Veilig in de auto met je winterjas

De temperaturen dalen steeds meer en het is logisch dat iedere ouder zijn of haar kindje goed wil aankleden. Zeker als er een lange autorit op de planning staat. De afgelopen jaren lieten veel ouders hun kinderen een winterjas, muts en sjaal in de auto dragen. Vorig jaar bleek uit onderzoek dat dit niet veilig is. Daarom heeft Jas.nl een paar tips voor ouders.

Gevaarlijk voor kinderen en voor jezelf

Met een dikke winterjas aan in een kinderzitje? Amerikaanse deskundigen vinden dat geen goed idee. Het nadeel is namelijk dat de riemen niet strak genoeg zitten. De dikke jas bemoeilijkt het aanspannen van de gordels van het stoeltje. Daardoor komt er te veel ruimte tussen het kind en de riempjes. Bij een ongeluk is de kans op verwondingen groot. Het probleem met de ruimte tussen de jas en de gordel geldt niet alleen voor kinderen, maar ook voor hun ouders. Volwassenen doen er ook beter aan om geen winterjas te dragen tijdens het rijden.

Een test

In Nederland is ook een test gedaan door Kids TravelService. De onderzoekers zetten een babypop van 60 centimeter in een skipakje in een Maxi-Cosi. Ze trokken de gordels zo strak aan, dat er nog net één vinger onder de gordel paste. Daarna trokken de onderzoekers het skipakje uit. De babypop werd, zonder de gordels te verstellen, weer vast gemaakt. Het resultaat: een handbreedte ruimte tussen de pop en de gordels. Een baby kan met een skipakje aan dus uit het stoeltje schieten bij een ongeval.

Nieuwe regels in 2018

Vanaf 2018 gelden er nieuwe regels voor het vervoeren van kinderen in de auto. De ‘I-Size’ norm gaat dan in. Dat is Europese regelgeving waarbij kinderen tot minimaal 15 maanden achterwaarts vervoerd moeten worden in een autostoeltje. Daarbij moet een zogenaamde ‘isofix’-bevestiging gebruikt worden. Door deze bevestiging te gebruiken en het kind achterwaarts te vervoeren, worden de krachten over het hele lichaam verspreid. De druk ligt dan niet op het hoofd en de nek. Er komen geen kledingvoorschriften, maar toch is het dragen van een winterjas in de auto geen goed idee.

Wat kun je dan wel dragen in de auto?

Natuurlijk wil je als ouder niet dat zoon- of dochterlief koud wordt in de auto. Daarom adviseren de deskundigen van de stichting ‘Kids and Cars’ om de winterjas niet te laten dragen, maar over het kind heen te draperen. Nog beter is het gebruik van een lekker warm kleed. Andere alternatieven zijn het laten dragen van een fleecevest of een windjack zonder donsvulling. Dat is voldoende om je kindje warm te houden, maar dun genoeg om nog in het kinderzitje te passen. We zetten nog een paar andere alternatieven op een rijtje:

  • Een wollen vest;
  • Een fleece overall;
  • Een dunne jas
  • Een dekentje overdoen;
  • Een dunne fleece wikkeldoek overdoen.

Toch de winterjas aan?

Is de winterjas dan helemaal taboe na een autorit? Niet helemaal. Je kunt de jas natuurlijk alsnog aantrekken zodra de gordels van de autostoel los zijn. Trek de winterjas dan net voor het uitstappen aan. Wie écht wil dat zijn of haar kindje een winterjas draagt in de auto, kan het best het kind eerst in de gordels zetten, zonder kinderwinterjas. Doe de gordels dicht en trek de jas dan achterstevoren bij je kindje aan, over de gordels heen. Op die manier blijven de armen en buik van je kind toch bedekt door de winterjas.

Vorige

De geschiedenis van de winterjas

29 oktober 2017
Volgende

De geschiedenis van de winterjas

29 oktober 2017

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.