Jassen voor ouderen

Ouderen mogen zich een stuk losser kleden en dat geldt zeker ook voor de winterjas.Bent u een dagje ouder? En moet u daarom oubollige kleding aan? Die tijd is wel al aardig voorbij. Tegenwoordig verwacht niemand meer dat ouderen per se in ouderwetse kleding lopen, ook de weerbaarheid speelt een rol. Ouderen mogen zich een stuk losser kleden en dat geldt zeker ook voor de winterjas.

Koud? Trek een winterjas aan als je naar buiten gaat

Is het mogelijk om echt ziek te worden van kou? Een tijdlang noemden Nederlanders het een fabeltje. Het lichaam raakt daadwerkelijk te veel warmte kwijt door warm bloed naar de neus en de keel te sturen. Het bloed koelt af. Als het lichaam sterk afkoelt door de kou buiten, stuurt het lichaam minder bloed naar de neus en de keel om niet nog meer warmte te verliezen. In het bloed zitten belangrijke afweerstoffen tegen virussen. Daardoor heeft u een verminderde weerstand en een grotere kans op ziekte.

Een winterjas houdt u natuurlijk warm. Fijn om toch even op boodschap te gaan terwijl het koud is. Maar dat is niet genoeg om fit te blijven. Door de kou krijgen ouderen last van een slechte doorbloeding. Daardoor kan u last krijgen van koude handen en voeten. Wie in beweging blijft, kan die problemen voorkomen.

Een kwartiertje tot een halfuurtje buiten actief bewegen is goed voor de spieren, botten en organen. U zou ervoor kunnen kiezen een jas te kiezen die warm is, maar goed ademt. Daarin kunt u dan sporten. Dat zijn de zogenaamde ‘buitensportjacks’. Overtollig zweet kan dan worden afgevoerd via kleine gaatjes. Zo wordt u niet nat van uw eigen zweet. Overigens kan niet al het zweet worden afgevoerd, maar wel veel.

Een warme jas aantrekken/kopen

Het is belangrijk vooral te kiezen voor een lekker warme winterjas. De lichaamstemperatuur is lastiger op peil te houden naarmate u ouder wordt. Waarschijnlijk had de vijftigplusser het eerder nooit zo koud. Er was altijd een goede balans tussen warmteverlies en warmteproductie. Nu kan het nog wel eens voorkomen dat u het erg koud heeft. In de wintermaanden wordt dat vaak alleen maar erger.

De boodschap is duidelijk: kies voor een warme, maar mooie winterjas. Wie niet per se in een dikke jas wil lopen, kan er voor kiezen meerdere laagjes over elkaar te dragen. Op die manier houdt u de warmte vast, zonder het erg warm te krijgen. Een voordeel van laagjes is dat u ook een laagje uit kunt doen als u het toch te warm krijgt.

Enorme keuze
Tegenwoordig is de keuze voor een winterjas enorm. Of u nu kiest voor een chique jas of een jas voor in de vrije tijd. Er is altijd een jas waarin u zich comfortabel voelt. Waarmee u opvalt, of juist niet. Uiteindelijk gaat het erom dat u een winterjas kiest die bij u past. Zie het als een cadeautje.

Zoeken
Ouderen zoeken op een andere manier dan jongeren. Jongeren gaan het internet op, klikken door de website heen en slaan leuke jassen op. Dat gaat bij ouderen niet zo. Dat zijn te veel handelingen, zonder een direct doel te hebben. Ouderen zien anderen in een winterjas en denken: “Zo’n jas wil ik ook wel. Dat past bij mij.” Dan begint de zoektocht.

Gelukkig is Jas.nl heel logisch ingedeeld: wij hebben grote, heldere koppelingen op de website. Dames- en herenjassen hebben ieder een aparte categorie gekregen. Klik op bijvoorbeeld ‘Dames’. U ziet dan links ‘Prijzen’, ‘Maten’, ‘Kleuren’, ‘Merken’ en ‘Webshops’. U kunt dan zelf kiezen hoeveel de jas mag kosten, in welke maat of kleur de jas moet zijn, of van welke webwinkel.

Grenzen
Er is niets mis met het dragen van kleding waarin u zich goed voelt. Anno 2014 mag u er sportief bij lopen. Zelfs een spijkerjas mag. Maar er zijn wel grenzen. Net als voor jongeren is het belangrijk rekening te houden met de bouw van het lichaam, de proporties en de kleurcombinaties.

De meeste ouderen kunnen beter gaan voor kleding (en dus ook jassen) met iets meer volume. Kies voor een jas die niet te ouderwets is, maar met smaak gekozen. Een maatje meer? Ook dan hebben we advies op maat.

Lange jas? Of juist niet?

Wat bij u past, hangt af van hoe er u uit ziet: hoe lang bent u? Heeft u een maatje meer, of juist niet? Ouderen die nog van volle lengte zijn, dragen vaak lange jassen. Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan een quilt. Elegant en het legt nadruk op de lengte van het lichaam. Inderdaad, zelfs een jas met een (nep)bontkraagje mag.

Laten we eerlijk zijn: na uw vijftigste behoudt u waarschijnlijk uw lengte niet meer. Dat is helemaal niet erg, maar het is wel iets om rekening mee te houden bij het kiezen van een winterjas. Kies voor een jas die minder lang is. Dan lijkt u langer in de jas.

Vorige

Winterjassen voor studenten

28 oktober 2017
Volgende

In de zomer op wintersport in Oostenrijk

28 oktober 2017

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.