Afghaanse jassen door de jaren heen

Hippies en boho babes zweren er al even bij: de Afghaanse jas. Deze bijzondere jas komt niet zomaar uit het niets in het modebeeld. Sterker nog: we moeten flink wat jaren terug om te zien waar de Afghaanse jas z'n oorsprong heeft. De jaren 60 en 70 stonden in het teken van deze jassen door niemand minder dan The Beatles. Wat is de Afghaanse jas precies en waarom wordt de jas zo genoemd? In dit artikel vertellen we je alles over deze te gekke modetrend voor de winter van 2020/2021. Lees je mee?

Wat is de Afghaanse jas precies?

Misschien zegt de naam Afghaanse jas in eerste instantie nog niet zoveel. We weten echter zeker dat wanneer je de jas ziet dat je direct weet wat voor een jas we bedoelen. Het is die hippie-achtige jas die je sowieso wel eens ergens hebt zien hangen, maar waarvan je dacht dat 'ie allang niet meer in de mode was. Tot eerder dit jaar: de jas werd toen gezien op de Kopenhagen Fashion Week en gecombineerd in hele fraaie looks. Wedden dat zelfs de groter hater ineens verliefd kan worden op deze bijzondere jas?

Van oorsprong komt de jas uit Afghanistan waar 'ie gedragen werd door het volk Pathanen. De jas werd toen voornamelijk gedragen om het lichaam lekker warm te houden op een mooie manier. Je kunt het je nu misschien niet voorstellen, maar in de jaren 60 van de vorige eeuw gingen veel mensen naar Afghanistan op reis. Het was toentertijd - wonder boven wonder - een liberaal land waar Europeanen met alle liefde rond gingen reizen. Een Engelsman besloot in die jaren 60 om een aantal van die jassen van schapenvacht mee te nemen naar Londen.

The Beatles: trendsetters van het eerste uur

Daarna ging het snel met de Afghaanse jas: niemand minder dan de mannen van The Beatles kochten de jassen en maakten er een statement mee. Zij kochten de jas bij een modieuze vintage winkel waarna half Londen natuurlijk bij die boetiek wilde gaan winkelen. Het was inmiddels eind jaren 60 en de Afghaanse jassen werden massaal gedragen tijdens de Magical Mystery Tour van de band. Je herkent een Afghaanse jas aan het materiaal waar het van is gemaakt: lammy coat met het liefst extra voering aan en uit de mouwen en een grote (fake) bontkraag.

De Afghaanse jas komt in verschillende pasvormen, kleuren en maten. De authentieke Afghaanse jas is lang (in ieder geval over je billen, maar het liefst nog langer), bestaat uit natuurlijke kleuren en beschikt over een opvallende fluffy bontkraag. Die bontkraag loopt van boven naar beneden en gaat aan de onderkant van de jas nog even door. Ook beschikken dergelijke jassen vaak over kleurrijke borduursels - het liefst van bloemen, dieren of andere bohemian prints. The Beatles hebben de jassen enkele jaren gedragen. Daarna gingen ze de kast in of naar de plaatselijke kringloop.

Opleving van de Afghaanse jas in 2020/2021

Wat leuk is, is dat de jas in 2000 nog een kleine opleving heeft gehad. In dat jaartal kwam de film Almost Famous uit waarin de hoofdpersoon, genaamd Penny Lane (herken je de naam?), zo'n prachtige opvallende Afghaanse jas draagt. Hoe bijzonder is het dat een film zo'n invloed kan hebben op de kijkers; er was namelijk ineens weer een interesse voor deze hippie-achtige jas. Dit duurde (helaas) niet heel lang. Inmiddels zijn we namelijk 20 jaar verder en het is nu pas dat de jas weer echt in de fashionwereld te zien is. Uiteraard heb je altijd mensen die jaar in, jaar uit in dit soort jassen zijn blijven lopen. Achteraf gezien zijn zij echte fashionista's die zich van niets en niemand iets aantrekken. Houden wij wel van!

