Lekker golfen? Pas je outfit en jas aan op het weer

Een middagje op de golfbaan staat garant aan een aantal uren plezier. Tijdens zo’n sportieve activiteit is het van groot belang om er stijlvol en netjes uit te zien. Dat hoort toch een beetje bij de etiquette van het golfen. Hoewel niet iedere golfbaan strenge regels heeft omtrent kleding is het altijd aan te raden om op te zoeken wat de desbetreffende baan waar je gaat golfen hanteert. Maar: hoe weet je nou wat je in welk seizoen moet dragen op de golfbaan? Je leest het in dit artikel op Jas.nl.

Wat mag wel en wat mag niet wat betreft golfkleding?

Voordat we naar de verschillende seizoenen kijken wat betreft golfkleding is het goed om te weten dat verschillende golfclubs verschillende regels hebben omtrent de kleding. Het beste is om voordat je vertrekt even te kijken of er regels zijn bij de golfclub waar je naartoe gaat. En zo ja; wat die regels precies zijn. Je zult zien dat er steeds meer golfclubs zijn waar nette doch comfortabele kleding geaccepteerd wordt. De meeste clubs doen niet (meer) heel moeilijk. Let op: er zijn nog steeds golfclubs die waarde hechten aan een bepaalde etiquette. Het is dus aan te raden om eerst even de website van de golfclub op te zoeken en te kijken hoe zij hier in staan. Als je niets kunt vinden, kun je er altijd nog even heen bellen.

Mocht je dus van plan zijn om golfkleding aan te schaffen, kijk dan in ieder geval naar de meer nette collecties. Je hoeft echt geen polo of blouse te dragen, maar een beetje netheid wordt over het algemeen wel gewaardeerd. Dat betekent dus dat je het niet te bont moet maken. Draag bijvoorbeeld geen trainingspak of een heel kort broekje op de golfbaan. Ook een grote slobbertrui of een jeans met gaten is niet heel netjes op de golfbaan. De meeste mensen weten wel een beetje wat je moet dragen tijdens het golfen. Hieronder geven we enkele voorbeelden voor verschillende seizoenen.

Deze golfoutfit draag je in de warme seizoenen: korte mouwen en lange of korte broeken

Ga je bijvoorbeeld in de lente of zomer op golfavontuur dan is het verstandig om kleding aan te schaffen die in verschillende temperaturen goed te dragen zijn. Denk bij de heren bijvoorbeeld aan een polo met kraagje en korte mouwen. Deze kun je heel goed dragen op een nette jeans of een chinobroek. Is het heel lekker warm dan kun je ook zeker voor een korte broek gaan. Kies het liefst voor een bermuda die net boven de knieën komt. Ga wat betreft jasje voor een net colbert, een lichtgewicht en of voor een waterdichte bomber. Om de look af te maken worden speciale golfschoenen met noppen gedragen. In de schoenen moeten altijd sokken worden gedragen.

Kijken we naar wat vrouwen in de lente op de golfbaan dragen, dan zien we eigenlijk een goede match met wat de heren dragen. Dat is in de golfwereld sowieso het geval: vrouwen dragen vaak een nette broek of een pantalon. Dat beweegt net iets fijner op de baan. Hierbij is een korte broek overigens ook zeker geschikt. Sommige zomerse dagen kunnen zó warm zijn dat een lange broek veel te heet is. Wat ook fijn is in de lente is om een golfrokje te dragen - mits deze niet te kort is. Een te korte rok is absoluut not done op de golfbaan. Daarboven dragen zij een polo of een blouse, het liefst met een kraag. Mocht het een frisse lentedag zijn dan kun je bij die look een vest of een sportief jasje dragen voor wat extra warmte. Ook voor de dames geldt: draag speciale golfschoenen met noppen en draag sokken.

Deze golfoutfit draag je in de koude seizoenen: pully’s, speciale laarzen en handschoenen

Wat zo fijn is aan in de winter golfen is dat het vaak een stuk rustiger op de baan is. De golfbaan is weliswaar wat harder en de kans dat je het zelf fris krijgt is aanwezig. Maar: draag je de juiste golfkleding in de winter dan is er niets aan de hand. Voor de heren betekent dat dat je in ieder geval een goed winddicht golfjack aan moet schaffen. Het liefst is zo’n jas ook waterdicht én ademend. De meeste kwalitatieve golfjacks zijn gemaakt van een stretchy stof zodat je goed kunt bewegen. Daaronder draag je een gewoon shirt en een thermoshirt voor extra warmte. Er zijn speciale golfbroeken te koop evenals comfortabele golflaarzen. De belangrijkste eigenschap van die laarzen is dat ze waterdicht moeten zijn.

