Op de fiets door de regen: welke jas moet je nemen?

Het is vooral een dilemma voor schoolgaande kinderen, met name als ze op de middelbare school zitten: er ‘hip en stoer’ uit zien of toch maar een ‘suffe’ regenjas aan? Gaat comfort boven de looks? Ouders zien de kinderen natuurlijk het liefst in een regenpak. Maar het kan ook anders.

Verschillende stijlen

Dat een waterdichte winterjas per se lelijk en vormloos moet zijn, is een fabeltje. Tegenwoordig zijn er genoeg jassen voor dames (en modebewuste heren) die je een bepaalde uitstraling geven. Casual of chique, een lange jas of een korte, alles is mogelijk. Zo ben je beschermd tegen harde regenbuien, maar loop je er toch stijlvol bij.

Waterdichte winterjassen zijn verkrijgbaar in de modekleuren van nu, met de meest catchy ontwerpen. Designers weten steeds beter hoe je een modejas ontwerpt, die ook praktisch is. Denk bijvoorbeeld aan de jassen van Icepeak.

Kiezen voor een waterdichte jas

Dan kun je beter kiezen voor een waterdichte jas. Die zijn er ook stijlvol te vinden. Het is vooral goed om op de pasvorm te letten. Dat is namelijk de meest gehoorde klacht bij zogenaamde ‘outdoorjassen’. Zeker meiden die naar de middelbare school gaan trekken vaak geen outdoorjas aan. Gelukkig hoeft dat ook niet.

Bekijk bij een waterdichte jas vooral of de overslag over de rits dubbel gevouwen zit. Anders moet je deze nog fixeren met bijvoorbeeld klittenband. Daarnaast zijn de ventilatiegaten erg belangrijk: kan de jas wel echt ademen? Vaak kun je onder de oksels ook nog ritsen openen.

Polyester

Jassen van polyester zijn wind- en waterdicht. Dat heeft vooral te maken met de coating. Waterdruppels blijven niet op het materiaal vastzitten. Een polyester jas heeft meestal lassen en tapes. Prima voor dagelijks gebruik, ook als het een beetje regent.

Softshell

Een winterjas die niet echt op een winterjas lijkt, en toch goed beschermt tegen de regen. Dat is zo ongeveer de definitie van een softshell jas. Het heeft meer vorm en een betere uitstraling dan een hardshell jas (de bekende regenjas). Het voordeel van een softshell jas is dat je je er ook vrijer in kunt bewegen.

Over het algemeen is zo’n jas 80 tot 100 procent wind- en waterdicht. Dat komt vooral door het gladde buitenmateriaal. Draag je dan laagjes, dan kun je deze jas perfect gebruiken als de laatste laag.

Een capuchon

Capuchons zijn over het algemeen erg onhandig in de regen. Vaak draaien ze niet goed genoeg mee, of zakt de klep ervan voor je ogen. Daarom is het verstandig om te kijken of de opening van de capuchon strak om je hoofd kan zitten, zonder het zicht te verliezen. De capuchon moet met je hoofd mee kunnen draaien. Zeker belangrijk in het verkeer, als je nogal eens naar links en rechts moet kijken.

Toch maar het regenpak of regenjas?

We zijn het er mee eens. Een regenpak houdt je droog en het is ook nog best warm aan. Immers, van regen kun je behoorlijk koud worden. Comfort gaat dan zeker boven de looks. Een regenpak is bij uitstek het beste middel om droog te blijven, maar het ziet er voor jongeren nog al ‘suf en truttig’ uit. Tegenwoordig zijn er hele hippe regenjassen.

Nadeel van een regenpak is wel dat het niet echt ademt. Dat houdt dus in dat je tijdens het fietsen alsnog nat wordt, op een andere manier. Je zweet er behoorlijk van, zeker met wind tegen. Je moet dus niet een super hoog tempo gaan fietsen.

Vorige

Alles klaar? Op vakantie dan maar!

28 oktober 2017
Volgende

Winterjasjes voor de hond

28 oktober 2017

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.