Kun je beter een duurzame of een goedkope winterjas kopen?

Is het beter om een goedkope winterjas te kopen of een duurzame winterjas? Eigenlijk weten we maar heel weinig over eerlijke, duurzame mode. Maar één ding staat vast: een duurzame winterjas is schreeuwend duur. Niemand kan zo’n jas betalen en de goedkopere duurzame jassen zijn waarschijnlijk lelijk. Dat deze vooroordelen niet waar zijn, legt Jas.nl uit. Daarnaast wegen we de voordelen van een goedkope jas en van een duurzame jas tegen elkaar af.

Wanneer is een winterjas duurzaam?

Het woord ‘duurzaam’ kent vandaag de dag twee betekenissen: dat deze lang meegaat en dat deze op een ‘eerlijke’ manier is gemaakt. Dat houdt in dat bij de productie van de winterjas rekening is gehouden met het milieu en met de mensen die aan de jas hebben gewerkt. Boeren krijgen bijvoorbeeld een goede prijs voor hun grondstoffen, terwijl naaisters een eerlijker loon krijgen. Daarnaast wordt kinderarbeid uitgebrand. Wil jij meer weten over hoe jij dit kunt tegengaan? Lees dan deze pagina.

Wat kost een duurzame winterjas?

Of een duurzame winterjas duur is, hangt geheel af van wat je wilt uitgeven aan een winterjas. Dat geldt niet alleen voor duurzame jassen, maar voor alle winterjassen. Over het algemeen is een duurzame winterjas niet (veel) duurder dan een winterjas die niet duurzaam is. Een duurzame winterjas heb je al vanaf 80 euro. Een duurzame winterjas gaat langer mee omdat de jas vaak van hogere kwaliteit is. Dat houdt in dat je niet ieder jaar een nieuwe jas hoeft te kopen. Daardoor spaar je veel geld uit. Als je het geld dat je uitspaart aftrekt van de aanschafprijs, zul je zien dat een duurzame jas onder de streep goedkoper is dan een winterjas met een lage aanschafprijs.

De voordelen van een duurzame winterjas

Kies meteen voor een jas die je mooi vindt en waarvan je denkt nog jaren plezier te hebben. Dat wil niet zeggen dat je niet mag meedoen aan trends, maar het wil wel zeggen dat je voor een jas kiest die iets tijdlozer is. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld een trenchcoat of een parka. Deze winterjassen zijn klassiekers en áltijd in de mode.

De afgelopen twintig jaar zijn deze modellen winterjassen nooit uit het straatbeeld verdwenen en wij denken niet dat dit in de komende vijf jaar zal veranderen. Door te kiezen voor een dergelijke jas hoef je de komende vijf jaar geen andere te kopen. Dat is enorm duurzaam, want de beste manier van duurzaam zijn is niets kopen.

Kiezen voor een tweedehands winterjas

Een andere optie is kiezen voor een tweedehands winterjas. Misschien is er nog iemand binnen je familie- en kennissenkring die een winterjas overheeft. Daarnaast zijn er natuurlijk talloze kringloopwinkels en tweedehandssites. Het hergebruiken van een jas is niet vies: daar hebben we wasmachines voor. Wie een tweedehands jas toch niet zo ziet zitten, kan het beste letten op de merken van winterjassen. Op de websites van deze merken staat vaak welke keurmerken zij voeren en aan welke gedragscodes zij zich houden.

Toch kiezen voor een goedkope jas? Wil je toch kiezen voor een goedkope jas? Dan is het goed je te realiseren dat duurzaamheid begint bij jezelf. Ook met een goedkope jas kun je duurzaam omgaan. Zoals eerder gezegd: kies voor een jas die jaren mee kan. Die zijn er ook zeker in het lagere prijssegment te vinden. Zit je over een jaar te denken aan het kopen van een andere jas, verkoop deze dan tweedehands, geef deze aan een liefdadigheidsinstelling of besluit om toch de huidige jas te houden en deze op te pimpen. Iedereen kan duurzaam leven, zonder veel geld kwijt te zijn!

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.