Mantels

Een goede jas uitkiezen kan erg moeilijk zijn, helemaal als je bekijkt hoeveel verschillende soorten jassen er tegenwoordig bestaan. Wanneer je wel voor warmte wilt gaan, maar liever niet voor een standaard jas dan is een klassieke mantel wellicht iets voor jou.

{{ productStartCount }} - {{ productEndCount }} van {{ number_format(pagination.total, 0, ',', '.') }}

Er zijn geen producten gevonden, probeer iets anders.

{{ productStartCount }} - {{ productEndCount }} van {{ number_format(pagination.total, 0, ',', '.') }}

Mantels bestaan al honderden jaren en zijn met recht dé voorloper van de jas zoals wij die nu kennen te noemen. Maar hoe herken je een mantel en waarom zou jij in 2021 ook zeker een mantel moeten hebben? Lees gauw verder!

Wat is een mantel?

Een mantel herken je aan de lengte en aan het weelderige karakter: zo is een mantel altijd lang en opvallend. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een lange fake fur jas of aan een lange wollen jas in een mooie kleur. Wanneer we naar de oorspronkelijke mantels kijken, zien we dat ze geen sluiting in de vorm van een rits of knopen hebben. Mantels werden reeds gedragen in de Klassieke Oudheid: de Oude Grieken en Romeinen gebruikten de mantel toentertijd zoals wij nu de jas gebruiken. In die tijd was het meer een overgooier waarbij je altijd de kleding onder de mantel kon zien.

Het was pas in de 19e eeuw dat een mantel een ander karakter kreeg: het werd een kledingstuk van weelde. Dat wil zeggen dat voornamelijk de rijke mensen een mantel droegen om zo hun rijkdom te laten zien. Ook toen werd de jas nog veelal open gedragen, zodat je ieder detail van de luxe outfit kon bekijken. Tegenwoordig worden echte mantels zonder rits nog steeds gedragen bij formele gelegenheden. In de meer trendy collecties zien we mantels met rits of knopen terug, zodat het een jas is waar we in het dagelijkse leven ook nog wat mee kunnen. Een jas die niet dicht kan is immers niet heel handig in Nederland.

Combineren van een mantel

Door het klassieke karakter ben je al snel geneigd om de mantel te dragen in een stijlvolle en nette look. Dat raden we ook alleen maar aan: de mantel is het perfecte item bij een jurkje, een blouse met rok of een mooie pantalon met een overhemd. Daarom dient deze jas ook als ideale toevoeging voor feestjes of bruiloften. Je hoeft vandaag de dag helemaal niet meer van adel te zijn om een dergelijke jas te dragen; we zien mantels overal in de collecties terug. Daarom kun je de jas ook goed dragen wanneer je een wat hippere look wilt creëren.

Een fraaie wollen mantel staat bijvoorbeeld heel goed met een skinny jeans, witte sneakers en een sweater. Hierbij hoef je niet eens per se te gaan voor een basic kleur zoals zwart of grijs, maar kun je ook absoluut flink uitpakken. Kies bijvoorbeeld voor een opvallende kleur zoals felrood of felblauw en je mantel zal nog meer opvallen dan het anders had gedaan! Omdat een mantel vaak een grote (soms zelfs oversized) jas is, is het wel aan te raden om er een nauw aansluitende look onder aan te trekken, zodat het een passend geheel wordt.

Mantels voor ieder seizoen

Net wanneer je denkt dat je alleen een weelderige mantel kunt dragen in de winter: absoluut niet. Er zijn inderdaad wel meer dikke en warme mantels te verkrijgen dan dunnere exemplaren, maar juist voor de herfst en de lente is een mantel ook zeer geschikt. Het grote voordeel van deze tussenseizoenen is dat je de mantel in die periode open kunt dragen, precies zoals ze dat vroeger deden. Combineer je mantel in dat geval vooral met een te gekke look, want het is tijd om te showen!

Een mantel dragen in de zomer is misschien ietwat overdreven. Dit is vooral zo omdat de meeste mantels zijn gemaakt van een dikke, comfortabele stof. Hierdoor vat je geen kou en valt de mantel precies goed om je lichaam. In de zomer zijn dergelijke stoffen, mits het een kwalitatieve mantel is, veel te warm. Wist je dat er voor zowel mannen als vrouwen mantels bestaan? Hoewel we wel zien dat het aanbod voor de dames groter is, zien we ieder jaar meer herenmantels in de collecties hangen. Waag het er eens op en ga de uitdaging aan om een stijlvolle mantel in je casual look te combineren.

Heb jij je oog al laten vallen op een mantel? Of wil je nog even rondkijken? In het handige overzicht op Jas.nl houden we je helemaal up to date wat betreft de laatste mantels. Check hier de trends en bestel vandaag nog dé mantel van je dromen.

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.