Tips om je donsjas goed te onderhouden

Een goede bondjas hebben neemt héél veel voordelen met zich mee. Het is namelijk niet alleen de ideale winterjas voor hem en haar, de donsjas zit ook nog eens hartstikke lekker, is vergelijkbaar in verschillende kleuren en is tijdloos. Dat betekent dat je zo'n lekkere warme winterjas jaar na jaar gewoon kunt dragen zonder dat je het koud krijgt. Een beetje een goede donsjas is van hoge kwaliteit, waardoor je er écht jaren mee kunt. Hiervoor geldt wel dat je de donsjas goed moet onderhouden, want vooral dan gaat de jas langer mee en kun je er langer van genieten. Om je alvast goed te bereiden op het frissere seizoen (de najaarscollectie winterjassen van 2020/2021 hangt alweer bijna in de winkels) hebben we alvast wat tips voor je verzameld hoe je een donsjas wast en goed moet verzorgen.

Wassen donsjas: do's en don'ts

Veel mensen denken dat je een donsjas het beste kunt reinigen door de jas 'gewoon' naar de stomerij te brengen. NIET DOEN! Stomerijen maken namelijk meestal gebruik van chemische producten waarmee een jas goed schoon kan worden gemaakt. Dergelijke producten zijn ontzettend slecht voor dons en zorgen ervoor dat je jas echt een stuk minder comfortabel wordt en zelfs kapot kan gaan. De jas verliest op die manier de isolatie en laat dat nou precies een van de belangrijkste redenen zijn dat je een donsjas gekocht hebt in the first place. Gewoon lekker zelf thuis wassen dus.

De meeste wasmachines hebben anno 2019 een speciale stand waarop je dons en wol kunt wassen. Vroeger was het echt heel erg not done om je donsjas of je wollen jas zomaar in de wasmachine te gooien. Tegenwoordig kun je dat gewoon doen, tenzij je tijd en zin hebt om je jas met de hand te wassen - dat kan natuurlijk ook nog gewoon. Let er hierbij wel op dat je je donsjas in de wasmachine nooit heter wast dan 40 graden met een langzaam programma. Check ook altijd de wasvoorschriften, puur voor de zekerheid. Op die manier weet je zeker dat je jas mooi blijft. Gebruik hierbij speciaal wasmiddel voor dons: dit soort wasmiddelen zorgen ervoor dat de isolatie van de jas goed blijft en dat de jas waterdicht blijft. Een waterdichte jas wassen is dus helemaal niet moeilijk.

Donsjas wassen? Lees de blog voor alle tips →

Donsjassen laten drogen

Na een flinke wasbeurt moet je donsjas goed drogen. Zelfs voor dat proces zijn er enkele stappen die je kunt ondernemen om de jas zo goed en mooi mogelijk op te laten drogen. Een absolute don't is om je donsjas op te hangen en op die manier te laten drogen. De donzen voering zakt op die manier helemaal omlaag waardoor de jas aan de onderkant heel zwaar wordt. Wat je wel kunt doen? Simpel: leg je jas bijvoorbeeld buiten neer om goed te laten drogen. Klop zo nu en dan de jas op zodat de donsveertjes niet aan elkaar gaan plakken en goed verdeeld kunnen worden. Heb je niet de mogelijkheid om je donsjas buiten te laten drogen maar beschik je wel over een droger? 

Gooi dan de donsjas gewoon in de droger! Net als het wassen van een donsjas denken veel mensen dat je zo'n donsjas absoluut niet in de droger moet doen. In de meeste gevallen is dat ook zo, je moet gewoon even weten op welke stand je de droger moet zetten zodat je donsjas goed in staat blijft. Kies voor het langzaamste programma op de laagste temperatuur. Extra tip: stop enkele tennisballen bij het droogprogramma zodat je jas als het ware wordt losgeklopt. Dit kun je ook tijdens het wassen doen zodat het dons lekker luchtig blijft. Omdat donsjassen over het algemeen duurdere jassen zijn, is het wel zo prettig om zo'n jas goed te verzorgen.

Donsjas combineren in je look

Nadat je een donsjas gewassen hebt, zul je zien dat het best even duurt voordat je jas droog is. Laat je de jas buiten opdrogen dan kan dit zomaar een dag of vier duren! Een donsjas drogen in een droger duurt ook langer dan je misschien denkt: je moet de jas drie of zelfs vier keer laten draaien voordat de jas echt droog is. Hoewel je jas er prima uit blijft zien zodra je bovenstaande stappen volgt, krijgt een donsjas vaak alsnog een kleine tik van zo'n was- en droogbeurt. Ga dus alleen aan de slag wanneer dat écht nodig is. Is je jas weer helemaal winterproof? Het mix en matchen kan beginnen! Donsjassen staan mooi in diverse looks. Of je nu op zoek bent naar een goede nette kantoorjas of wanneer je je dagelijkse najaarslook af wilt maken met een trendy jas.

Altijd een goed idee: kies voor een kleurrijke donsjas waarmee je heel wat vrolijkheid de wereld in stuurt in het najaar. Een rode jas is bijvoorbeeld altijd een goed idee, mits gecombineerd op de juiste stijlvolle manier. Of kies voor een marineblauwe jas waarmee je een nette doch speelse look kunt creëeren. Liever iets rustigers wat betreft kleuren? Ga in dat geval voor natuurlijke kleuren of voor een mooie natuurlijke trend, zoals de urban jungle trend in je donsjas. Bij korte jasjes draag je een mooie pantalon of een skinny jeans terwijl je bij een lange jas juist kunt gaan voor een jurk, een kokerrok of een te gekke chinobroek. Kortom: een donsjas kan altijd en is met diverse looks te combineren.

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.