogels wilt spotten! Zorg er dan natuurlijk ook voor dat je winterjascombinatie met sjaal, muts en andere accessoires in dezelfde rustige kleuren is.

Veilig wandelen in de natuur

Ga je wandelen in de winter dan betekent dat dat de dagen minder licht zijn. Het is daarom des te belangrijker om in dit seizoen goed voorbereid op pad te gaan. Op fietspaden en wandelpaden bij een autoweg in de buurt is het bijvoorbeeld aan te raden en handig dat je goed zichtbaar bent. Kies daarom bijvoorbeeld voor een wandeljas in een felle kleur, zoals een felgele of een felrode winterse wandeljas. Op die manier val je goed op en is de kans kleiner dat er een ongeluk zoals een aanrijding gebeurt. Goed zichtbaar zijn is de meest veilige oplossing. Dit kun je ook doen met jassen met reflectiestickers of een veiligheidshesje. Alles voor optimale veiligheid tijdens je wandeling.

Wandel je voornamelijk in de natuur waar bijvoorbeeld alleen een wandelpad of een fietspad te vinden is? Dan kun je kiezen voor jassen in meer basic en aardse kleuren zoals legergroen en donkerbruin. Op die manier val je juist minder op in de natuur en laat dat nou perfect zijn voor wanneer je wilde dieren of vogels wilt spotten! Zorg er dan natuurlijk ook voor dat je winterjascombinatie met sjaal, muts en andere accessoires in dezelfde rustige kleuren is. Wanneer je niet in de natuur komt om dieren te spotten is het wel zo prettig om op te vallen voor andere wandelaars en fietsers. Al is dit alleen al om hen een fijner gevoel te geven. Wat kun je dus doen om zelf veilig op pad te gaan?:

 • Zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent. Dit kan met behulp van een wandeljas in een felle kleur.
 • Trek een veiligheidsjasje aan of kies voor reflectielampjes of reflectoren op je jas.
 • Draag lampjes op de voorkant en achterkant van je jas of tas.

Meer tips om veilig naar buiten te gaan 's avonds of met donkerder weer lees je in dit artikel. Ga je een berg beklimmen? Kies danvoor de juiste jas!

Ga goed voorbereid op pad

Tot slot is het natuurlijk aan te raden om goed voorbereid op pad te gaan. Dat betekent niet alleen dat je moet zorgen voor de juiste wandelkleding en opvallende details, maar ook voor andere zaken. Let bijvoorbeeld ook op dat je voldoende eten en drinken meeneemt. Misschien ben je geneigd om in het koude seizoen minder te drinken dan wanneer je bijvoorbeeld in de zomer gaat wandelen. De meeste mensen hebben in de winter minder het gevoel van dorst. Toch is het ontzettend belangrijk om met zo'n lichamelijke inspanning voldoende te drinken. Dat geldt ook voor eten: neem wat tussendoortjes mee of maak een stop bij een café of restaurant. Na een welverdiende pauze kun je weer vol energie op pad.

Omdat het weer in de winter binnen no time om kan slaan, is het verstandig om vooraf te checken wat het weer een beetje gaat doen. Staat er regen of sneeuw op de planning of gaat het heel hard waaien? Laat altijd iemand weten dat je op pad gaat en waar je gaat wandelen. Mocht er iets zijn of gebeuren dan weet men in ieder geval waar je bent. Daarom is het ook aan te raden om altijd een telefoon mee te nemen zodat je bereikbaar bent en zodat je zelf mensen kunt bereiken. In sommige natuurgebieden heb je geen bereik, maar wandel je even verder en je zult zien dat je kunt bellen of appen. Kortom:

 • Zorg voor een goede voorbereiding en neem voldoende eten en drinken mee.
 • Laat altijd iemand weten dat je gaat wandelen en waar je gaat wandelen.
 • Neem een telefoon mee zodat je bereikbaar bent en zodat je anderen kun bereiken wanneer dat nodig is.

FAQ veilig en comfortabel wandelen in een winterjas

Heb je nog een vraag over veilig wandelen in de winter? Misschien staat je vraag en antwoord hieronder in onze meest gestelde vragen. Mocht je toch nog een andere vraag hebben, neem dan contact met ons op.

❄️ Hoeveel lagen draag ik onder mijn winterjas tijdens het wandelen?

Kies altijd voor minstens twee lagen onder je wandeljas. Op die manier kan je zweet goed worden afgevoerd. Ook kun je zo een laag aan- of uittrekken wanneer je het te warm of te koud hebt.

🧥 Welke winterjassen zijn geschikt om in te wandelen?

Veel winterjassen zijn geschikt om in te wandelen, mits ze aan bovenstaande eigenschappen voldoen. Een goed voorbeeld is een gewatteerde jas, een softshell jas of een parkajas.

🌻 Zijn er ook wandeljassen voor de zomer te koop?

Jazeker. Ook in de zomer kan het soms fijn zijn om een jasje bij je te hebben. Kies altijd voor een dun, lichtgewicht jasje zoals een sportjack of een softshell jas voor een wandeling in het warmere seizoen.

👦 Moeten kinderen ook een speciale wandeljas aan tijdens het wandelen?

Dat kan, maar hoeft niet. Kinderen zweten nog op een andere manier. Vanaf je puberteit ga je meer 'last' krijgen van je zweet. Daarom kan een kind prima in een gewone jas of trui lopen, mits hij of zij hier comfortabel in kan bewegen.

🌈 Welke kleur jassen worden aangeraden om op te vallen in de winter?

Ga je er op een donkere dag op uit dan is het aan te raden om op te vallen. Kies bijvoorbeeld voor een felrode, gele, groene of blauwe jas. Ook andere felle kleuren zoals paars, oranje en roze zijn ideaal in het donkere seizoen.

Vorige

Dunne winterjassen voor heren

12 februari 2018
Volgende

Dunne winterjassen voor dames

24 februari 2018

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.