Hoeveel jassen heeft mijn kind nodig?

Sommige mensen hebben kasten vol kleding en jassen. Hoe handig en leuk het ook is om af te kunnen wisselen, moet je weten dat een gemiddeld persoon helemaal niet zó veel kleding nodig heeft. Uiteraard is er een verschil te zien in wat je nodig hebt en wat je leuk vindt - maar zouden we kijken naar wat functioneel is dan zul je zien dat dat veel minder kleding is dan je misschien dacht. Hoe zit dat eigenlijk met jassen, en dan met name met jassen bij kinderen? Hoeveel jassen heeft een kind gemiddeld nodig? We gingen op onderzoek uit.

Hoeveel winterjassen heeft je kind nodig?

Kijken we bijvoorbeeld naar het koude seizoen dan weten we als geen ander hoe lekker het is om een goede winterjas te hebben. Ook kinderen hebben belang bij een lekkere warme winterjas. Let er hierbij ook op dat je kiest voor een winterjas die comfortabel zit - bewegingsvrijheid is heel belangrijk bij kinderen. Ze moeten zich wel vrij kunnen bewegen in een dikke jas voor de winter. Van al dat spelen, rennen en ravotten wordt zo'n jas snel vies. Dat geeft niets; dat hoort erbij als je kind bent. Een jas kun je gelukkig ook gewoon wassen, maar wat moet je doen als je daar geen tijd voor hebt en je kind toch een schone jas aan wilt laten trekken?

Heel logisch: zorgen dat er nóg een jas beschikbaar is. De meeste kinderen hebben daarom twee winterjassen of in ieder geval één dikke jas en een iets dunnere tussenjas. Daarmee kunnen ze afwisselen wat wel zo prettig is als de jas een keer vies of nat is. In de winter gebeurt dat nogal eens met al die regen- en sneeuwbuien. In zo'n geval is het wel een fijn idee om iets achter de hand te hebben toch? Daarom raden we je aan om twee winterjassen (of één winterjas plus één tussenjas) te hebben zodat er altijd een jas beschikbaar is. Veel mensen kiezen voor één nettere jas en één winterse speeljas. Dat is ideaal!

Hoeveel zomerjassen heeft een kind nodig?

Bij de zomerjassen ligt het net even anders. Over het algemeen is de zomer een seizoen waarin je weinig jassen draagt. Op frisse zomerse ochtenden of avonden is het wel een fijn idee om een zomers jasje te hebben. Denk bijvoorbeeld aan een goed spijkerjasje of een sportief bomberjack. Toch hoef je niet per se meerdere jassen te hebben, zoals bij een winterjas wel aangeraden wordt. Waarom dat zo is? Heel simpel: wanneer een zomers jasje in de zomer een keer nat wordt van de regen of vies wordt van het buitenspelen dan kun je je kind alsnog een trui of vest aantrekken als het een beetje fris is. Dat is voldoende om het lekker warm te hebben.

Het hebben van twee jassen voor de zomer is dus absoluut niet nodig, mocht je daar twijfels over hebben. Natuurlijk kun je er wel voor kiezen om twee jasjes voor je kind te kopen. Veel mensen vinden het bijvoorbeeld fijn om een net jasje te hebben voor etentjes of verjaardagen (denk aan een leuke blazer of een andere nette jas) en om een meer casual jasje te hebben voor de gewone frisse dagen. Voel je echter niet verplicht - het ligt er maar net aan wat je budget is en of je het zelf nodig vindt dat je kind meerdere zomerse jassen heeft. Ga hierbij vooral af op je eigen gevoel.

Hoe zit het precies met tussenjassen?

Tot slot is er nog een categorie waar je misschien wat meer over wilt weten: tussenjassen. Naast een dikke winterjas en een goede zomerjas is een tussenjas voor de herfst en de lente ook meer dan prettig te noemen. Onze tip? Ga voor een waterdichte tussenjas, zoals een gewatteerde regenjas. Dit soort jassen zijn ideaal in Nederland, aangezien het hier best nog wel eens flink kan regenen. Op die manier hoef je niet én een regenjas én een tussenjas aan te schaffen. Tegenwoordig vind je heel wat leuke regenjassen in allerlei vrolijke kleuren, dus wat dat betreft zit je helemaal goed bij je kids. Ga bijvoorbeeld voor een felgele regenjas of kies voor een rode waterproof parkajas.

Over het algemeen is één tussenjas genoeg. Je kunt een dikkere tussenjas ook gewoon als winterjas gebruiken. Met bovenstaande informatie kun je voor jezelf wel een beetje nagaan hoeveel jassen kinderen gemiddeld hebben. De meeste kinderen hebben drie of vier jassen - natuurlijk met uitzonderingen daargelaten. Je zult altijd kinderen hebben die meer jassen hebben, evenals kids die twee jassen hebben; één voor de zomer en één voor de winter. Je kunt gelukkig ook veel combineren met dikke truien, dus wat dat betreft zit je zelfs met twee jasjes helemaal goed.

Vragen over het aantal kinderjassen

Misschien zit je na het lezen van dit artikel alsnog met enkele vragen over hoeveel jassen een kind nodig heeft. Dat kan natuurlijk altijd. Daarom hebben we hieronder enkele veel gestelde vragen met antwoorden voor je verzameld. Schroom niet om contact met ons op te nemen wanneer je toch nog een andere vraag hebt.

1. Welke kleur jas past het beste bij mijn kind?

Dat verschilt uiteraard per kind. Het ene kind heeft een specifieke voorkeur, terwijl het andere kind dat niet zoveel uitmaakt. Een 'basic' kleur, zoals blauw, geel of rood, doet het eigenlijk altijd wel goed. Je combineert deze kleuren gemakkelijk met denim en andere kleurtjes.

2. Hoe weet ik of ik de goede maat jas heb?

Over het algemeen geldt dat je van een winterjas altijd één maat groter moet kopen dan de maat van de kleding. Heeft je kind bijvoorbeeld maat 134 van een trui? Dan moet je voor de jas kijken naar een maat 140. Dat is handig omdat je kind er dan nog een dikkere trui onder kan dragen. Voor volwassenen geldt deze regel ook.

3. Wanneer is een kinderjas aan vervanging toe?

Dat zie je meestal wel aan de jas. Als je kind uit de jas gegroeid is, is je kind echt toe aan iets nieuws. Ook wanneer een jas enorm versleten is, kun je kijken naar een nieuwe. Een gaatje of vlek hier en daar geeft natuurlijk niet - kinderen spelen, rennen en ravotten dus een jas zal nooit heel lang mooi blijven.

4. Hoe kies ik de juiste jas voor mijn kind?

Kijk vooral naar de maat van je kind, hoe snel hij of zij groeit en wat hij of zij leuk vindt. Er zijn inmiddels zoveel soorten jassen te koop dat er voor iedere smaak en ieder budget wel iets te vinden is. Ga bijvoorbeeld samen met je kind online of offline op zoek en laat hem of haar meekijken. Samen komen jullie sowieso tot een mooi resultaat.

5. Is een kinderjas in een felle kleur een goed idee?

Ja hoor, waarom niet? Voor veel kinderen is dat juist wel handig - dan vallen ze lekker op. Het kan natuurlijk zijn dat je zelf liever naar de modekleuren kijkt. Maakt je dat echter niets uit dan kun je zeker voor een felle kleur gaan.

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.