Durable water repellent (DWR): wat is dat?

Wanneer je op zoek bent naar een goede waterdichte jas moet je zoeken naar een jas met de eigenschap: durable water repellent. Een jas met die eigenschap heeft namelijk alles wat je nodig hebt voor een waterdichte jas. Maar wat is durable water repellent precies? In dit artikel lees je meer over DWR en vertellen we je ook meer over hoe je zo'n jas het beste kunt onderhouden en hoe je zo lang mogelijk met een goede waterafstotende jas kunt.

Wat is durable water repellent precies?

Durable water repellent is eigenlijk een heel fancy woord voor coating op materiaal dat waterafstotend is. Deze laag wordt toegevoegd op moderne regenjassen of regenbroeken om ervoor te zorgen dat je niet nat wordt. Meestal wordt een coating die durable water repellent is in combinatie met een waterdicht en ademend membraan gebruikt. Hierbij kun je denken aan Gore-Tex, een waterdichte stof die ervoor zorgt dat de buitenkant van een jas, broek, schoen of tas niet verzadigd raakt met water. De combinatie van beide materialen zorgt voor een ideale waterdichte stof waar je een behoorlijke tijd van kunt genieten.

Wat durable water repellent zo bijzonder maakt, is dat het opnieuw kan worden aangebracht wanneer de laag bijvoorbeeld versleten is. Na verloop van tijd en gebruik wordt een DWR-laag namelijk een stukje minder efficiënt. Wanneer je bijvoorbeeld een jas met zo'n waterdichte laag voor een hele tijd draagt of wanneer je zo'n jas in de wasmachine gooit, vervaagt of verdwijnt die waterafstotende coating. Er is een hele reeks materialen die je opnieuw kan behandelen met een spray of een ander product om de coating weer waterafstotend te maken. Na zo'n behandeling glijden de druppels zo weer van de jas af.

Water repellent vs. waterproof: wat is het verschil?

Wanneer je op zoek bent naar een waterdicht product kan het zijn dat er of waterproof of water repellent als eigenschap bij staat. Over het algemeen worden deze twee termen door elkaar gebruikt, omdat ze als het ware een beetje op hetzelfde neer komen. Toch is er wel een verschil te ontdekken - en wel een groot verschil. Water repellent is in de kern namelijk niet volledig waterdicht, maar waterafstotend. Sta je voor een langere tijd in de regen in een jas die water repellent is dan zul je alsnog nat worden. Waterproof is daarentegen een eigenschap die ervoor zorgt dat je écht droog blijft - althans; dat is de bedoeling. Hierbij maakt het niet uit hoe lang je in de regen staat of hoe nat je wordt.

Waarom deze twee begrippen dan regelmatig door elkaar worden gehaald? Simpel: er zijn heel wat water repellent jassen of broeken te koop waarin je alsnog voor een tijdje droog blijft, zolang de coating nog helemaal in goede staat is. Je kunt het als het ware zien als een soort systeem waarbij er een bepaald aantal waterdeeltjes door de gaatjes van decoating heen kunnen komen. Bij een water repellent coating zijn die gaatjes groter dan bij een waterproof (waterdichte) stof. Daarom word je na een tijdje nat, ook al kan dit even duren. Wil je voor de beste waterdichte optie gaan waarbij je gegarandeerd droog blijft? Dan kies je voor waterproof.

Durable water repellent in combinatie met Gore-Tex

Durable water repellent materiaal wordt vaak in combinatie met een ademende en waterdichte stof zoals Gore-Tex en Gelanots gecombineerd. Door die combinatie van laagjes met ieder een eigen uniek karakter krijg je de beste complete laag die warm, ademend én waterdicht is. Mensen die veel buiten zijn, zoals kampeerders of wandelaars, kiezen vaak voor een jas met deze functies omdat je hierbij profiteert van de voordelen van alle soorten stoffen. Deze mix zorgt er bijvoorbeeld voor dat de buitenste laag regent afweert in plaats van absorbeert, waardoor het materiaal kan blijven ademen en je bijvoorbeeld minder hard gaat zweten.

Je kent vast nog wel die typische niet-ademende regenjassen van vroeger. Hier bleef je zo droog mogelijk in, maar wanneer je er in wandelde of fietste kwam je vaak alsnog nat aan op de plaats van bestemming. Dit was meestal niet door de regen, maar door je eigen transpiratie. Het materiaal van deze oude regenjassen was waterdicht, maar totaal niet ademend waardoor de stof totaal niet fijn aanvoelde aan je huid. De ademende functie van bijvoorbeeld Gore-Tex is ideaal in een durable water repellent jas (of andere toepassing) om zo ultiem te profiteren van alle voordelen van dit soort materialen.