In 2020/2021 heeft de Afghaanse jas een multifunctioneel uiterlijk. Zo zien we die fraaie oude exemplaren van natuurlijke kleuren en met vintage vibes, maar kiezen we ook voor moderne versies van de Afghaanse jas. Je moet bijvoorbeeld niet gek op kijken wanneer je een roze of felblauwe Afghaanse jas op straat ziet verschijnen. Ook zien we andere felle kleuren en prints voorbijkomen: wat dacht je van zo'n lange winterjas met felgekleurde bloemen als print? Die grote shearling rand mag natuurlijk niet ontbreken. Het is de ideale jas voor iedereen die op zoek is naar een opvallende winterjas.

Hoe combineer ik een Afghaanse jas?

De Afghaanse jas kan ik verschillende looks worden gedragen. Over het algemeen zie je dat vrouwen (en mannen) met een eigen vintage of boho stijl vaker kiezen voor deze trendy winterjas. Omdat er deze winter zoveel meer keuze is en je ook voor een rustige Afghaanse jas kunt gaan, zijn de mogelijkheden eindeloos. Ben jij zo iemand die op zoek is naar een warme lange jas die weliswaar opvalt maar niet te heftig is? Kies dan voor een bruine of zwarte shearling jas zonder opdruk of borduursel. De bontkraag is eigenlijk wel een must, maar kan bij veel exemplaren ook nog rustig worden gehouden. Deze jassen combineer je in iedere look - of je nu een nette outfit draagt of toch eerder voor een stoere look gaat.

Durf je het aan om voor de kleurrijke Afghaanse shearling jas te gaan? Yes please! Het maakt niet uit of je een man of een vrouw bent; een beetje kleur in de winter kan nooit kwaad. Zo'n felgekleurde Afghaanse jas draag je met een flared legging of flared jeans en een rustige top of trui. Laat de focus maar lekker op de jas liggen, want zeg nou zelf: daarmee steel je sowieso de show. Kies voor een paar stoere enkelboots of cowboylaarzen en laat de sjaal thuis. Die shearling rand zorgt al voor voldoende warmte rondom je hals.

FAQ omtrent Afghaanse jassen

Heb je een vraag over Afghaanse jassen? Of wil je nog net wat meer weten voordat je zo'n mooie jas scoort? Hieronder hebben we de meest gestelde vragen rondom deze jassen voor je verzameld inclusief de antwoorden.

💸 Hoeveel betaal ik voor een Afghaanse jas?

Omdat échte Afghaanse jassen van schapenvacht gemaakt zijn, zijn dit soort jassen meestal iets duurder dan gemiddeld. Onthoud dat je wel een goede investering maakt, omdat schapenvacht duurzaam is en met de juiste verzorging jaren mee kan gaan. In 2020/2021 vind je ook steeds meer Afghaanse jassen die van polyester en andere niet-natuurlijke materialen gemaakt zijn. Die jassen zijn wat goedkoper.

🥶 Zijn Afghaanse jassen echt goed warm?

Jazeker. Een echte Afghaanse jas is juist heel warm. Dat komt omdat dit soort jassen van schapenvacht gemaakt zijn. Schapenvacht is, net als andere natuurlijke materialen zoals bijvoorbeeld leer, erg warm en perfect voor de winter.

👨 Hoe combineer ik als man een Afghaanse jas?

De vraag is eerder: hoe niet? Je kunt zo'n prachtige jas in alle looks combineren; het is maar net waar je jezelf fijn bij voelt. Draag de jas bijvoorbeeld met een nette skinny of chinobroek en een paar klassieke brogues.

👒 Welke accessoires passen goed bij een Afghaanse jas?

Omdat een Afghaanse jas al erg warm van zichzelf is, wordt een sjaal afgeraden. Als echte koukleum kan dat natuurlijk altijd. Wat wel een aanrader is, is een mooie muts of een mooie wollen hoed. Dergelijke accessoires geven je totale look nog net wat meer karakter.

👩‍💼 Kan ik een Afghaanse jas naar werk dragen?

Natuurlijk, wat ons betreft wel. Dit kan wel afhankelijk zijn van waar je werkt. Bij sommige bedrijven wordt een nette jas zoals een colbert verwacht. Let daar wellicht op wat voor soort Afghaanse jas het is. Misschien kun je in sommige gevallen het beste kiezen voor een basic exemplaar zoals een zwarte of bruine Afghaanse jas zonder te veel details.

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.