Voor de vrouwen geldt vrijwel hetzelfde als voor de heren bij het golfen in de winter. Zorg ervoor dat je lekker warm blijft en je zult ongetwijfeld een fijn potje golfen beleven. Draag daarom een warme jas, een paar laagjes (met kraag) en eventueel een sjaaltje en een muts. Wat ook heel prettig kan zijn, is het dragen van handschoenen. In zowel de herfst als de winter kunnen je handen al gauw erg koud aanvoelen. Ga ook voor speciale golflaarzen of golfschoenen waarin je goed kunt bewegen en waarin je voeten lekker warm blijven. Voor veel mensen geldt dat wanneer de voeten en het hoofd niet afkoelen de rest van het lichaam ook op temperatuur blijft. En onthoud: zorg ervoor dat je outfit matcht bij de golfclub waar je naartoe gaat.

Wat is golfkleding zonder etiquette?

In je zoektocht naar een fijne golfbaan zul je ongetwijfeld een baan tegenkomen waar geen bepaalde etiquette wordt gehanteerd. Zoals we hierboven beschreven, moet je er niet vanuit gaan dat dat betekent dat je hetzelfde kloffie kunt dragen dat je draagt wanneer je een avondje thuis op de bank gaat relaxen. Je mag dus best een beetje moeite doen. Belangrijk is om kleding te dragen waarin je je comfortabel voelt. Een gewone nette spijkerbroek of een denim shorts mag zeker, maar je moet jezelf afvragen of je dergelijke items comfortabel genoeg vindt om in te golfen.

Dit geldt ook voor gewone shirts en zelfs voor ‘gewone’ polo’s. Een golfpolo is namelijk speciaal gemaakt voor de sport. Natuurlijk snappen we het helemaal wanneer je niet een complete golfoutfit hebt klaarliggen wanneer je voor de eerste keer gaat golfen. In dat geval is het geen probleem om een effen shirt of een gewone polo te dragen. De stelregel is: houd het vooral rustig en draag waar kan een beetje nette kleding. Op die manier kan het nooit misgaan en kun jij een lekker balletje slaan op de golfbaan! Let op: speciale golfschoenen zijn vrijwel overal verplicht. Dit heeft te maken met de golfbaan die zo goed mogelijk in stand moet blijven. Dergelijke schoenen moeten beschikken over spikes en een duidelijk profiel. Zo beschadig je de baan zo min mogelijk.

FAQ omtrent golfkleding voor verschillende seizoenen

We kunnen ons voorstellen dat je nog een paar vragen hebt omtrent de best passende kleding op de golfbaan. Daarom hebben we hieronder de meest gestelde vragen voor je verzameld. Mocht je vraag er niet bij zitten? Neem dan gerust contact met ons op!

🎨 Welke kleuren kan ik wel of niet dragen op de golfbaan?

Het maakt niet zoveel uit welke kleuren kleding je draagt tijdens het golfen. Het is in ieder geval belangrijk om niet té opvallend te zijn. Dat betekent geen rare prints, opvallende kleurcombinaties of niet-matchende kleuren. Ga voor veilig en kies voor rustige effen kleuren.

👦 Is er voor kinderen ook een etiquette wat betreft golfkleding?

Golfen wordt alsmaar populairder onder kinderen. Ook zij worden geacht om nette kleding te dragen. Bij een golfbaan met etiquette betekent dit een polo met kraag. Bij de meeste plekken is een basic sportshirt vaak ook helemaal prima.

🧦 Wat voor sokken draag je bij het golfen?

Sokken zijn verplicht bij het golfen. De regel hierbij is dat je sokken draagt die in ieder geval tot over de enkel komen. Vroeger waren sokken tot de knieën zelfs verplicht. Dat is nu gelukkig niet meer zo.

🧢 Mag ik een pet dragen tijdens het golfen?

Je mag een pet dragen tijdens het golfen. Tijdens een zonnige dag is dat wel zo prettig. Let op: wanneer je een clubhuis betreedt, word je geacht om de pet af te doen.

🩳 Hoe lang mag de korte broek zijn die je bij het golfen mag dragen?

Tijdens warm weer is het heel fijn om een korte broek te dragen. Deze broeken mogen tot net boven je knieën komen, niet korter. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. Leuk weetje: professionele golfspelers dragen nooit een korte broek.

Volgende

Op zoek naar een zakelijke jas?

20 augustus 2020

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.