Verschil tussen colbert en blazer

Verschil tussen vroeger en nu is, dat je vandaag de dag heel veel te gekke jassen kunt scoren: blazers, kostuumjasjes, colbert, wollen colberts in de winter en ga zo maar door. Dergelijke jasjes lijken eigenlijk allemaal wel een beetje op elkaar. Grote kans dat jij weleens blazer tegen een colbert zegt en andersom. Maar wat ís dan het grote verschil tussen een blazer en een colbert? En maakt het uit wanneer je welk jasje draagt? In dit artikel leggen we je het verschil tussen een colbert en een blazer uit en hopen we dat je een beetje inspiratie op kunt doen voor je volgende look. Voor beide jasjes geldt namelijk dat ze tijdloos zijn en dat ze prima dienen als een goede tussenjas voor de lente, een frisse zomeravond en de herfst. Lees je weer mee?

Wat is een blazer?

Een blazer herken je aan het nette doch speelse karakter. Dit jasje zien we veel terug in de zomerse herenjassen, maar kunnen ook prima bij vrouwen. Blazers hebben wel wat weg van een kostuumjasje, een jasje dat je boven een bijpassende broek draagt. Het grote verschil met een kostuumjasje is dat de blazer 'apart' komt. Dat wil zeggen dat er geen bijpassende broek bij hoort en dat je een blazer dus kunt dragen op iedere look die jij wilt. Een traditionele blazer heeft hier en daar wel wat weg van een mooie caban jas. Net als de caban is een traditionele blazer marineblauw, grijs of een zwarte winterjas. Iedere basic doch donkere kleur kan, zolang het maar netjes blijft.

Blazers beschikken vaak over unieke knopen: standaard kunststof knopen zul je niet zo snel tegenkomen op een blazer. Ook heeft een blazer zogeheten patch zakken en is het jasje vaak gemaakt van een fijne stof zoals linnen en katoen. Katoenen en linnen jasjes hebben, net als jasjes van andere natuurlijke materialen, het grote voordeel dat ze heerlijk koel zijn. Daarom wordt zo'n koel jasje ook weleens in de zomer gedragen. Heb je bijvoorbeeld een belangrijk gesprek of een meeting en wil je er netjes uitzien? Kies dan voor een katoenen blazer over je look en je hebt dé stijl te pakken.

Wat is een colbert?

Een colbert lijkt ontzettend veel op een blazer, maar is vaak een net iets nettere herenjas. Colberts draag je bijvoorbeeld prima boven een chino of een pantalon, of voor vrouwen: boven een kokerrok. Hoewel het colbert dus stijlvol en netjes is, is het niet zó netjes als een kostuumjas. Dat betekent dat ook het colbert niet per se bij een bijpassende broek hoort. Je draagt eronder wat je wilt en wat klassiek staat. Uiteraard kun je een colbert ook gewoon op een jeans dragen, mits het kwalitatieve denim is. Colberts worden vaak gemaakt van fijne stoffen, zoals wol. Wollen colberts zijn dan ook het ideale item voor in de herfst of de winter.

Het grote verschil met een blazer is dat een colbert echt in alle kleuren en prints komt. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een nette en speelse look? Ga dan voor een jasje met ruitjesprint of kies voor een felrood colbert. Hoewel colberts netjes zijn, kan het niet gek genoeg wat betreft details. Daarnaast heeft een colbert een linkerborstzak en een sluiting met twee of drie knopen. Om de etiquette te volgen hoef je maar één knoop dicht te doen. Weet jij welke? Ook herken je het colbert aan diepe zakken aan de zijkant én aan een handige binnenzak.

Wanneer draag je welke jas?

Oké, dus beide jassen zijn nette jasjes die je voor verschillende gelegenheden kunt dragen. Omdat het colbert in allerlei kleuren en prints te verkrijgen is, zien we meer mogelijkheden met deze jas. Daardoor kan het colbert zowel voor formele als voor meer informele gelegenheden gedragen worden. Sommige mannen zien het zelfs als de ideale winterjas, omdat het een goede mix is tussen netjes en een casual jas. Helemaal wanneer je voor een basic kleur gaat, zoals een bruine jas of een grijze jas, heb je diverse opties met zo'n jasje. Je draagt het jasje bijvoorbeeld naar kantoor, maar het is ook fashionable genoeg om te dragen naar een avondje uiteten.

Een blazer is ook in beide gevallen een prima keuze. Heb je bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek en wil je een beetje netjes voor de dag komen, maar niet té? Kies dan voor een donkergekleurde blazer in combinatie met een nette broek. Je kunt een blazer net als een colbert combineren met een pantalon of een chinobroek. Wanneer je nog niet goed weet waar je moet beginnen met een blazer is het aan te raden om in eerste instantie voor de hippe marineblauwe jas te gaan. Marineblauw is klassiek, netjes en goed te combineren in verschillende looks. 

Zo, nu weet je een beetje de verschillen tussen een colbert en een blazer. Valt het je ook op dat beide jassen eigenlijk nog steeds heel veel op elkaar lijken? Ze geven je gehele look allebei een fijne, klassieke touch en dat is precies wat een outfit soms nodig heeft.

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.