Geschiedenis van jassen en mode

Als er iets bijna net zo veranderlijk is als het weer dan is het wel fashion. Door de jaren heen is er van alles veranderd in het modebeeld. Wat opvallend is, is dat er altijd items te zien zijn die op een ander moment in de modegeschiedenis al eens hip zijn geweest. Modetrends blijven zich herhalen en hoewel er ook altijd nieuwe items in de mode zijn, is het heel interessant om te zien hoe fashion zich ontwikkelt. Wat de exacte trends per decennium zijn sinds 1950 lees je hieronder.

Terug in de tijd: geschiedenis van de jas en mode 

Weet jij nog welke jassen we droegen in de jaren 90? Of ben je nieuwsgierig naar de mode die men droeg in de jaren 50? We nemen je mee terug in de tijd met de onderstaande blogs per decennium vanaf 1950.

Modetrends van 1950 tot 1960

In de jaren 50 was mode een heel interessant onderwerp. Dat komt onder andere door het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945. Daarom stond deze periode in het teken van de wederopbouw waarbij mode in het begin sober was, maar langzaam maar zeker uitgroeide tot kleurrijke items, opvallende prints en de welbekende polkadot print. Vrouwen droegen regelmatig lange wijd uitlopende jassen in pastelkleuren en mannen gingen vaak voor een driedelig pak of een net colbert. Even later zagen we langzaam maar zeker invloed uit Amerika met leren jassen, witte shirts en vetkuiven. Veel van deze trends komen vandaag de dag weer terug in het modebeeld. Dus het is zeker de moeite waard om meer over te lezen.

Lees hier alles over de modetrends van 1950 tot 1960 →

Modetrends van 1960 tot 1970

Al gauw bleek dat de jaren 50 een voorloper waren op de mode in de jaren 1960 tot 1970. Jonge mannen stapten toen massaal over op kledingtrends die rechtstreeks uit Amerika kwamen. Ook bij vrouwen zagen we invloeden van kleding die bekende sterren droegen. Stijliconen Audrey Hepburn en Marilyn Monroe waren een groot voorbeeld voor menig vrouw. Aan het eind van de jaren 60 droegen zij trenchcoats en andere lange jassen. Mannen kozen steeds vaker voor zogeheten duffel jassen of wollen mantels met houwtje touwtje systeem. Helemaal aan het eind van dit decennium kozen zij voor hippiejassen zoals lange suède jassen of Afghaanse coats.

Lees hier meer over de modetrends van 1960 tot 1970 →

Modetrends van 1970 tot 1980

De jaren 70 staan bekend als één grote mengelmoes met invloeden van over de hele wereld. Mannen en vrouwen droegen high waist broeken met wijde pijpen met daarop een strakker shirt en grote oversized jassen. Hierbij kozen ze voor kleurrijke poncho's uit India en Peru en voor lammy coats en legerjassen uit Afghanistan. Men ging vaker op reis en ontdekte nieuwe culturen waardoor het modebeeld flink veranderde. Dit duurde tot ver eind jaren 70, hoewel er in het midden van deze periode al een nieuwe stijl te ontdekken was. Steeds vaker droegen mensen wijdere spijkerbroeken met sneakers eronder en een bomberjack erop. Een interessante verschuiving.

Lees hier meer over de modetrends van 1970 tot 1980 →

Modetrends van 1980 tot 1990

De jaren 80 zijn wel net zo divers als de jaren 70. In dit decennium verandert het modebeeld helemaal. Als tegenreactie op de hippiecultuur kwamen er de punkers en de gothics, die met hun zwarte kleding, leren jassen en gescheurde jeans met kisten eronder zorgden voor een nieuwe wind. Daarnaast had je natuurlijk ook de liefhebbers van disco: zij droegen strakke broeken en leggings met flared pijpen in felle kleuren en opvallende prints. Een mom jeans met bomberjack in felle kleuren paste hier ook hartstikke goed bij. Daaronder werden een paar grote witte sneakers gedragen. Een bijzondere tijd dus, waar je veel over kunt lezen.