Voordelen durable water repellent materiaal

Het grootste voordeel van durable water repellent materiaal is inmiddels wel duidelijk: het is waterafstotend. Er zijn nog veel meer voordelen te vinden aan deze stof:

  • Durable water repellent is in combinatie met een ademend materiaal zoals Gore-Tex ideaal voor outdoorjassen en -producten.
  • Je kunt een versleten DWR coating zelf opnieuw aanbrengen.
  • Durable water repellent materiaal wordt gebruikt in diverse toepassingen, waaronder in (outdoor)kleding.
  • Door de combinatie met een ademend membraan kun je je vrij bewegen in kleding met een DWR coating.
  • Het kenmerk durable water repellent staat voor duurzame kleding, zoals jassen en broeken. Met het juiste onderhoud kun je jarenlang van dit soort jassen genieten.

Onderhoud durable water repellent

Beschik jij over zo'n kwalitatieve jas met een durable water repellent eigenschap? Dat is ideaal, want daarmee kun je zeker op avontuur in de buitenlucht. Probeer dagen waarop het constant regent te vermijden, maar met een buitje hier en daar moet het helemaal goedkomen met zo'n jas. Het is in ieder geval wel aan te raden om een jas met dit materiaal goed te onderhouden. Waarom? Dat is een investering voor jezelf, aangezien je er op die manier langer mee kunt. Gelukkig is het niet moeilijk om zo'n jas op de juiste manier te verzorgen. Schaf in ieder geval een spray of ander product aan waarmee je de coating als het nodig is kunt herstellen. Na intensief gebruik wordt die waterafstotende coating namelijk minder afstotend - en dat is niet de bedoeling.

Je kunt een jas met een durable water repellent laag het beste wassen met speciaal wasmiddel en na het wassen goed laten drogen. Doe dit in de buitenlucht of gooi de jas voor een kort programma in de droger; denk aan een programma van een minuut of 10/15. Check hierbij ook of je het droogprogramma aan kunt passen op 'lage temperatuur' of keuze 'synthetisch programma/strijkdroog' voor het beste resultaat. Je wilt je goede jas immers niet verpesten met een verkeerd droogprogramma. De eerste jaren kun je zo'n coating goed herstellen, maar je zult merken dat het na verloop van tijd niet meer zo snel lukt. Onze tip? Gebruik in dat geval een goed impregneermiddel om de jas weer waterafstotend te krijgen.

Vragen over een durable water repellent jas

Heb je vragen over durable water repellent (DWR) als materiaal? Hieronder hebben we een aantal vragen met antwoorden voor je verzameld. Staat jouw vraag er niet tussen? Twijfel dan niet om contact op te nemen met onze fashion experts via de contactpagina van Jas.nl.

1. Hoe weet ik of mijn jas waterafstotend (DWR) is?

Dat weet je door naar de eigenschappen te kijken die je online op de verkooppagina vindt. Ben je in een fysieke winkel? Dan kan een medewerker je altijd verder helpen met deze vraag. Over het algemeen staat het wel vermeld wanneer een jas waterafstotend of waterdicht is.

2. Naast water repellent heb je nog water resistant; wat is het verschil?

Je kunt water resistant eigenlijk zien als een minst goede laag om water tegen te houden. Onderaan staat water resistant, dan water repellent en uiteindelijk waterproof (waterdicht). Een jas die water resistant is kan een kleine bui hebben, maar dat is het dan ook. Een water repellent jas kan een aantal buitjes aan voordat je nat wordt.

3. Waar moet ik nog meer op letten bij een waterdichte jas?

Een jas die waterdicht is, is dat niet alleen bij/door het materiaal. Je moet nog op andere onderdelen letten, zoals de naden en de ritsen - die moeten namelijk ook waterdicht zijn. Een fikse bui kan door een naad of een rits komen; let er daarom op dat deze onderdelen getapet zijn.

4. Zijn water repellent jassen ook hip?

Je hoeft niet bang te zijn dat je bij een jas die durable water repellent is alleen maar de keuze hebt uit een aantal suffe modellen. Sterker nog: de laatste jaren zijn dit soort jassen steeds hipper geworden! Dat is te zien in het aanbod - tegenwoordig is er veel keuze wat betreft kleuren, pasvormen en prints. Dat geldt zowel voor dames als voor heren. Je kunt dus gewoon een mooie jas kiezen die bij jouw smaak past.

5. Hoeveel kost een water repellent jas?

De prijzen van dit soort jassen verschillen. Hierbij geldt meestal dat goedkoop duurkoop is. Dat betekent dat je zult moeten investeren, maar onthoud hier altijd bij dat je met het juiste onderhoud jaren met zo'n jas kunt. Uiteindelijk ben je dus in verhouding veel minder geld kwijt dan wanneer je ieder jaar of ieder seizoen een nieuwe jas aan zou schaffen. Je hebt een water repellent jas al voor enkele tientjes.

Volgende

Welke jas voor een appelfiguur?

3 mei 2021

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.