Winterse tips om verantwoord te shoppen

Heb jij ook al goede voornemens? Veel mensen nemen goede voornemens begin van het jaar. Om goede voornemens vol te kunnen houden moet je ervoor zorgen dat het in ieder geval leuke voornemens zijn. Misschien is je voornemen of meer op reis te gaan of wellicht wil je in het nieuwe jaar bewuster shoppen. Over dat laatste onderwerp willen we het even met je hebben: verantwoord jassen shoppen valt immers ook onder dit voornemen. Maar: hoe begin je met bewust winkelen en waar moet je op letten? In dit artikel geven we je enkele tips en tricks en vertellen we je meer over slow fashion zoals een vegan jas.

Begin met detox van je garderobe

Voordat je begint met het veranderen van je manier van winkelen is het belangrijk om eens te kijken naar de huidige inhoud van je garderobe of kledingkast. Het is namelijk aan te raden om met een schone lei te beginnen, wil je dit voornemen laten slagen. Ook is het hierbij sowieso prettig om een nette kast te hebben zodat je een goed overzicht hebt van wat je bezit. Doe alle fast fashion de deur uit, geef het bijvoorbeeld een tweede leven bij de kringloop of het Leger des Heils. Kijk vervolgens kritisch naar alle overgebleven kleding: wat trek je echt aan en wat kan alsnog weg?

De volgende stap is het moeilijkst voor echte fashionista's en shopliefhebbers: minder vaak shoppen. Hoe leuk het ook is om iedere winter een nieuwe fluffy faux fur winterjas te scoren, echt goed voor de wereld is het niet. Bewust shoppen houdt namelijk niet alleen in dat je kijkt naar wát voor soort jassen je koopt. Het gaat er ook om dat je veel minder koopt dan voorheen. Wist je dat je een groot deel van je bezit waarschijnlijk niet eens nodig hebt? Een goede tip hierbij is om eens te wachten met het kopen van die ene jas die je gezien hebt. Heb je na een tijdje nog steeds zoiets van "die moet ik hebben!" of is de drang weg?

Ga voor écht mooie en kwalitatieve jassen

In deze nieuwe levensstijl hoort fast fashion niet meer thuis. Hoe leuk die simpele jasjes van de H&M of een andere bekende winkel ook zijn; je kunt beter investeren in een écht kwalitatieve winterjas die duurzaam is en daardoor jaren mee kan. Echt goede jassen zijn vaak iets duurdere jassen, maar wanneer je de investering in perspectief zet ben je minder geld kwijt omdat je langer met zo'n duurdere jas kan. Een goedkope jas zit vaak minder lekker en gaat vaak niet zo lang mee, omdat de materialen minder goed zijn.

Wanneer je nog niet echt thuis bent in de bewuste fashion kan een zoektocht via Google je al gauw verder helpen. Via de zoekmachines vind je binnen no time een paar mooie merken die duurzame jassen en andere kleding produceren. Het grote voordeel van dit soort merken is dat de kans klein is dat je iemand anders tegenkomt met dezelfde jas. Duurzame jassen worden vaak in kleine producties gemaakt, waardoor je dus over een hele unieke en opvallende jas beschikt. Dat is mooi meegenomen toch? Een voorbeeld van goede duurzame jassen zijn vegan jassen. Dat zijn jassen waarbij geen gebruik is gemaakt van dierlijke stoffen en producten zoals wol of leer.

Shop bijna helemaal gratis: vintage en tweedehands

Bewust shoppen kan nóg bewuster: wat dacht je ervan om eens te kijken bij tweedehands jassen? Op internet vind je vandaag de dag hele community's waar je terecht kunt voor hippe tweedehands en vintage jassen. Het leuke hiervan is dat je soms compleet nieuwe jassen kunt scoren voor een lagere prijs. Op deze manier ben je in ieder geval al iets bewuster bezig dan wanneer je direct een nieuwe jas zou kopen. Het enige punt waarop het nog 'beter' kan is dat je hierbij bekijkt wat verantwoorde merken zijn.

Bij de meeste sites en platformen waar je vintage kunt shoppen kun je filteren op merk. Weet je eenmaal welke merken verantwoord zijn dan kun je daar dus eenvoudig op zoeken. Ook leuk: op Facebook vind je allerlei groepen die zich bezighouden met verantwoorde en ecologische winterjassen en fashion. Misschien kun je daar eens inspiratie op doen en ideeën uitwisselen. Kortom: vandaag de dag zijn er genoeg stappen die je kunt ondernemen om verantwoord te shoppen. Tweedehands of vintage shoppen is een goed voorbeeld, maar ook bij het shoppen van nieuwe jassen kun je letten op of het merk verantwoord is. 

Vorige

Warme jassen voor januari

2 januari 2020
Volgende

Zo draag je een lakleren jas

3 januari 2020

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.