Lees hier meer over de modetrends van 1980 tot 1990 →

Modetrends van 1990 tot 2000

Ook in de jaren 90 is er niet één stijl aan te wijzen die op dat moment hip was. Zo zijn er bijvoorbeeld hele modecollecties geweest met urban en grunge stijlen. Hierbij moet je voornamelijk denken aan wijde kleding met bomberjacks en capuchonjassen. Daaronder droegen ze bandshirts, strakke shirts met legerprint of crop tops. Daarnaast kwam de gabbercultuur in opkomst: een cultuur waarin veel trainingspakken en trainingsjassen gedragen werden in combinatie met strakke kapsels en Nike Air Max schoenen. Voor de mensen die niets van deze stijlen moesten weten, waren er de nette colberts, de skinny jeans en de bootschoenen.

Lees hier meer over de modetrends van 1990 tot 2000 →

Modetrends van 2000 tot 2010

Grote kans dat je nog wel iets weet van de modetrends tussen 2000 en 2010. Een aantal van die trends zien we vandaag de dag namelijk nog steeds terug. Ook deze periode stond bol van de diversiteit aan trends. Er was voor iedere smaak eigenlijk wel iets te scoren. Aan het begin van de jaren 00 zagen we bij hippe vrouwen en bekende sterren vooral veel lage heupbroeken met korte topjes en leren jacks of spijkerjasjes. De denim look deed het sowieso heel goed in deze periode, ook bij de mannen. Sommigen kozen zelfs voor een totale spijkerlook met een jeans onder een spijkerjas. Ook leuk: er was een kleine moderevival uit de jaren 60 en 70. Door bands als The Kooks en Arctic Monkeys werd de hippielook, voornamelijk bij mannen, weer hip.

Lees hier meer over de modetrends van 2000 tot 2010 →

Modetrends van 2010 tot 2020

In de jaren 2010 tot 2020 zien we dat Instagram en internet veel invloed hebben gehad op het modebeeld. Bekende mensen zoals actrices en influencers waren in deze jaren enorm belangrijk voor de fashion industrie. Wat zij droegen, werd verkocht en geloof ons: dat was een wirwar aan modetrends. In deze periode stond comfortabele kleding voornamelijk voorop: de skinny jeans mochten de kast in en plaatsmaken voor wijdere broeken, flared leggings en comfy joggingbroeken. De focus hierbij lag op unisex en hipster - kleding kon zowel door mannen als door vrouwen gedragen worden. Hierop werden comfortabele gewatteerde jassen gedragen die soms wel tot op de enkels kwamen.

Lees hier meer over de modetrends van 2010 tot 2020 →

Modetrends van 2020 tot 2030

De trends van het moment en de toekomst zijn wellicht nog niet helemaal bekend. Met oog op de geschiedenis van de mode is er echter wel iets te voorspellen. De kans is namelijk groot dat bepaalde modetrends gewoon nog eens voorbij gaan komen. Op dit moment zien we een bijzondere mix van casual en classy kleding waarbij comfort voorop staat. Hierbij moet je denken aan zachte trainingspakken en -broeken in combinatie met stijlvolle schoenen of juist stoere veterschoenen zoals Dr. Martens. De kans is groot dat we ook weer meer stijlen uit de jaren 70 en 80 gaan zien in de toekomst, of zelfs van nog verder terug. Benieuwd naar wat wij denken van de toekomst van de mode? Klik dan op de link hieronder voor onze mening en inzichten.

Lees hier meer over de modetrends van 2020 tot 2030 →

Veelgestelde vragen over modetrends van de laatste 70 jaar

Heb je nog een vraag over de modetrends van de laatste jaren? We krijgen op Jas.nl regelmatig vragen over dit onderwerp. Daarom hebben we voor jou een FAQ gemaakt met de meest gestelde vragen over modetrends door de jaren heen.

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.