Cabans

Tegenwoordig hebben we de luxe om uit tientallen verschillende soorten stijlvolle jassen te kiezen wanneer we op zoek zijn naar een fijne winterjas of een goede zomerjas. Daardoor is het soms lastig om een goede keuze te maken. Daarom heeft Jas.nl een overzicht:

{{ productStartCount }} - {{ productEndCount }} van {{ number_format(pagination.total, 0, ',', '.') }}

Er zijn geen producten gevonden, probeer iets anders.

{{ productStartCount }} - {{ productEndCount }} van {{ number_format(pagination.total, 0, ',', '.') }}

Wanneer je op zoek bent naar een kwalitatieve jas die je voor meerdere jaren kunt gebruiken én die klassiek, netjes en modieus is zit je met de keuze voor een mooie caban hartstikke goed. Cabans zien we niet voor niets vrijwel ieder jaar weer terug in de diverse collecties van bekende modeontwerpers. Lees hier meer over de caban en raak geïnspireerd voor jouw volgende jas.

Wat is een caban?

Het woord ‘caban’ klinkt niet direct heel Nederlands. Dat klopt: de caban is een zogeheten Franse jas voor schippers. De letterlijke vertaling van caban is een schippersjas: een nette doch comfortabele jas die je in de winter goed warm houdt. Nog belangrijker: de caban is waterdicht waardoor schippers er in weer en wind mee konden varen. Van oorsprong is de caban een mannenjas: vroeger zagen we eigenlijk alleen mannelijke schippers in deze vaak marineblauwe jassen met knopen. Tegenwoordig is de caban ook zeker een jas voor vrouwen. Sterker nog: we zien de jas misschien wel vaker bij vrouwen dan bij mannen!

In eerste instantie was de caban een militaire schippersjas en heeft een nog rijkere geschiedenis dan alleen de Franse vertaling. Caban is namelijk afgeleid van het Siciliaanse woord ‘cabans’ en dat woord heeft weer te maken met het Arabische woord ‘qaba’. Qaba betekent cape, jas of tuniek, dat je kunt herleiden naar de betekenis van het woord nu. Een leuk weetje over deze jas is dat het item al gauw werd opgepikt door bekende sterren: onder andere James Dean en Robert Redford waren te zien in dergelijke jassen. Dat is niet heel vreemd: de caban is sjiek en geeft je outfit stijl.

Kenmerken van een caban jas

Er zijn maar weinig jassen met zoveel herkenbare kenmerken als de caban. Je herkent een caban bijvoorbeeld al van een grote afstand: deze schippersjassen zijn vaak gemaakt van zware wol, waardoor je in de winter heerlijk warm blijft. Vroeger waren de jassen altijd marineblauw, tegenwoordig zijn cabans in meerdere kleuren te verkrijgen zoals grijs, zwart en donkerbruin. In de vrouwencollecties zien we ook trendkleuren voorbijkomen, hoewel de basis over het algemeen donker en basic is. Je herkent de knopen van een caban aan het ankertje dat erop afgebeeld staat.

Verder moet een caban in twee richtingen worden dichtgeknoopt, beschikt de jas over twee zeer grote zakken om je handen goed warm te houden en heeft de caban een grote kraag die je hoog op kunt zetten. Dat is ideaal in de Nederlandse herfst en winters, aangezien het flink guur kan worden. Ook is het materiaal van de jas zo dik en kwalitatief dat er geen regen doorheen kan komen. Tot slot heeft de caban acht knopen om op die manier nog beter bestand te zijn tegen harde wind. Eigenlijk is de caban als winterjas of herfstjas dus dé jas voor de Nederlandse weersomstandigheden!

Caban combineren in je look

Het combineren van een caban in je winterse look is eenvoudig door het klassieke karakter van de jas. Je maakt er je nette outfit mee af of je voegt juist een beetje stijl toe aan een meer casual look. Daarom is de caban ook meer dan geschikt voor diverse stijlen voor heren en dames. Waar je rekening mee moet houden is dat een caban over een unieke taille beschikt die een beetje uitloopt. Dit was vroeger zo toegevoegd zodat je meer bewegingsvrijheid had in de jas, zonder dat de caban te wijd was. Ook voor nu is dat nog steeds heel handig: je kunt met een caban bijvoorbeeld gemakkelijk fietsen.

De caban is een iets langere jas. Dat wil zeggen dat dit item net iets over je billen valt. Daarnaast zien we steeds meer langere varianten langskomen, voornamelijk bij vrouwen. Daarom kun je de caban perfect combineren met een jurkje en een panty of een mooie skinny jeans en een sweater. Door de minimale maar aanwezige taille komt je figuur altijd mooi uit in een caban. Voor heren geldt dat evenzo: combineer deze jas met een mooie chino, een pantalon of een stoere jeans en een blouse of trui en je hebt een te gekke look. Ben jij er klaar voor om deze trend eens te proberen?

 

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.