Slow fashion vs. fast fashion

De laatste jaren is er veel discussie rondom fast fashion. Steeds meer mensen vinden het belangrijk om te kiezen voor slow fashion. Maar wat is fast fashion precies en hoe kunnen we slow fashion het beste omschrijven? Wat in ieder geval zeker is, is dat fast en slow fashion recht tegenover elkaar staan. Zo wordt fast fashion geproduceerd met oog op het zo snel mogelijk maken van winst en draait het bij slow fashion om het produceren van kleding die beter is voor het milieu en voor mens en dier. In dit artikel leggen we het graag aan je uit.

Wat is fast fashion precies?

De meeste grote modemerken en winkels vallen onder fast fashion. Dat is een manier van modeproductie waarbij er binnen no time complete collecties uit de grond worden gestampt, zonder dat daarbij gekeken wordt naar wat goed is voor het milieu of voor arbeidsomstandigheden. Bij fast fashion draait het allemaal om collecties die ieder seizoen worden afgewisseld met nieuwe kleding. Wanneer je bij een winkel als H&M of Primark shopt dan kun je er vrijwel zeker van uitgaan dat je te maken hebt met een fast modemerk. Hier vind je ieder seizoen compleet nieuwe lijnen met nieuwe broeken, truien, jassen en schoenen.

Een van de kenmerken van fast fashion is dat het goedkope kleding is. Dat komt omdat dit soort kleding vaak in lageloonlanden wordt geproduceerd. Lageloonlanden zijn landen waarin men in verhouding met Nederland veel minder geld krijgt voor het produceren van kleding. In de meeste gevallen werken deze mensen in vieze fabrieken, kleine ruimtes die niet goed geventileerd zijn of ontzettend veel uren per dag, alle dagen per week. Wat je ook moet weten, is dat fast fashion niet goed voor het milieu is. Dat komt omdat er bij het proces veel chemische middelen worden gebruikt die schadelijk zijn voor het milieu. Ook hebben we hierbij te maken met een hoge uitstoot van CO2 wat weer van invloed is op het klimaat.

Slow fashion: wat is dat exact?

Rond 2007 kwam er voor het eerst een tegengeluid tegen het concept van fast fashion. Modeontwerper Kate Fletcher gebruikte deze term toentertijd als eerste om een nieuwe manier van modeproductie te introduceren. Zij begon met het ontwerpen en produceren van een duurzame kledinglijn die onder de noemer slow fashion valt. Het grote verschil met fast fashion is dat de collecties bij slow fashion veel duurzamer zijn op verschillende manieren. Zo worden er bijvoorbeeld meer tijdloze items geproduceerd, waar je jaren van kunt genieten. Hierdoor is kleding niet seizoensgebonden of tijdsgebonden en kan het altijd gedragen worden. 

Ook wordt er bij slow fashion meer gebruik gemaakt van duurzame materialen. Het grootste voordeel daarvan is dat je veel langer kunt met zo'n kledingstuk dan met een fast fashion item. Er wordt echter nog verder gekeken dan dat: zo is het bij slow fashion ook belangrijk in wat voor een omstandigheden de mensen die de kleding maken werken. Dat betekent onder andere dat werknemers betere lonen krijgen en dat ze in betere omstandigheden aan de slag kunnen. Ook wordt er rekening gehouden met het milieu en het welzijn van dieren om zo een groene voetafdruk op de wereld achter te kunnen laten. Slow fashion heeft dus veel minder impact op het milieu dan fast fashion.

Grootste verschillen slow fashion vs. fast fashion

Er is dus een groot aantal verschillen te ontdekken tussen fast fashion en slow fashion. De meest opvallende verschillen lees je hieronder in het tabel.

Fast fashion Slow fashion
Goedkope kleding Eerlijke prijzen en duurdere kleding
Grote collecties met veel overschotten Kleine collecties met soms op aanvraag te bestellen
Kinderarbeid in lageloonlanden Geen kinderarbeid
Slechte werkomstandigheden en onderbetaalde werknemers Goede arbeidsomstandigheden en eerlijke lonen
Geen duurzame productie van kleding Duurzame productie van kleding
Geen duurzame materialen Duurzame materialen
Volop kortingsacties en aanbiedingen Weinig sale of aanbiedingen
Kwaliteit is niet van groot belang Kwaliteit is belangrijk
Er wordt niet gekeken naar dierenleed Dierenleed is vrijwel uitgesloten

Vragen over slow fashion en fast fashion

We kunnen het ons voorstellen als je nog vragen hebt over slow fashion of juist over fast fashion. Hieronder hebben we een aantal veel gestelde vragen met antwoorden voor je verzameld.

1. Is alle slow fashion vrij van dierenleed?

Nee, er wordt wel op een hele andere (betere) manier omgegaan met dieren. Wanneer je voor kleding wilt gaan waar zeker geen dierenvacht of -huid voor is gebruikt, moet je gaan voor vegan fashion. Vegan fashion is wel weer een onderdeel van slow fashion.

2. Hoe is slow fashion beter voor het milieu dan fast fashion?

Bij de productie van slow fashion worden minder chemische middelen gebruikt. Ook komt er minder CO2 vrij bij slow fashion in tegenstelling tot bij fast fashion. Daarnaast wordt er meer gebruik gemaakt van duurzame materialen waar je lang van kunt genieten. Daarom is slow fashion beter voor het milieu dan fast fashion.

3. Wat zijn bekende fast fashion merken?

De meeste grote kledingmerken vallen onder fast fashion. Hierbij moet je denken aan merken en ketens zoals H&M, Zara, Primark, C&A, Bershka, Mango en meer. Je kunt altijd online checken of een merk wel of niet onder fast fashion hoort.

4. Waar koop ik slow fashion kleding?

Je kunt slow fashion gewoon via je laptop of smartphone met internetverbinding scoren. Er zijn namelijk heel wat te gekke merken die slow fashion aanbieden. In Nederland zijn dat onder andere merken zoals Miss Green, Alchemist en Mud Jeans.

5. Hoe herken ik slow fashion?

Wanneer je twijfelt of een merk onder slow fashion wordt gerekend, is het aan te raden om eens rond te kijken op de website van de shop. Vrijwel alle slow fashion merken hebben bepaalde keurmerken online staan, zoals Made-By en Global Organic Textile Standard.

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.